Barneoppdragelse og foreldrerollen

Kvalitetstid er gått ut på dato

– Det er mye kvalitet i «kjedelige» ting som å stå opp, gå til og fra barnehage og skole, lage mat og rydde rom, sier psykolog Egil Launes.

MYE KVALITET I RUTINER: - Hvis ”kvalitetstid” skal være ensbetydende med det å ha det superhyggelig sammen hele tiden så kan ikke foreldre leve opp til det, sier psykolog. 
Kvalitetstid og oppdragelse
MYE KVALITET I RUTINER: - Hvis ”kvalitetstid” skal være ensbetydende med det å ha det superhyggelig sammen hele tiden så kan ikke foreldre leve opp til det, sier psykolog. Kvalitetstid og oppdragelse Foto: FOTO: Jyn Meyer Design/sxc.hu
Publisert Oppdatert
GJØR KJEDELIGE TING: Det ligger mye kvalitet i rutiner, sier psykologen Egil Launes.
GJØR KJEDELIGE TING: Det ligger mye kvalitet i rutiner, sier psykologen Egil Launes. Foto: FOTO: TV2
Hvis "kvalitetstid" skal være ensbetydende med det å ha det superhyggelig sammen hele tiden så kan ikke foreldre leve opp til det

Midt i tidsklemma, hvor foreldre forsøker å oppdra barna, jobbe og ha noenlunde orden i huset, kan ordet kvalitetstid være et ord som er vanskelig å leve opp til.

Britiske Roni Jay, som har skrevet boken «De 10 viktigste tingene du kan gjøre for barna dine», mener at vi bør glemme kvalitetstiden.

Les også: Ivar Kvistums blogg: Kom, la oss kjede oss

Hverdagen undervurdert

Les også: Claus Sonstad om kvalitesttid

Mange klisjeer er forbundet med ordet kvalitetstid: For å ha et kvalitetsmåltid sammen holder det ikke at man sitter rundt bordet sammen, man må lage maten sammen også. Det holder heller ikke å gå en tur sammen, det må være en hjertelig kvalitetstur.

- Frasen «kvalitetstid» foreslår at den viktigste tiden du tilbringer med barna dine er «fritid», ved å springe i vakre enger eller ved å leke med bilspill sammen, sier Jay til The Daily Telegraph , som tror denne oppfatningen er ødeleggende og misvisende.

- Fritid er supert som en bonus, men det er også alt. Det beste du kan gjøre for barna dine med begrenset tid til rådighet, er å bruke tiden på vanlige, rutinegjøremål. De er bare kjedelig i den forstand at det er noe du gjør dag inn og dag ut, men egentlig er de fascinerende, fordi dette er tiden du virkelig blir kjent med barna dine, sier Jay.

Ikke hyggelig hele tiden

Egil Launes, psykolog og ekspert på oppdragelse, har ikke lest boken, men syntes rådene favner om viktige og sentrale områder relatert til oppdragelse. Han tenker at det ikke nødvendigvis er noen motsetning mellom det å sette grenser og ha «kvalitetstid» sammen med barna. Å ha rutiner, og å være tilstede, er en måte å skaffe kvalitet på. Det kommer an på hvordan man definerer ordet «kvalitetstid».

- Hvis «kvalitetstid» skal være ensbetydende med det å ha det superhyggelig sammen hele tiden så kan ikke foreldre leve opp til det. «Kvalitetstid» kan godt ligge inne i rutinene, sier Launes og påpeker at kvalitet i oppdragelsen blant annet har med nærvær å gjøre, å holde oppmerksomheten på barna.

Unnskyldning

Ifølge Launes brukes begrepet «kvalitetstid» av og til som en unnskyldning for ikke å bruke så mye tid sammen med barna i hverdagen. I stedet satser foreldrene på å «ta det igjen» i form av «kvalitetstid», og er ikke så nøye med de småkjedelige tingene ellers.

- Det er som når noen foredre for eksempel har det travelt med jobb og andre gjøremål hele tiden og sier at de heller prioriterer å gjøre hyggelige ting sammen med barna en sjelden gang. Den kjøper jeg ikke, sier Launes som tror begrepet kan bli litt feilbrukt og lett kan bli en floskel.

Det å forplikte seg sammen med barn er kvalitetstid, påpeker psykologen, den gode hverdagen kan være kvalitetstid. Også det å sette grenser, forplikte seg og holde struktur i hverdagen.

- Det er mye kvalitet i «kjedelige» ting som å stå opp, gå til og fra barnehage og skole, lage mat og rydde rom, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning