Gravid symptomer

Slik ser du om hun er gravid

Hvis du er redd for å spørre.

VANSKELIG: - Ingen mager ser helt like ut, selv ikke når man er gravid. Jeg skjønner godt at ikke alle klarer å se på en kvinne om hun er gravid eller ikke, sier jordmor Tove Nordahl.
VANSKELIG: - Ingen mager ser helt like ut, selv ikke når man er gravid. Jeg skjønner godt at ikke alle klarer å se på en kvinne om hun er gravid eller ikke, sier jordmor Tove Nordahl. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

</p> <p>Det er ikke alltid like lett å avgjøre om en kvinne med godt synlig mage er gravid, eller om hun bare har lagt på seg noen ekstra kilo.</p> <p>Misforståelser rundt <a href="http://www.klikk.no/foreldre/barnimagen/article594726.ece">store kvinnemager</a> kan være opphav til mange ukomfortable og pinlige situasjoner.</p> <p>Som når du sitter på en overfylt buss og vurderer om du skal tilby setet ditt til en kvinne som <em>kan</em> være gravid - men som også bare kan være litt tjukk eller oppblåst, eller kledd i en vid topp.</p> <h4>Gravide må stå på bussen</h4> <p>Ifølge en undersøkelse gjennomført av foreldrenettsiden <a href="http://www.gurgle.com/">gurgle.com</a>, som gjengis av <a href="http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/8730106.stm">BBC</a>, sier 84 prosent av gravide kvinner at de regelmessig må stå på bussen og andre offentlige transportmidler.</p> <p>I kommentarfeltet under står det at en av grunnene er at de som sitter, ikke vil fornærme kvinner som viser seg ikke å være gravide.</p> <p> <strong>For skulle det vise seg at den store magen <em>ikke</em> skyldes et pågående svangerskap, har du begått en sosial bommert av de store.</strong> </p> <h4>Klager over uhøflige nordmenn</h4> <p>I frykt for å ta feil, er det kanskje ikke rart at mange velger den mest lettvinte løsningen og overser kvinnen mens de fordyper seg i avisen eller det som foregår utenfor bussvinduet.</p> <p>På forumet til <a href="http://www.barnimagen.com/">BarniMagen.com</a> er det flere gravide som klager over at nordmenn er uhøflige, og ofte unnlater å tilby gravide sitteplass på bussen.</p> <p>"Er 33 uker gravid og man kan jo si at det synes ganske godt", skriver for eksempel <a href="http://www.barnimagen.com/forum/thread/5597077">"Snart 3-barnsmamma"</a> , som forteller om en dårlig opplevelse da familien kom hjem fra ferie og skulle ta buss fra Gardermoen.</p> <p>"Bussen var full av mennesker, alt fra unge jenter og gutter til par i 40-50 årene. Jeg kom på sammen med mann og to barn. Jeg bar på krykker (brukte de ikke). Må si at jeg ble litt skuffet over at ingen gjorde mine til å reise seg opp og tilby meg en sitteplass".</p> </div>

SLIK AVSLØRER DU: Mange gravide holder seg om magen, som for å beskytte den.
SLIK AVSLØRER DU: Mange gravide holder seg om magen, som for å beskytte den. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kan ikke alltid se det på magen

Ifølge jordmor Tove Nordahl ved privatklinikken Meg og Magen i Tønsberg er det ikke så enkelt å se på selve magen for å avgjøre om noen er gravid.

- Ingen mager ser helt like ut, selv ikke når man er gravid. Jeg skjønner godt at ikke alle klarer å se på en kvinne om hun er gravid eller ikke, sier hun til BarniMagen.com.

Her kan du se bilder av hvordan en gravid mage forandrer seg måned fra måned

Det er heller ikke slik at alle gravide nødvendigvis sitte på bussen, understreker jordmoren.

- Har de helseplager, som bekkenløsning, sterk kvalme, tretthet eller er i slutten av svangerskapet, bør de selvsagt få en sitteplass. Også om det er trangt om plassen, og folk skubber borti magen. Men er det ingen som reagerer når du som gravid kommer på bussen og trenger å sitte, må du klare å si fra selv, mener Nordahl.

Kvalme, ryggsmerter og kynnere er noen av de vanligste plagene i svangerskapet.

1. Står breibeint

Siden det er ikke er så lett avgjøre en graviditet ved hjelp av magen, er det en del andre små graviditetstegn man kan se etter.

- Gravide står gjerne litt breibeint, og svinger underlivet litt frem, mener jordmoren.

- Har de bekkenproblemer, holder de seg gjerne på baksiden av hoften, legger hun til.

Bekkensmerter kan gjøre det vondt å stå på. Gravide som sliter med dette, trenger å sitte når de tar buss eller trikk.

2. Gakk-gakk-gange

- Gravide kvinner får gjerne en karakteristisk, vaggende gakk-gakk-gange, særlig sent i svangerskapet, forteller jordmor Tove Nordahl.

De kan også svaie fra side til side når de står stille, gjerne mens de holder seg på magen.

Du kan også ta en titt på skoene hennes. Gravide kvinner velger ofte behagelig fottøy som joggesko eller ballerinasko. Spisse stiletthæler er gjerne ikke lenger førstevalget som gravid.

3. Fremhever kulen på magen

Stadig flere gravide liker å fremheve sin struttende mage. Stolt bruker de klær og topper som strammer rundt magen. Noen kan også fremheve magen med et skjerf.

Det er ikke like vanlig om magen skyldes at man har noen kilo for mye. En gravid mage er gjerne også veldefinert og stram, og ikke så dissende som en stor mage som har mye magefett. Men det gjelder slett ikke alle.

4. Stryker seg over magen

Dersom kvinnen tar seg på eller stryker seg over magen, eller gnir seg på ryggen, kan det være et tegn på at hun er gravid. Gravide gjør ofte dette mer eller mindre ubevisst.

Mange gravide holder seg dessuten om magen, som for å beskytte den - noe som kan være en naturlig refleks når man står trangt på en svingete busstur, ifølge jordmor Tove Nordahl.

5. Tjukke ankler

Gravide kvinner får ofte store, oppsvulmende føtter, fulle av vann. Er anklene på størrelse med et kålhode er dette et godt tegn på graviditet, ifølge BBC.

6. Puster og peser

Hør etter om kvinnen puster tungt. Med en baby i magen bærer man på noen ekstra kilo. De indre organene blir også presset noe sammen, på grunn av plassmangelen.

Her kan du lese mer om de lite delikate plagene som kan oppstå under graviditeten

7. Sjekk lesestoffet

Ifølge BBC er det lite sannsynlig at en gravid, hormonell kvinne vil lese en bloddryppende thriller eller en bok om seriemordere. Leser hun blader som "Gravid" eller "Mamma", eller stikker det en bok om babyer opp av vesken hennes, er det selvsagt et sterkt hint.

Kilde: BBC

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store.

Er du enig i disse tipsene, eller er det andre tegn man kan se etter? Si din mening i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning