Hvert år får Giftinformasjonen og legevaktene tusenvis av telefoner fra bekymrede foreldre.

En av de giftige tingene som kanskje overrasker folk er helt vanlig bordsalt. Det kan være livsfarlig.

- Hvis et barn på ti kilo får i seg en teskje, må det rett til sykehus. De får saltforgiftning, og det kan være svært alvorlig, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Noe av det aller farligste de kan få i seg er små myntbatterier. For Ådne holdt det på å gå forferdelig galt.

- Har barnet svelget et myntbatteri, må man ringe 113 umiddelbart og reise til sykehus for å ta røntgen så fort som mulig, råder hun.

Snu barnet på magen

Robert Burman, ansvarlig overlege ved Kristiansand legevakt, er enig.

Han påpeker at foreldre ikke må prøve å få ut batterier - eller andre gjenstander - selv hvis de mistenker at barnet har fått det i halsen. Dette for å ikke dytte det enda lenger ned.

- Det beste er å snu barnet på magen og slå det forsiktig mellom skulderbladene. Kun kyndig helsepersonell bør prøve å fiske disse ut, opplyser Burman.

Jerntabletter er også blant tingene du må være ekstra påpasselig med.

- Barn blir lett jernforgiftet, og det er ikke mange tabletter som skal til, sier Mari Tosterud.

I videoen under kan du se hva som med et knappecellebatteri som legges mellom to skinkepåleggsskiver. Det er lett å forestille seg hvor farlig det da kan være å svelge det.

(Saken fortsetter under videoen).

Skyll øynene umiddelbart

Det er ikke bare ting barna svelger som kan være farlig. Det gjelder også å reagere raskt hvis de har fått noe i øynene.

- Mange er redd for å skylle øynene hvis de ikke har noe sterilt tilgjengelig. De ringer derfor legevakten i stedet for å skylle. Det lureste er å skylle øynene først, og ringe etterpå. Uansett om du skyller med melk, vann eller saft er det bedre enn å ikke skylle. Hvor kjapt man får skylt, har alt å si for om det går bra eller ikke, sier Tosterud.

Enkelte ting er imidlertid ikke så farlige som foreldre tror.

- Silicagel, slike små poser som for eksempel ligger i nye vesker er et eksempel. Mange av dem er merket med dødninghode og påskriften Do not eat, men de er helt ufarlige. Flere tror også fluortabletter er farlig å få i seg for mange av, men det stemmer ikke. 20 fluortabletter på én gang går helt fint. Barnet får gjerne litt vondt i magen, men det er ikke farlig før de har spist veldig mange, sier Tosterud.

Det kan være lurt å lagre nummeret til Giftinformasjonen, 22 59 13 00, på mobilen. Det finnes også en oversiktlig Hvis ulykken er ute-plakat som kan lastes ned på hjemmesiden deres.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!