Lag lunsj i en japansk bentoboks

Matgleden er i boks - i bentoboks

Er barna dine lei av svett ost og tørre brødskiver til lunsj? Kjøp en japansk bentoboks.

KREATIV LUNSJBOKS: Hvor mye tid og krefter er du villig til å bruke på nistepakken til barnet ditt? Ta vår quiz og finn ut om du er en matpakkesnobb.
KREATIV LUNSJBOKS: Hvor mye tid og krefter er du villig til å bruke på nistepakken til barnet ditt? Ta vår quiz og finn ut om du er en matpakkesnobb. Foto: FOTO: Morten Bendiksen
Publisert Oppdatert
FRISTENDE MATBOKS: Matbokser med flere rom gjør at maten holder seg fin.
FRISTENDE MATBOKS: Matbokser med flere rom gjør at maten holder seg fin. Foto: FOTO: Morten Bendiksen

I Japan består ikke lunsjboksen av én med gulost og én med servelat. For japanere er medbrakt mat en kunst.

Flere små retter

Direkte oversatt betyr bento «mat i en boks». Tradisjonelt inneholder bentoboksen ris, fisk, grønnsaker og kjøtt eller tofu. Japanske mødre legger gjerne mye tid og energi i å tilberede matpakker med kunstferdig utformet mat, som gjerne skal forestille søte tegneseriefigurer.

Men det finnes en enklere metode som fungerer like godt: Legg mat du liker i de ulike rommene i en bentoboks, heller flere små retter enn én stor.

Gjør det pent og appetittvekkende, og skill rettene ved hjelp av salat, løse skillevegger eller ved å legge flere småbokser oppi én stor.

Kresne barn kan være foreldrenes skyld - her er de seks vanligste tabbene foreldre gjør når de skal få barna til å spise.

5 små skatter i matboksen:

Spør barna hva de helst vil ha med seg, og forbered maten sammen med dem. Da gjør du matpakkelaging til en felles aktivitet, i stedet for at du føler deg som deres personlige à la carte-kokk.

Alle rettene under kan fryses, og tas opp dagen før bruk.

Minispyd

  • Træ kjøttboller, ostebiter, cherrytomater, oliven, pølsebiter eller hva som helst- alt smaker bedre på spyd!
  • Smør en potet- eller speltlompe med smøreost og skinke eller snøfrisk og røkelaks. Vil du bruke lompen som en søt «dessert», kan du smøre den med prim eller smør og kanel.
MATPAKKE PÅ SPYD: Træ godbitene på spyd!
MATPAKKE PÅ SPYD: Træ godbitene på spyd! Foto: FOTO: Morten Bendiksen

Tips: Kanel har en søt smak som barn liker, men er i motsetning til mange andre søte ting full av antioksidanter og derfor nyttig og sunn. Ha derfor gjerne kanel i barnas mat. 4-korn med kanel, blåbær og melk er for eksempel en søt, god og supersunn frokost!

Grove minipizzaer eller pizzasnurrer

Grov pizzabunn med spelt kan kjøpes ferdig, klar til å rulles ut, Peppes har en melblanding til fullkornspizzabunn, eller du kan bruke din egen oppskrift (det er helt klart billigst). Kjevle ut deigen, stikk ut rundinger med et glass (eller bruk pepperkakeformer). Smør på pizzasaus og ønsket fyll. Avslutt med ost.

Her er flere lunsjoppskrifter som gir glade (og sunne) barn.

Les også:

Enkle tips:

  • Minipølser , pølsekuler og ferdige kjøttboller er populære innslag i barnehagelunsjen. Frys dem, og ta opp kvelden før.
  • Risblomsten (eller en annen fasong) lager du ved å legge ris i en boks i ønsket fasong, og la den avkjøles. Hvelv i boksen.
  • Velg grønnsaker som er lette å spise, og som tåler å reise i en boks. Små cherrytomater holder seg bedre enn store tomater i skiver.
  • Kiwi er rik på C-vitaminer. Skjær den i to og legg ved en skje.
  • Bruk potetskrelleren til å lage remser av grønnsaker som du bretter til roser (gulrot) eller bølger (agurk).
  • Rull roser av røkelaks, skinke eller pølse. Mange barn spiser mer om de får pålegget dandert ved siden av brødet, og kan lage sin egen brødskive.

Piratpizza

Pizza Foccacia

Go' gammeldags pizza

Wraps

Alt kan rulles i en wrap: Kyllingsalat , ost og skinke, eller ren råkost. Kanskje rester av gårsdagens kjøttsaus sammen med salat og rømme? Pakker du den i aluminiumsfolie, beholder den fuktigheten og formen, og blir lettere å spise for små hender.

