Sympatigravid

Også menn kan få gravid-symptomer

Kan få ømme brystvorter, kvalme og humørsvingninger når de venter barn.

FARS GRAVIDITETSSYMPTOMER: Kommende fedre med innlevelsesevne kan få flere av de samme graviditetssymptomene som barnets mor.
FARS GRAVIDITETSSYMPTOMER: Kommende fedre med innlevelsesevne kan få flere av de samme graviditetssymptomene som barnets mor. Foto: : ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert
GRAVIDE SAMMEN: Det kan være fint å være to om graviditeten, men det spørs om gravide kvinner er spesielt medfølende overfor menn som klager over kvalme og hodepine.
GRAVIDE SAMMEN: Det kan være fint å være to om graviditeten, men det spørs om gravide kvinner er spesielt medfølende overfor menn som klager over kvalme og hodepine. Foto: : ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Når et par venter barn, er det sjelden mannens følelser og plager som står i sentrum.

Men faktisk er det ikke helt uvanlig at blivende fedre kan bli såkalt sympatigravide.

Det vil si at de i takt med sin gravide partner får de klassiske graviditetssymptomene, som såre og hovne brystvorter, kvalme, tretthet, hodepine, vektøkning og humørsvingninger.

Sympatigravid for tredje gang

«Mannen min er sympatigravid for tredje gang!» skriver en gravid i forumet til BarniMagen.

«Jeg vet ikke hvorfor, men hver eneste gang jeg er gravid, legger han på seg noen ekstra kilo, han også.» skriver hun videre.

Dette fenomenet er ikke ukjent, det har til og med fått sitt eget navn, nemlig couvade-syndromet.

Couvade kommer fra det franske ordet couvee, som betyr «å ruge».

Sympatigravide menn over hele kloden

De mannlige graviditetssymptomene starter vanligvis mot slutten av første trimester og gir seg vanligvis ved barnets fødsel.

Sympatigraviditet ser også ut til å være et internasjonalt fenomen, siden tilfeller har blitt rapportert på tvers av kulturer, kontintenter og århundrer, ifølge nettstedet Pregnancy Today.

Ifølge det amerikanske foreldrenettstedet Parenting.com skal hele 90 prosent av menn ha erfart i det minste ett graviditetslignende symptom i løpet av ventetiden, viser en CNN-rapport fra 2005.

Også enkelte mer alvorlige tilfeller av syndromet skal ha blitt dokumentert, blant dem en pappa som opplevde magesmerter da kona fikk fødselsrier.

Hvorvidt han fikk sympati fra sin fødende kone, sier rapporten ingenting om.

Graviditet og fødsel er en periode der kvinner gjerne venter å bli vartet opp mer enn ellers, og de er av den grunn gjerne ikke så fryktelig medfølende overfor en kjæreste som syter over kvalme og hodepine.

Psyko-fysiologisk fenomen

Men ifølge psykolog Peder Kjøs er sympatigraviditet en høyst reell tilstand.

- Det er lett å le av menn som blir sympatigravide, men dette er et psykofysiologisk fenomen, som i alle fall delvis kan forklares med at også menn kan gå gjennom hormonelle forandringer når partneren venter barn og de første ukene etter fødselen, sier Kjøs til BarniMagen.

Hvordan tror du en mann takler fødselsrier? Det har den australske legen Andrew Rochford testet ut ved hjelp av en muskelstimulator.

Menn og kvinner har de samme hormonene, det er bare mengdene av og funksjonene til disse hormonene som er forskjellige, påpeker psykologen.

- Mange av de hormonene som utløses i forbindelse med graviditet, er styrt av psykologiske forhold, og de hormonelle prosessene kan bli satt i sving hos mannen også, sier Kjøs.

Menn er hormonelt forskjellige, så noen er sannsynligvis mer disponert for dette enn andre. Sympatigraviditet er selvsagt også avhengig av hvor mye mannen engasjerer seg i graviditeten og fødselen, påpeker han.

Spiser fordi kona spiser

GOD UNNSKYLDNING: Det er et kjent fenomen at blivende fedre også kan legge på seg noen kilo mens kjæresten er gravid. Da er det greit å ha en god unnskyldning. Denne er hentet fra kuletshirts.no.
GOD UNNSKYLDNING: Det er et kjent fenomen at blivende fedre også kan legge på seg noen kilo mens kjæresten er gravid. Da er det greit å ha en god unnskyldning. Denne er hentet fra kuletshirts.no. Foto: FOTO: Kuletshirts.no.

Noen mener at dette er et rent psykologisk fenomen, og at disse mennene lever seg inn i graviditeten i så stor grad at de utvikler symptomer. Eller det kan skyldes at mennene føler seg tilsidesatt, avvist og ensom etter hvert som den gravide kvinnens fokus flyttes og sexlysten hennes avtar.

Andre tror det er snakk om rent fysiske årsaker, som at kommende fedre spiser mer rett og slett fordi mor spiser mer. Og at mennenes humørsvingninger kan knyttes til vektøkningen.

- Når du legger på deg, får du mer fettvev, som forvandler testosteron til østrogen. Det økte nivået av østrogen kan være årsaken til humørsvingningene og kvalmen, forklarer lege Michele Hakakha, privatpraltiserende gynekolog til Parenting com.

Også søvnløshet kan føre til humørsvningninger.

- Er det en gravid kvinne i huset, vil du ikke sove godt om ikke hun sover godt. Dette kan føre til mer stress og symptomer, sier legen.

Kvinner har ikke monopol på «graviditetsplager»

Psykolog Peder Kjøs har i sin virksomhet møtt menn som har vært sympatigravide, men hans erfaring er at det er hakket vanligere at menn opplever negative følelsesmessige reaksjoner etter å ha vært med på barnets fødsel, enn under graviditeten.

- Menn kan få fødselsdepresjoner og komme i ammetåka på samme måte som ferske mødre, sier Kjøs.

Dette har blitt stadig vanligere, i takt med at menn i større grad er mer deltakende nå enn før.

- Det å få barn er en stor livsovergang også for menn. Det er ikke rart at noen kan føle seg overveldet av det store ansvaret, sier Kjøs.

Han poengterer at kvinner ikke har monopol på å ha reaksjoner på en graviditet eller etter en fødsel.

- Å vente barn og være med på en fødsel er komplekst og tøft også for menn. Men som mann må en jo erkjenne at det selvsagt er en større belastning for kvinnen å føde, enn for mannen å være vitne til at damen føder, bemerker han.

Fedre skal være rolige og støttende på fødestua, men det er ikke alltid tilfelle. Noen ganger kan fedre ødelegge fødselen.

Kilder: Parenting.com, PregnancyToday About.com

Les også:

Nybakte fedre mister sexlysten

Førstegangsfedre gruer seg til å være med på fødselen.

Slik overvinner du fødselsangsten

Norges villeste fødehistorier?

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning