Tegn på at fødsel er i gang

12 tegn på at fødselen er i gang

Alt du må vite om rier, kynnere, nedpress og plagene før fødsel.

TEGN PÅ FØDSEL: Hvordan vet du at fødselen er i gang? Her er alt du må vite om plagene før fødsel som rier, kynnere, kvalme og nedpress. Foto: FOTO: Getty Images
TEGN PÅ FØDSEL: Hvordan vet du at fødselen er i gang? Her er alt du må vite om plagene før fødsel som rier, kynnere, kvalme og nedpress. Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Bare hos 10-15 prosent av de gravide starter fødselen med at vannet går. De fleste er da ikke tvil om hva som har skjedd. Man blir ordentlig våt og klarer ikke å holde på vannet.

- Men det er ikke alltid det er slik som på film, at klærne blir gjennomtrukne, sier jordmor Christina Nordkvelde ved Privat jordmor i Bergen.

- Det kan renne ganske lite fostervann dersom hodet til babyen er kommet godt ned i bekkenet. Er man i tvil, er det viktig at å ta en telefon til jordmor eller fødested. Fostervannet vil stort sett fortsette å renne, så ta på et bind og følg med, sier hun.

Tegn på at fødsel er igang

For det man kanskje tror er vann, kan også være andre ting.

7 sikre tegn på at fødselen er i gang

1. Vannavgang. Dette er ikke per definisjon tegn på at fødselen er i gang. men de fleste som begynne med vannavgang, vil få rier i løpet av første døgn.

2. Rier. Det er riene, intensiteten, varigheten, regelmessigheten og om mormunnen åpner seg som definerer at fødselen er i gang.

Når det nærmer seg fødsel øker ofte de såkalte kynnerne (falske rier), og det er ikke alltid lett å skille mellom de falske riene og fødselsrier. Det som skiller, er om mormunnen begynner å åpne seg. For å kunne skille mellom de må jordmor/lege undersøker kvinnens underliv.

3. Smerter i korsryggen og underlivet som mange betegner som en «murring», melder seg ofte dagene før fødselen.

4. Økning av utfloden og kanskje litt rosafarget utflod, er tegn på at det skjer noe med mormunnen.

5. Løsere avføring og hyppigere vannlating .

6. Mer uttalt bekkenløsning når det nærmer seg fødselen.

7. Økt press nedover, såkalt nedpress, fordi barnets ledende del kommer lengre nedover i fødselskanalen.

Innvendig undersøkelse (vaginal undersøkelse) med to fingre avdekker om mormunnen har myknet, åpnet seg, peker bakover eller er midtstilt og om der er tegningsblødning.

(Kilde: Janne Karin Vartdal ved Jordmorkontoret)

... og fem litt mer diffuse tegn

8. Plutselig økt appetitt.

9. Magen synker.

10. Du får et drag over ansiktet som er mer fyldig.

11. Noen kvinner forteller at de kjenner på en indre uro, spenning, forventning og «de merker noe er på gang».

12. Når lege eller jordmor undersøker vaginalt, får de relativt gode målbare tegn på at det er klart for fødsel. Men det er faktisk mulig å gå med åpning på 4-5 cm over et par uker, uten å få rier.

(Kilde: Tove Nordahl, kvinnedoktor.no)

- Utfloden hos gravide er tynnere og mer vannaktig, og det kan også være vanskelig å holde på urinen i dagene før fødselen, forteller Ragna Marie Bugge Aase hos Fem jordmødre i Stavanger.

Alle som lurer på om vannet er gått, eller er sikre på at vannet er gått, skal inn på sykehuset for en sjekk.

- Dette er viktig fordi barrieren opp til barnet er brutt, og vi er redde for infeksjon.

Fostervannet går

Normalt fostervann er normalt sett helt blankt som vann fra springen. Det kan også være lys rosa.

- Hvis vannet er grønnlig eller brunlig, kaller vi det for misfarget fostervann. I begge tilfeller skal en ta kontakt med fødeavdelingen og komme inn for en sjekk, opplyser Grethe Teigen, jordmor hos Mamastork i Stavanger.

- Cirka 80 prosent av dem som begynner med vannavgang, vil komme i gang med rier i løpet av første døgn. De resterende 20 prosentene må settes i gang for å få rier, sier jordmoren.

Slik starter fødselsen

For de aller fleste gravide er riene den virkelige starten på fødselen. For selv om vannet har gått og du kanskje er på vei til sykehuset, er ikke kvinnen «i fødsel» før riene begynner, forteller jordmødrene Foreldre.no har snakket med.

