Sykt barn på ferie

Dette gjør du om barna blir syke på ferie

Nyttig å vite før dere reiser.

SYKE BARN PÅ FERIE: Ikke noe gøy, men det kan skje. Finn ut hva du bør gjøre om barnet ditt blir sykt i på sommerferie.
SYKE BARN PÅ FERIE: Ikke noe gøy, men det kan skje. Finn ut hva du bør gjøre om barnet ditt blir sykt i på sommerferie. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Dere har endelig kommet dere på etterlengtet ferie, men så blir barnet sykt.

- Barn som er bortreist får stort sett de samme sykdommene som de ville fått hjemme. Det er vanlig at barn får øvre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse med snørr, hoste, kanskje feber eller kanskje ørebetennelse, forteller overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet, som også er barnelege og har diplom i tropemedisin- og helse.

- Det er ikke stort å gjøre med forkjølelse, og ikke er det lett å forebygge, heller. Barn som pleier å få astma, får astma og barn som pleier å få eksem, får eksem, sier hun.

Hun råder dere som foreldre å være forberedt og ha med dere legemidler som barnet pleier å få bruk for.

I tillegg kan sykdommer som reisesyke og plager knyttet til flyreisen, mage/tarminfeksjoner og hudinfeksjoner, insektbitt, skader, heteslag og solforbrenning ifølge barnelege Torstein Baade Rø ved St. Olavs Hospital oppstå.

- De yngste barna er mest utsatt, slik som her hjemme, i tillegg til ungdom hvis det blir sene netter og alkohol, sier han.

Dette skal du gjøre

Her er barnelege Rø sine beste tips om hva du skal gjøre om barnet får følgende sykdommer:

Reisesyke: Forebygges med reisesyketabletter eller akupressurarmbånd.

Øresmerter på flyet: Slimhinneavsvellende nesedråper før flyturen (virketiden er 4-6 timer). Nesedråper bør forbeholdes de som vet de har øreplager. Barna bør også sitte oppreist fremfor å ligge, og det kan hjelpe å tygge/drikke litt på vei ned. Paracet vil hjelpe mot øresmerter.

Mage/tarminfeksjoner: Febernedsettende. Få i barnet væske, helst med sukker. Eplejuice + vann eller saft med sukker. Rehydreringsvæske (pulver kjøpt på apoteket som blandes ut i vann, for eksempel GEM) er det aller beste fordi det har en godt balansert sammensetning av salt og sukker. Trikset er å gi små væskemengder hyppig, da er det mindre sjanse for at barnet kaster det opp igjen.

Hudinfeksjoner: Desinfisere med Pyrisept, Klorhexidin, Brulidine eller lignende. Av og til må antibiotika til, som ved feber, smerter, dårlig allmenntilstand. Ved infeksjoner må du oppsøke lege dersom barnet har dårlig allmenntilstand.

Skader og lignende: Behandles som hjemme. I varmere strøk blir det oftere infeksjoner i sår og lignende. Bitt avhenger av hva som har bitt deg.

Solforbrenninger: Finnes en rekke lindrende kremer på apotek. Unngå mer soleksponering.

Ved luftveisinfeksjoner må det ifølge Gunnar Hasle, lege, spesialist i infeksjonssykdommer og eier av Reiseklinikken, vurderes om det er en bakterieinfeksjon eller virusinfekson.

- Søk i hvert fall lege om barnet har feber eller puster tungt. Om man reiser i et malariaområde må man alltid tenke på mulig malaria, sier han.

Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at barn under 5 år er generelt mer utsatt for å få alvorlig malaria enn voksne er. Det er derfor viktig at barnet er godt beskyttet, ved å bruke myggnett og beskytte barnet med klær og myggmidler. Også forebyggende malariatabletter kan være aktuelt, men her er det ulike regler for hvem det anbefales og ikke.

Vær nøye med mat og håndvask

Pådrar barnet ditt seg mage- og tarminfeksjoner med diaré og oppkast, kan det ifølge Sandbu til en viss grad forebygges ved å være nøye med hva som puttes i munnen, og påpasselig med håndvask.

- Den viktigste behandling er rikelig drikke, som skal inntas langsomt (kanskje med teskje) og i stor nok mengde til å erstatte væsketapet gjennom diaré og oppkast, i tillegg til den mengden barnet vanligvis drikker, sier hun.

Europeisk helsetrygdekort

- Du må være medlem av norsk folketrygd og i tillegg være enten norsk statsborger eller statsborger i et annet EØS-land eller Sveits.

- Ordningen omfatter også familiemedlemmer, det vil si ektefelle, barn under 18 år og forsørgede barn over 18 år. Likestilt med ekteskap er registrert partnerskap og samboere som har eller har hatt felles barn. Hvert enkelt familiemedlem må ha, og ha med seg, hvert sitt kort.

- Gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du er i.

- Helserettighetene du har etter EØS-avtalen er begrenset, derfor bør du også ha en reiseforsikring. I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige. Dette kan også gjelde sykehusopphold.

- Helsetrygdkortet dekker ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. En reiseforsikring vil sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise.

- Europeisk helsetrygdkort kan ikke benyttes utenfor EØS-området eller Sveits. Heller ikke på Svalbard.

Kilde: Helsenorge.no

- Jo mindre barnet er, jo raskere blir det uttørket. Ikke vent for lenge med å ta kontakt med lege hvis barnet får i seg lite væske og blir slapt og utslått, legger Ingebjørg Fagerli, leder i Norsk barnelegeforening, til.