Tips: Nå får du wraps i flere varianter i de fleste større dagligvarebutikkene: Bakt av fullkorn, mais eller hvete, med smak og chili eller hvitløk. Smak deg fram!

Matpakkemuffins

Muffins til lunsj? Ja, du kan! Vi har nemlig funnet den perfekte oppskriften på søte, men sunne muffins! Bruk den gjerne som et utgangspunkt, og varier smakstilsetningene. Hva med mysli og rosiner? Mandler og fiken? Eller revet eple og havregryn? Så lenge du bruker samme mengde av tilsatt godis (en håndfull), skulle alt gå an.

RULL INN LUNSJEN: Alt kan rulles i en wrap.
RULL INN LUNSJEN: Alt kan rulles i en wrap. Foto: FOTO: Morten Bendiksen

Her er oppskrift på ca. 16 muffins av vanlig størrelse, eller 40 minimuffins:

4 dl kruskakli

2,5 dl kefir

1 dl olje (mais eller soya)

NOE MUFFINS I MATBOKSEN: Små minimuffinsformer gir en passelig munnfull som dessert i matboksen.
NOE MUFFINS I MATBOKSEN: Små minimuffinsformer gir en passelig munnfull som dessert i matboksen. Foto: FOTO: Morten Bendiksen

1 egg

0,5 dl brunt sukker

125 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts natron

0,5 ts salt

1 ts kanel

1 revet gulrot

Bento" er japansk og betyr "mat i en boks

1 håndfull grovhakkede valnøtter

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 190 grader.

Bland kruskakli og kefir, la det stå og svelle i ti minutter. I mellomtiden rører du sammen olje, egg og sukker. Bland det tørre. Rør sammen kliblandingen og det våte. Tilsett melblandingen, og rør til alt er akkurat blandet (rører du muffins for lenge, kan de bli seige og fulle av luftbobler). Vend inn revet gulrot og hakkede valnøtter (kan også bare brekkes grovt - det går fortere, og gir gode, knasende biter).

Stek midt i ovnen i 15-20 minutter.

Tips: Får du tak i små minimuffinsformer, er de en passelig munnfull som dessert i matboksen.

....og en liten overraskelse til slutt

Det er hyggelig å legge med noe ekstra godt. Noen druer, en tørket aprikos, bær etter sesong eller usaltede nøtter, for eksempel? Tilpass etter barnets alder og smak. Og vit at enkelte varianter av tørket frukt er tilsatt så mye sukker at det bør klassifiseres som godteri.

Mer inspirasjon? Sjekk disse bloggene:

Lunchinabox.net

J ustbento.com

Aibento.net

Nettbutikker med bentobokser og utstyr:

Japonmania.com

Casabento.com

Ebay.com (søk på "bento")

EGGENDE LUNSJMAT: Denne morsomme bilformen er til egg! Til salgs i nettbutikker som <a href="http://www.ebay.com">Ebay.com</a>,<a href="http://www.casabento.com">Casabento.com</a>  og <a href="http://www.japonmania.com">Japonmania.com</a> . Ca kr 50 for to. Hjerteformen er spesialdesignet for å stikke ut brødskiver i fine hjerteformer, og lar minst mulig gå til spille. Kr 59 på <a href="http://www.ting.no">Ting</a> .
EGGENDE LUNSJMAT: Denne morsomme bilformen er til egg! Til salgs i nettbutikker som Ebay.com,Casabento.com og Japonmania.com . Ca kr 50 for to. Hjerteformen er spesialdesignet for å stikke ut brødskiver i fine hjerteformer, og lar minst mulig gå til spille. Kr 59 på Ting . Foto: FOTO: Morten Bendiksen
SMARTE MATBOKSER: Lunsjboksene fra Rosti finnes i flere størrelser med ulike romdelinger. Denne koster kr 139, det lille kjøleelementet passer perfekt i boksen, og koster kr 30.Begge deler fra <a href="http://www.rafens.no">Rafens</a>.Småbokser fra Rice, kr 89 for en pakke med 12 på <a href="http://www.rafens.no">Rafens</a>. Fine til små overraskelser i matboksen. Bentobokser med flere etasjer og fleksible romdelere finner du på <a href="http://www.sprelle.no">Sprelle.no</a>.
SMARTE MATBOKSER: Lunsjboksene fra Rosti finnes i flere størrelser med ulike romdelinger. Denne koster kr 139, det lille kjøleelementet passer perfekt i boksen, og koster kr 30.Begge deler fra Rafens.Småbokser fra Rice, kr 89 for en pakke med 12 på Rafens. Fine til små overraskelser i matboksen. Bentobokser med flere etasjer og fleksible romdelere finner du på Sprelle.no. Foto: FOTO: Morten Bendiksen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning