Smerter og smertelindring ved fødsel

Disse smertelindringsalternativene har du ved fødsel

Slik fungerer smertelindring under fødsel, som akupunktur, lystgass og det å føde i badekar.

SMERTELINDRING: Det finnes en rekke måter å dempe smertene under en fødsel på. Spør på sykehuset du skal føde.
SMERTELINDRING: Det finnes en rekke måter å dempe smertene under en fødsel på. Spør på sykehuset du skal føde. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Noen få kan, irriterende nok, fortelle at de fødte nesten helt uten smerter. De åpnet seg i en fei og kjente nesten ingenting før pressriene begynte. Andre har så vondt at de trygler om å få smertelindring.

- Langvarige fødsler er en utfordring som ikke alltid blir løst på en god måte, sier Lise C. Gaudernack, jordmor ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

To typer fødselssmerter

Fødselssmerter kan deles inn i to hovedgrupper:

- I starten kommer smertene fra livmoren og livmorhalsen. De kan minne om menstruasjonssmerter, men er betydelig sterkere. Du kjenner gjerne en indre smerte i bekkenet og ryggen når riene trekker livmoren sammen og åpner livmorhalsen.

- I fødselens utdrivningsfase, når livmorhalsen har utvidet seg og babyen skal ut, oppstår smerten fra vev som presses, strekkes og kanskje revner. Denne smerten er skarpere, mer konkret og tydeligere lokalisert.

Fødsel og smerte

Din egen motivasjon kan være avgjørende for hvor vondt du har det under fødselen. Har du en positiv innstilling, og klarer å slappe av mellom riene, er sjansen stor for at du klarer deg kjempefint - med eller uten smertelindring.

For dette er fakta: Hvis fødselen varer i 10 timer, kan du forvente mindre enn 1,5 timer sammenlagt med smerte.

Dette kommer fram i en nederlandsk studie som er gjengitt i boka «Proactive Support of Labour». Du har med andre ord ikke vondt hele tiden. Smertene er intense på toppen av en ri, men flater fort ut igjen.

Vit også at halvparten av alle førstegangsfødende klarer å føde på under seks timer fra jordmor konstaterer at fødselen er i gang. Både åpningsfasen og trykkefasen varer lenger for førstegangsfødende enn for flergangsfødende. Fødselen er nemlig en skikkelig treningsøkt for livmormuskelen og underlivet ellers.

Når du først har født én gang, vil muskelen holde seg veltrent til du skal føde neste gang.

- Riearbeidet vil derfor være mer effektivt hos en som har født før. I tillegg er også annet vev tøyd og strukket, opplyser Gaudernack.

Det hender at førstegangsfødende med langsom fremgang ikke blir fanget opp før det er for sent å sette inn tiltak. For sent er det når livmoren, som en hvilken som helst annen muskel, blir så sliten og full av melkesyre at riene ikke lenger har den effekten de burde ha.

Åpningsfasen kan altså gå så langsomt at kroppen ikke kommer helt i mål før den er utslitt. Da øker også faren for komplikasjoner.

Smertelindring ved fødsel

Professor Audun Stubhaug er leder ved Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus.

Han har forsket mye på smerte, og viser til flere tvillingstudier som konkluderer med at over 50 prosent av variasjonen i smertefølsomheten skyldes arv.

- Smertesystemene våre er helt forskjellige. Det kan være en rekke genetiske årsaker til at noen kjenner mye, mens andre kjenner lite.

Professoren mener det er viktig at alle fødende får individuelt tilpasset behandling. Alle som ønsker det bør få smertebehandling, og det er ingen grunn til å føle seg mislykket om du ikke vil klare deg uten.

- Fødselssmerter er de sterkeste ikke-behandlede smertene som tillates i norske sykehus. Dessverre kan noen fødende oppleve å få beskjed om at sykehuset ikke har noe å tilby dem. Heldigvis har de fleste sykehus varierte tilbud, slik at alle får den smertelindringen de ønsker, sier Stubhaug.

Proaktiv fødselsstøtte

Et tilbud som er relativt nytt i Norge, er proaktiv støtte under fødsel.

Ifølge metoden bør vi anta at fødselen er i gang allerede ved én centimeter åpning dersom livmorhalsen er helt avflatet, og dersom den fødende har smertefulle rier. Dette er nå praksis ved fødeavdelingen på Rikshospitalet.

Nyttige tips om smertelindring

Husk å puste: Tenk deg hvordan du puster når du er stresset eller redd, og prøver å roe deg ned. Du vil oppleve smertene som mindre intense hvis du motstår trangen til å spenne hele kroppen når riene herjer og livmoren trekker seg sammen.

Ta tiden: Få partneren din til å telle sekunder, slik at du vet omtrent hvor lang tid du har igjen av en ri. Det motiverer deg til å holde ut når rien er på sitt mest intense.

Massasje: Sørg for at partneren din lærer å massere deg der du synes det er behagelig å bli massert. Det kan virke smertelindrende og frigjøre hormoner som setter i gang riene.

Paracet: Paracet er bedre enn sitt rykte og kan hjelpe deg i starten av fødselsforløpet, mens du er hjemme og prøver å slappe av. Virker på en del av smerten, men har begrenset effekt.

Kilder: Jordmor Lise C. Gaudernack og professor Audun Stubhaug ved Oslo universitetssykehus

Deretter er det viktig å følge med på fremgangen, særlig hos dem som har hatt vondt lenge. Dersom jordmoren konstaterer at fremgangen er for langsom, kan hun sette inn tiltak, for eksempel ved å ta fostervannet eller gi riestimulerende drypp.

I stedet for å be fødekvinnen om å holde ut lengst mulig hjemme, kan hun komme inn til en undersøkelse for å få konstatert om fødselen er i gang, og om hun har normal fremgang. Dermed blir flere undersøkt tidlig.

- Likevel kan det bli mindre å gjøre totalt sett, fordi færre vil få komplikasjoner som følge av for lange fødselsforløp, forklarer Gaudernack.

- Prognosene blir bedre så fort du kommer deg over tre-fire centimeter uten problemer, legger hun til.

Gaudernack mener det bør være et mål at førstegangsfødende skal ha tettest mulig oppfølging av en jordmor gjennom hele fødselen, noe som kan være en utfordring på store og hektiske fødeavdelinger.

Et annet viktig mål er å kunne slå fast omtrent på hvilket tidspunkt fødselen vil være overstått. Dette er normalt mulig når den fødende har vært cirka tre timer på fødeavdelingen. Det kan virke motiverende på utholdenheten å ha et konkret mål som stadig nærmer seg.

Under fødselen kan du velge ulike typer smertelindring. Vi har listet opp 6 ulike smertebehandlingsvalg og hvordan de fungerer.

1) Epidural

Moderne epidural gjør at du beholder førligheten og fortsatt kan kjenne trykketrangen. Settes epiduralen på riktig måte, til riktig tid og med riktig dose, vil den sannsynligvis gi en god smertelindring uten bivirkninger.

Er du veldig redd, kan epiduralen hjelpe deg med å slappe av. Epidural kan imidlertid hemme riene om den settes for tidlig.

Ved fødselsmerter kan du også be om å få spinalbedøvelse, noe som virker raskere enn epidural.

2) Pudentalblokade

Pudentblokade er en bedøvelse som settes med sprøyte på to steder i vagina. Den virker som en lokalbedøvelse, og gjør dermed at en kjenner mindre av presset fra barnets hode.

Denne typen bedøvelse brukes ikke rutinemessig. Sprøyten virker voldsom, men den settes ikke så langt inn og selve nålspissen er kort. Det tar ca. 5-10 minutter fra den tas til den virker.

Pudentalblokade virker bedøvende i utdrivningstiden, og settes rett før fødsel (når åpningen er 7-8 cm hos flergangsfødende og ved full åpning hos førstegangsfødende).

Fordelen med pudentalblokade er at du vil kjenne presset av barnet på vei ut, men en del av smertefølelsen vil være borte. Det kan derfor være vanskeligere å kjenne når du skal presse. Du kan få forbigående nedsatt følelse i beina. Likevel er pudentalblokade et alternativ til epidural ved raske fødsler, og kan settes av jordmor.

3) Morfinlignende smertestillende

Morfinlignende smertestillende gis også i form av tabletter. Det mest brukte preparatet er Oxynorm. Kan kombineres med lystgass.

Fordeler:

- Har en avslappende virkning som kan være gunstig i perioden før man er i aktiv fødsel.

- Kan ta «smertetoppen» av riene. Gis ofte i tidlig fase av fødselen hvis kvinnen er sliten og har vonde rier.

Ulemper:

- Virker først og fremst beroligende og sløvende, og til en viss grad smertedempende.

- Alle morfinlignende stoffer vil gå over i morkaken, men dosen er såpass lav at den i liten grad vil påvirke fosteret.

4) Lystgass-fødsel

Lystgass er noe mange fødende kvinner har glede av. Du puster inn gjennom en maske, og lystgassen gjør deg avslappet, samtidig som den reduserer smerten under riene. Det beste er derfor å puste inn lystgass like før og under riene.

Fordelene ved lystgass er at det virker hurtig, og virkningen avtar derfor også hurtid. Det har ingen vesentlige bivirkninger og det avleder smerte.

På den annen side tilbys det ikke på alle fødestuer, da gassen kan medføre helsefare for jordmødre ved dårlig ventilasjon. Det er også kun 30-50 % av kvinner som oppnår smertelindring med lystgass.

5) Akupunktur

Akupunktur under fødsel blir stadig mer brukt, og etter hvert er mange jordmødre utdannet innen akupunktur. Nålene settes ulike steder på kroppen, alt etter om man er ute etter smertelindring eller at kvinnen skal bli mer avslappet.

Akupunktur brukes også for å få mer effektive rier. Det er helt ufarlig og har ingen bivirkninger. Akupunktur tilbys imidlertid ikke på alle fødeavdelinger, og har ofte utilstrekkelig smertelindrende effekt.

6) Steriltvannspapler

Man setter sprøyter med en liten mengde sterilt vann like under huden. Dette oppleves som intenst smertefullt en liten stund (20 sekunder), for deretter å gi smertelindring i en lengre periode.

Dette er en teknikk som kan virke lindrende mot ryggsmerter i fødselens åpningsfase.

Steiltvannspapler gir ingen bivirkninger, og kan gjentas flere ganger. Mange kvinner synes det kan være vondt å få satt sprøytene, og det virker ofte i svært kort tid.

7) Føde i badekar

Det å ligge i vann eller dusje kan ha beroligende effekt, og dermed virke smertelindrende. Noen fødeavdelinger har badekar på rommene.

Fordeler ved å føde i badekar er at det kan virke beroligende, og gjør at du har mindre vondt. Du kan bruke hånddusjen over ømme områder under en ri. Det kan være lettere å finne gode fødestillinger i vann, og mange fødende opplever at det er enklere å bevege kroppen.

Ulemper ved å føde i badekar er at det kan hemme fødselen hvis du går i vannet for tidlig i forløpet, vent til du har fire cm åpning. Det er økt risiko for infeksjoner hvis det er over 24 timer siden vannavgang. Vannet bør ikke være for varmt, da vil barnets hjerterytme øke.

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, www.nhi.no. Brosjyre om smertelindring fra Sykehuset Asker og Bærum og jordmor Solfrid Forbord ved Oslo universitetssykehus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning