Jeg husker godt hvor lite som skulle til for at matpakka ble kul. Moren min, som gjorde en heroisk innsats hver morgen i 12-13 år, spanderte med jevne mellomrom en liten boks med oliven, noen ostebiter i staver eller la sylteagurk på leverposteien. Mamma skal vite at jeg satte pris det.

Selv akter jeg ikke å gjenta mammas innsats. Unger får, ærlig talt, lære seg å lage matpakke selv ("se hvem som snakker", hører jeg mamma si nå). Men, jeg skal gi mine fødte og ufødte barn mitt ord på at det med ujevne mellomrom vil dukke opp overraskelser i matboksen.

For å opprettholde overraskelses-løftet har jeg laget noen lister som gjør oppgaven lettere. Noen av forslagene er med oppskrift, mens andre er ment som idétriggere.

Frukt

Det beste er å skaffe små plastbokser som du kan legge i matboksen. Da holder frukten seg bedre og gjør ikke at brødskivene blir fuktige og soggy.

Epler - Du vil bli overrasket over hvor mange som spiser epler dersom det er skivet opp eller delt i båter. Putt bitene i en tett plastboks!

Plommer - god frukt som barn setter pris på.

Pære - en pære kan virke uoverkommelig for småbarn, så det lurt å lage skiver og putte det i en tett plastboks.

Banan - enklere blir det ikke. Om du deler den i to blir den ofte brun på tuppen og da er det færre barn som vil spise den.

Druer - druer kan du legge i matboksen fordi de ikke gjør brødmaten fuktig.

Kiwi - Det enkleste er å dele i to og så skjære skiver som blir halvmåner. Da er det lett å spise. Eller: Del den i to og legg ved en teskje.

Agurk - staver av agurker er forfriskende biter.

Mango - den må skrelles. Om barnet er stort nok holder det med å skjære firkant-mønsteret, så kan den spises rett av skallet.

Appelsiner

Appelsiner er supert, men husk å skjære dem i båter. © Foto: istockphoto

Appelsin - lag båter ellers blir det fort mye søl

Klementiner - de trenger du ikke skrelle!

Melon - Enten lager du biter hvor du beholder litt av skallet til å holde i, eller så lager du små biter legger med en tannpirker.

Moreller - Søte moreller er godt og sundt.

Ost

Når osten kommer i stenger og ikke i skiver virker den mer attraktiv med en gang.

En annen idé er å legge ved liten boks med fetaost og en tannpirker.

Matrester

Jeg ble sjelden mer glad enn når jeg fant en pizzabit i matboksen. Herlig!

Eller hva med kjøttkaker, delt i to, på brødskiva? Medisterkaker også!

Pannekaker var også et kjærkomment innslag. Kyllingvinger er også godt.

Når du rydder av middagsbordet er det god vane å legge seg til å tenke om det er noe du kan bruke i matboksen.

Ungdomskilden...

Blåbær i en liten boks er snadder på skolen. © Foto: Crestock

Bær

Jeg vet ikke om noe barn som ikke liker bær.

Dessverre er skoletiden i stor grad utenom bærsesongen, så her må vi raskt ty til frosne bær. De tiner heldigvis før det er lunsjtid. Blåbær og rips funker antakelig best fordi de ikke løser seg helt opp. Om du vil sende med multer, jordbær og bringebær må du nok sende med en skje også.

Gode grønnsaker

Ja visst kan du sende med grønnsaker. Det tar nok en viss tid før guttungen får øynene opp for brokkoliens gleder. Inntil da nøyer vi oss med skjære gulrøtter eller kålrabi i staver og pakker inn i plastfolie.

Andre grønnsaker som fungerer utmerket er cherrytomater og oliven. Her er unger forskjellig så velg noe de liker.

Tørket frukt

Her er det mange muligheter. Se opp for de som er sukret om du bekymret for at barnet får i seg for mye sukker.

Tørket mango

Rosiner

Tørkede blåbær

Fersken

Nøtter

Dersom barna er store nok til å spise nøtter (de minste kan lett sette det fast i halsen) er det supert å sende med en liten pose med blandede nøtter.

Bakte overraskelser

Det aller gjeveste er å få med seg noe som er hjemmebakt. Jeg vil ikke gå av veien for å sende med en liten brownie fra tid til annen, men hovedregelen er å finne noe som har den magiske barnekombinasjonen av sunnhet og godhet.

Her er mine forslag:

Sunne muffins

Bakte havrekjeks

Grissini

Brownies

Eplemuffins

Grove horn

Har du andre forslag? Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!