Barn med oppkast eller diaré som i tillegg har feber, bør få legetilsyn første dag, i hvert fall hvis barnet virker medtatt.

- Det gjelder vel stort sett for alle under 5 år, og i hvert fall for dem under 1 år, sier Sandbu.

Hasle legger til at morsmelk er det beste om barnet fortsatt dier.

Dyrebitt i særlig Asia, Afrika og Amerika kan ifølge Sandbu medføre risiko for rabiessmitte (hundegalskap). Derfor må både barn og voksne unngå kontakt med levende og døde, ukjente dyr.

- Skulle ulykken være ut, er det bare å løpe til lege for å få vurdert om det kan være rabiessmitte. Er det det, må behandling med vaksine påbegynnes samme dag. Ved behandling i utlandet er det viktig å få med seg papirer som beskriver hva som er gjort og hvordan det anbefales å følge det opp. 

Det hender at barn får alvorlige, akutte infeksjonssykdommer i utlandet, og kan det være ganske problematisk å ha et barn liggende på sykehus et sted hvor kanskje legen og foreldrene ikke har noe felles språk.

- Det har stor betydning å kunne kontakte sitt forsikringsselskap i Norge for å få råd og veiledning om sykehusvalg og eventuelt evakuering, råder Sandbu.

Hva er det viktigste å vite om leger i utlandet?

- I EU-området er kravene til utdanning av leger de samme som i Norge og det er få forskjeller. Utenfor EU/Vesten kan det være nyttig å rådføre seg med hotell, reiseselskap eller reiseforsikringsselskap vedrørende hvem de anbefaler. Mange land har egne leger for barn, ikke slik som i Norge hvor fastlegen ser alle, forteller Rø.

Når det gjelder forsikringer, er det ifølge Hasle helt nødvendig å ha reiseforsikring som dekker hjelp ved sykdom om du reiser utenfor Europa.

- Et sykehusopphold, eller en evakuering til Norge kan bli veldig dyrt, sier han.

De beste tipsene for en frisk ferie

Som alltid er det ifølge Rø forebygging bedre enn behandling.

- Solforbrenning og heteslag er relativt lett å forebygge med for eksempel klær, solkrem, skygge og vann. Mage/tarminfeksjoner forebygges med god håndhygiene; vask/sprit hendene før måltider og etter toalettbesøk.

Du bør også være litt kresen i matveien. Er du i land hvor du vet det er dårlig hygiene og mye matbårne infeksjoner gjelder regelen «kok det, stek det, skrell det eller glem det», kan Rø fortelle.

- Det er også viktig å følge vaksinerådene som gjelder det aktuelle reisemålet. Og, ta gjerne med insektspray fra Norge, da enkelte av de midlene som selges i utlandet kan være for sterke for små barn, legger han til.

Reiseforsikring

- Ifølge Europeiske Reiseforsikring dekker helårsforsikring (reiser inntil 45 dager av gangen) når det gjelder sykdommer utgifter (ubegrenset) i forbindelse med akutt sykdom/ulykkesskade/dødsfall på reisen.

- Forsikringen dekker også akutt tannsykdom, avbrutt reise, tapte feriedager, tilkalling av familiemedlem, nødvendig sykeledsagelse, samt merutgifter grunnet akutt sykdom/ulykkesskade hos din eneste reiseledsager.

- Barn til fylte 21 år er omfattet av mors/fars familieforsikring. Det er en forutsetning at barnet er registrert med samme bostedsadresse som en av sine foreldre.

- Forsikringskortet bekrefter at du har reiseforsikring i Europeiske, slik at du raskt får den hjelpen du trenger. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha med forsikringskortet for at reiseforsikringen skal være gyldig.

Kilde: Europeiske.no

Fagerli er enig.

- Ha god håndhygiene og god mathygiene. Pass på at kjøtt som barnet spiser, er gjennomstekt og skrell frukt og grønnsaker, sier hun.

Hvis barnet fortsatt ammer, gir det ifølge Fagerli en viss beskyttelse mot infeksjoner, og morsmelk er også gunstig hvis barnet blir sykt.

1-åringer putter ofte ting i munnen og må passes mer på i forhold til dette.

- For de minste barna er det også lurt å ta med noen matvarer som barnet liker hjemmefra. 1-åringene tåler varmen dårligere enn større barn og må også passes i forhold til det. Bruk myggnetting der det er aktuelt. Husk god solkrem, legger Fagerli til.

Hun råder deg til å velge steder med et godt helsevesen.

Husk dette i tropiske og subtropiske strøk

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at før du tar med deg små barn på reiser til tropiske og subtropiske strøk, bør du gjøre en helhetsvurdering om hva som er best for barnet.

Tar dere med barna på slike reiser, bør de på forhånd vaksineres med de første dosene med vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste, poliomyelitt og Haemophilus influenzae-infeksjon (DTP-IPV-Hib-vaksine).

Barnet bør også ha fått vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine). Dette betyr at barnet normalt bør være over 15 måneder gammelt før avreise.

FHI opplyser videre at det ikke er grunnlag å fraråde reise med barn til populære reisemål i Asia, som for eksempel Thailand, så lenge man tar følgende forholdsregler:

  • Er nøye med den generelle hygienen, spesielt håndhygienen.
  • Reiser etter at barnet har startet barnevaksinasjonsprogrammet.
  • Beskytter barnet mot myggstikk under oppholdet.
  • Gir barnet samme tilbud om reisevaksiner og malariatabletter (se nedenfor) som voksne, så lenge vaksinen og malariatablettene er godkjent for aldersgruppen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også