Din skyld hvis barna ikke spiser

Presser du barna dine til å smake på mat, blir de kresne.

TABBER: Foreldre kan gjøre mange tabber når de skal lære barna sine å spise "ny" mat.
TABBER: Foreldre kan gjøre mange tabber når de skal lære barna sine å spise "ny" mat. Foto: FOTO. Crestock
Sist oppdatert
LIKER IKKE: - Når barn sier at de ikke liker maten, betyr det bare at de ikk eliker den akkurat her og nå, sier Vibeke Østberg Landaas, ernæringsfysiolog i Din Kost 

Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
LIKER IKKE: - Når barn sier at de ikke liker maten, betyr det bare at de ikk eliker den akkurat her og nå, sier Vibeke Østberg Landaas, ernæringsfysiolog i Din Kost Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Det med mat handler mye om muligheten til å bestemme selv.

Sier barna dine ofte at de ikke liker maten, har du deg selv å takke. Ernæringseksperter ved Rutgers University i USA har samlet forskningsrapporter om barns matvaner, og gir i New York Times foreldre seks tips til hva de ikke skal gjøre for å få barna til å spise sunt og variert.

Her er de seks vanligste tabbene foreldre gjør når de skal få barna til å spise.

1. Sender barna ut av kjøkkenet. Ja, det er skummelt med varmeplater og skarpe kniver, men hvis barna selv får være med og lage maten er sjansen mye større for at de spiser den opp.

2. Presser barna til å smake. Studien viser at både press og belønning får barna til å synes enda verre om maten de ikke liker. Oppmuntre gjerne barnet til å smake, men ikke klag om de sier nei. Hvis de smaker, ikke ros dem, men spør om de vil ha mer.

3. Gjemmer bort godteriet. Kaker gjemmes ofte på hyller barnet ikke når, men mat barnet ikke får spise vil de bare ha mer av. La heller være å kjøpe mat barnet ikke bør ha for mye av.

4. Slanker seg foran barna. Barn trenger regelmessige matvaner, ikke dietter. Grønnsaker som foreldrene viser at de ikke liker, liker ikke barna heller.

5. Serverer triste grønnsaker. Ihjelkokte gulrøtter eller blomkål er det vel ingen i familien som liker. Det er lov å bruke litt smør på grønnsakene, det frigjør faktisk de fettløselige vitaminene i grønnsakene.

6. Gir opp for lett. Barn går gjennom faser og utvikler seg hele tiden. Det som var sjanseløst for en uke siden kan kanskje være helt greit igjen om det par uker. Presenter barna for matnyheter med jevne mellomrom.

Er det så enkelt?

- Er det så enkelt? Vil barna begynne å spise sunt og variert om man følger disse rådene?

- Det er nok ikke det. Barn plukker opp så mange impulser andre steder enn i hjemmet. Når det for eksempel i barnehagen er mange barn som ikke liker noe er det stor sjanse for at ditt barn vil bli påvirket, sier Vibeke Landaas, klinisk ernæringsfysiolog i Din Kost til Klikk.no. Men hun legger til at hun syntes rådene er veldig fornuftige og dekkende.

- Spesielt det at mange foreldre ofte forventer at barn ikke liker noe, som for eksempel fisk og grønnsaker. Det er en enorm matgruppe og det er ikke noen selvfølge at de ikke liker alle variantene når de bare har smakt en, sier Landaas.

Hun understreker viktigheten av å ikke gjøre noe nummer ut av det. Fortsett å servere maten, og på et eller annet tidspunkt vil barnet smake. For eksempel hvis en venn fra barnehagen er med hjem som liker fisk, så blir det raskt mer aktuelt å smake.

- Ikke ta det som en sannhet om barnet ikke vil ha noe. "Jeg liker det ikke" betyr ikke det samme som for voksne. For barnet er det mer et uttrykk for at de ikke liker det der og da, sier hun.

Gjeninnfør lørdagsgodtet

Når det gjelder godteri, mener Landaas at lørdagsgodtet bør gjeninnføres, og at en som foreldre må bestemme seg for en regel og være 100 % konsekvent.

- Gir du etter en gang så er løper kjørt.

I tillegg til de seks reglene foreslår Landaas at man tenker litt kreativt når det gjelder mat. For eksempel at du serverer grønnsakene på en morsom måte, som små enkeltporsjoner av "morsomme" grønnsaker som sukkererter, minimais og cherrytomater.

- Server gjerne to typer grønnsaker så er det større sjanse for at de spiser det.

Ikke lag "barnemat"

Mange voksne liker variert og spennende mat men føler at de bør lage "barnemat" for å være sikker på at barna får i seg noe til middag. Dette er ifølge Landaas ikke nødvendig. Skal man innføre eksotisk mat, som thailandsk eller indisk, kan det være lurt å ta til side litt grønnsaker og kjøtt før man tilsetter krydder eller saus.

- Ikke forvent at barn ikke skal like ulike matvarer eller krydder som man tenker på som voksenmat, sier Landaas, som mange ganger har blitt overrasket når barn smaker ny mat når de kan ta valget selv.

- Det med mat handler mye om muligheten til å bestemme selv. Får de det, ender det ofte med at de prøver noe nytt.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også