Yoga for gravide

© Foto: Petter Berg / HM Foto

Ekspertene

Vibeke Klemetsen (33), mamma til Sophie (10), 26 uker på vei med sitt andre barn. Vibeke er instruktør på Puro Yoga i Oslo og programleder i TVNorge. Vibeke har trent yoga siden sitt første svangerskap, og ashtanga-yoga siden 2003. Hun har hatt flere kursopphold i India med ulike instruktører.

Basia Lipska (38) Basia har instruert yoga i snart ti år, både i Asia og i europa. Hun har instruert, trent og fungert som promotør for yoga og en sunn livsstil. Hun er tilknyttet Ashtanga Yoga i Oslo.

Jogging, spinning og annen fysisk idrett passer ikke alltid like godt når du bærer et barn i magen. Yoga er en skånsom treningsform - helt uten hopp og sprett.

Gjennom regelmessig yoga styrkes musklaturen, samtidig som kroppen din blir bedre rustet til å tåle fødselen.

- Yoga er fantastisk for gravide. Den gir deg en rekke teknikker du har bruk for før, under og etter fødselen, forteller yogainstruktør Vibeke Klemetsen.

- Først og fremst hjelper yogaen deg til å slappe av og kontrollere pusten, noe som blant annet gjør det lettere å takle smerter, legger hun til.

- Mange yogaøvelser styrker også underlivsmusklene, slik at de fortere blir stramme igjen etter fødselen. Yoga kan også ha en positiv virkning på ryggsmerter, kvalme og energi, forklarer hun.

Selv begynte hun med yoga ti år tilbake da hun gikk gravid med datteren Sophie. I dag er hun en erfaren yogautøver som brenner for at andre skal nyte godt av de positive effektene treningen gir.

Derfor er yoga bra

Yoga fjerner avfallsstoffer fra kroppen gjennom pusten og svetten. Når du gjør ulike øvelser, påvirkes indre organer slik at du lettere kvitter deg med avfallsstoffer.

* Yoga stimulerer blodsirkulasjonen. God blodsirkulasjon har betydning for blant annet livmor, bein og hjerne.

* Styrken du får av å trene yoga, kommer godt med under svangerskapet. Hormonforandringer gjør skjelettstrukturen din løsere, samtidig som du må være sterk nok til å bære den ekstra vekten.

* Mange opplever at yogaøvelsene har god effekt på en rekke plager som ryggsmerter, hodepine og anspent muskulatur.

* Yoga kan gjøre det lettere å stresse ned og slappe av. Mange sover også bedre etter å ha praktisert yoga.

* Yoga gjør kroppen mykere. En del av stillingene avlaster kroppen og er gode hvilestillinger.

Kilder: Yogakurs.no og Alternativ.no.

I samarbeid med kollega Basia Lipska har yogainstruktør Vibeke satt sammen og kommentert treningsprogrammet under.

Les hele saken