Derfor skal du slutte

 • Barnet ditt får bedre vekst- og utviklingsmuligheter fordi du bedrer oksygen- og næringstilførselen. Forskere ved Medisinsk fødselsregister har tidligere konkludert med at hvis alle kvinner slutter å røyke før svangerskapet, vil andelen veksthemmede barn minske med 12 prosent.
 • Du reduserer risikoen for komplikasjoner som tidlig vanngang, løsning av morkaken, blødninger og infeksjoner.
 • Du reduserer risikoen for spontanabort, dødfødsel og for tidlig fødsel. Svangerskapet er i gjennomsnitt en uke lengre blant kvinner som ikke røyker, sammenlignet med dem som røyker.
 • Du gir barnet bedre lungefunksjon og et bedre immunforsvar.
 • Du reduserer risikoen for krybbedød.
 • Du reduserer risikoen for at barnet ditt utvikler astma.
 • Du reduserer risikoen for at barnet ditt får atferdsvansker og lese- og skriveproblemer.

Lettere å bli gravid uten røyk

Du har større sjanse for å bli gravid om du stumper røyken. Røyking påvirker regelmessigheten av menstruasjonen og eggets evne til å bli befruktet. Hos røykende menn kan potensen og sædkvaliteten bli dårligere.

Det er ingen tvil. Du bør absolutt slutte å røyke om du blir gravid. Ultralydundersøkelser viser at fosteret ikke har det bra når mor røyker. Dessuten har røykingen negativ virkning også på sikt.

Hvis man ser på ultralydbilder av et foster mens mor tar en røyk, kan man se at hjertet begynner å slå raskere. Dette skjer fordi hjertet prøver å kompensere for manglende oksygen. I tillegg vil gjerne fosteret bevege seg mindre.

Denne effekten kan også observeres en stund etter at den gravide er ferdig med røyken.

Økt risiko for spontanabort

- Det er mange skadelige stoffer i røyk. Det man vet sikrest er at røyking hemmer fosterets vekst gjennom redusert mengde surstoff. Flere studier har vist at røyking gir økt risiko for spontanabort, morkake som ligger foran indre mormunnsåpning og løsning av morkaken, sier Marte Myhre, lege ved Kvinne-barn-barneavdelingen ved Ringerike sykehus.

- Røyking er også vist å gi økt risiko for krybbedød.

Myhre er sekretær i Norsk Gynekologisk Forening og under spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Nikotinet i sigarettrøyken får blodkarene i kroppen til å trekke seg sammen. Når blodkarene i morkaken trekker seg sammen, minsker blodtilførselen, og barnet får mindre oksygen og næring.

Når du røyker, inhalerer du også gassen kullmonoksyd, altså kullos. Kullosen tar opp en del av den plassen som oksygenet skal ha i blodet. Hos mor er halvparten av kullosen forsvunnet etter cirka to timer. For fosteret tar det cirka sju timer før konsentrasjonen er halvert.

Flere klarer å slutte

Langt flere gravide klarer å slutte å røyke nå enn for ti år siden.

- Sammenligner vi med tall fra 1999, ser vi ikke så stor nedgang i andelen røykere i begynnelsen av svangerskapet, men vi ser en halvering blant de som røyker i slutten av svangerskapet, sier Per Magnus, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Han tror årsaken kan være at det generelt har vært et større press på kvinner som røyker når de er gravide, slik at det er flere som slutter under svangerskapet.

- Vet du noe om hvem som klarer å slutte?

- Jeg ville tro det betyr noe om partneren også slutter, og det kan jeg se på i data fra Mor og barn undersøkelsen.

Røyking under svangerskap

UNNGÅ DETTE: Flere enn tidligere klarer å slutte å røyke når de blir gravide. © ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto

Unge gravide røyker mest

Tall fra 2009 viser at 19 prosent av gravide kvinner røyker i begynnelsen og 8 prosent i slutten av svangerskapet, viser tall fra Medisinsk Fødselsregister.

*De yngste røyker mest. Blant gravide under 20 år, svarte halvparten at de røykte i begynnelsen og 23 prosent i slutten av svangerskapet.

*I alderen 20-24 år røyker en tredjedel i begynnelsen og 15 prosent i slutten av svangerskapet.

*I alderen 25-29 år røyker 19 prosent i begynnelsen og 7 prosent i slutten av svangerskapet.

*Gravide i alderen 30-35 år røyker minst. 14 prosent røyker i begynnelsen, og bare 5,5 prosent røyker i slutten av svangerskapet.

*I alderen 35-39 år røyker 14 prosent i begynnelsen og 5,5 prosent i slutten av svangerskapet.

*Blant gravide over 40 år røyker 13 prosent i begynnelsen og 7 prosent i slutten av svangerskapet.

Det er aldri for sent

Det er aldri for sent å stumpe røyken, selv om du ikke klarer det med én gang du blir gravid.

- Det hjelper å røyke færre sigaretter og å røyke sigaretter med lavere nikoninnhold. Det hjelper også å kutte ut selv om man er langt ut i svangerskapet. All reduksjon hjelper, men det kan ikke sammenlignes med totalavhold, sier lege Marte Myhre.

Hun har møtt pasienter som verken klarer å redusere antallet sigaretter eller kutte dem helt ut.

- De synes det er veldig vanskelig og skammer seg selvsagt over dette. Mange synes det er så flaut at de unngår å fortelle helsepersonell at de røyker, og de bagatelliserer problemet overfor seg selv, sier Myhre.

Hun mener det er særlig utfordrende for gravide som har en partner som også røyker, men som ikke vil kutte ut røyken når kvinnen er gravid og ammer.

- Men mange klarer å kutte ut noe, og noen har allerede trappet ned på grunn av at de har flere små barn.

De som sliter aller mest, kan kanskje skylde på et spesielt "avhengighetsgen".

Studier av nesten 2500 kvinnelige røykere viser at kvinner med dette genet har 66 prosent dårligere sjanse for å slutte og røyke når de blir gravide, skriver avisen Daily Mail.

Røyking og amming

Det er ingen grunn til å begynne å røyke igjen etter fødselen. Mødre som røyker kan ha vanskeligere for å få i gang ammingen.

Hvis du er røykfri i ammeperioden unngår du at barnet ditt får i seg giftige stoffer gjennom melka. Konsentrasjonen av nikotin i melka er opp til tre ganger høyere enn i blodet ditt. Barnet blir mer utsatt for å få kolikk, og melka smaker heller ikke så godt.

Du bør likevel amme selv om du røyker, men røyk aldri rett før eller mens du ammer - eller i rom som barnet oppholder seg i.

Andre grunner til å ikke begynne:

 • Barnet blir kjent med kroppslukten din.
 • Barnet unngår plager som irriterte øyne, irritasjonshoste, økt slimproduksjon og tungpustethet.
 • Risikoen for ørebetennelse og luftveisinfeksjoner som bronkitt, lungebetennelse og bronkiolitt reduseres.
 • Risikoen for at barnet utvikler astma reduseres.
 • Risikoen for krybbedød reduseres.

Det sies at den verste abstinensen gir seg etter omtrent to uker. På sikt er det derfor ikke den fysiske avhengigheten som blir mest utfordrende, men heller savnet etter noe å kose seg med.

Kilder: Helsedirektoratet, Medisinsk Fødselsregister, Daily Mail, divisjonsdirektør Per Magnus i Folkehelseinstituttet og lege Marte Myhre

Les hele saken