KJØTTBOLLER:
Trill rund middag
Kjøttboller kan spille hovedrollen i en middag og være midtpunktet på tapasbordet.
De fleste liker kjøttboller. Med noen små grep blir bollene så gode og så populære at du angrer på at du ikke lagde dobbel porsjon.
Riktig kjøttdeig
Ved å bytte ut karbonade- eller kjøttdeig med lammekjøttdeig, får du det beste utgangspunkt for kjøttboller à la Hellas og Midt-Østen. Du kan også blande storfe og lam f.eks. til spanske tapasboller. De nye kjøttdeigvariantene av kylling og svin er fine til asiatisk-inspirerte kjøttboller.
Smakene
I deigen arbeider du saltet godt inn, før du tilsetter de andre ingrediensene. Egg er et godt alternativ til potetmel for å binde deigen sammen. Bløtlagt brød, kavringsstrø, også ris, gir en luftig konsistens. Spe på med vann, evt også litt kefir eller yoghurt naturell for en syrlig smak. Så er det bare å tilsette krydder og andre ingredienser som du lyster.
Forslag til tilsetninger: Finhakket chorizo, bacon, fetaost, spekeskinke, kokt ris, ost, hvitløk, løk, chili, finrevet sitronskall, urter (f.eks. oregano, timian, mynte, persille, løpstikke, koriander), krydder og krydderblandinger som f.eks. tacopulver, garam masala og miks til køfte og cevapcici - kjøttkaker fra henholdsvis Tyrkia og Bosnia.
Saus det til
Kjøttbollene former du enten bare for hånd eller ved hjelp av en teskje som du dypper i kaldt vann slik at bollene slipper bedre.
Bollene kan kokes i buljongvann, grilles, stekes i stekepanne eller i stekeovn.
En god saus som står i stil til kjøttbollenes "nasjonalitet" hører med. En aioli eller svalende yoghurtsaus kan være godt til sterke kjøttboller. Kjøttboller med mild smak, kan få følge med en sterk tomatsalsa.
Lammeboller på pinne med tzatziki
Cornflakespanerte kyllingboller med gåselever
Asiatiske kjøttboller med peanøttsaus og ris
Denne saken ble første gang publisert 08/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.