Når det er to til tre rier på på ti minutter og hver rie varer i ett minutt, samtidig som mormunnen er åpen for 4 cm, definerer Verdens helseorganisasjon at fødselen er i gang.

Det er først da jordmødre begynner å telle timer for å finne ut hvor lenge fødselen din varer.

Kynnere eller rier?

Har du ikke født før, kan det være vanskelig å vite forskjellen på kynnere og rier.

- Rier er stort sett regelmessige. De vil øke i styrke og komme uansett om du hviler eller er oppe å går. Kynnere er oftest uregelmessige. De kan for noen være vonde, men vil hos de fleste være ganske milde og ikke økende i styrke. De forsvinner dessuten gjerne om man legger seg ned, forteller Nordkvelde.

Kirsten Jørgensen har vært jordmor i 30 år og er leder for Den Norske Jordmorforening. Hun råder kommende mødre til å ta det med ro når fødselen nærmer seg.

- Rier er utrolig forskjellige fra kvinne til kvinne, men generelt kan man merke at magen blir hard, og man kan oppleve sammentrekninger. For mange er ikke dette vondt, men noen opplever såkalte falske rier, eller kynnere. Det er egentlig bra, for da modnes kroppen til fødsel, forklarer.

- Det er viktig å hvile mye og spise godt. Hvis du har ladet kreftene og er uthvilt er det lettere å takle smertene. Om man er utslitt kan det føles mer smertefullt.

Dersom det er vanskelig å sove er mye hvile ekstra viktig.

- Vi anbefaler folk å gå inn i en rugetilstand på slutten for å tåle fødselen best mulig. Slapp av, og ta vare på deg selv, sier hun.

Faser i fødselen

For de fleste vil første del fase av fødselen, latensfasen, være det som tar lengst tid.

Denne fasen kan vare fra timer til døgn. Riene kan også stoppe opp i denne fasen, for så å starte opp igjen senere. Det viktigste i starten er å få spise, drikke godt og hvile. Etter hvert vil riene øke på, og du må fokusere mer og puste deg gjennom dem.

Klarer man å puste rolig og være avslappet i kroppen, er halve jobben gjort, sier Grethe Teigen.

Tegningsblødning

Når livmorhalsen eller mormunnen åpner seg, vil det briste noen blodkar.

Dette kalles tegningsblødning og vil oppleves som en menstruasjonsblødning. Dette er helt normalt hvis man er nær termin og er tidlige tegn på at fødselen nærmer seg.

- Dersom det renner blod nedover lårene, og ned på gulvet snakker vi om blødning generelt, og da skal kvinnen så fort som mulig kontakte fødeavdelingen, forteller Ragna Marie Bugge Aase.

Slimproppen løsner

Hos noen gravide kan slimproppen løsne. Det kan være et tegn på at ting begynner å skje.

- Dessverre er det ingen garanti for at fødselen er i gang med det aller første. Noen vil aldri se slimproppen. Hos andre vil den løsne dager eller uker før fødselen, sier Nordkvelde.

Slimproppen har en geléaktig konsistens, kan være litt blodig og sitter som en ekstra beskyttende barriere mellom livmorhalsen. Når livmorhalsen, som vanligvis er 3-4cm, begynner å bli kortere, kan slimproppen løsne.

Det er ikke farlig å gå uten slimpropp, barnet blir likevel beskyttet av to hinner som danner fostersekken. Man kan derfor leve akkurat som før.

Diaré og oppkast

Fra å kanskje være treg i magen i svangerskapet, opplever enkelte å få diaré like før fødselsstart. Noen vil også kaste opp.

- Det er usikkert om dette er et tegn på at kroppen forbereder seg til fødsel, eller om diaré og oppkast i seg selv trigger livmoren til å trekke seg sammen. Mange jordmødre har god erfaring med å gi klyster for å fremme dårlige rier i fødselens tidlige fase, nettopp for å «irritere» livmoren når tarmene rører på seg. Det er ikke vitenskapelig bevist at det faktisk fremmer rier, sier Christina Nordkvelde.

Andre tegn på at fødselen nærmer seg, kan være annerledes bevegelser i magen.

Flest fødsler starter om natten

  • Det er ikke en myte at en overvekt av fødsler startet om natten.
  • Det kan forklares ved at homonet oksytocin øker når du sover. Dette øker modningen og fører til lavere adrenalin. Høyt adrenalin kan hemme riene eller hindre at de kommer i gang.

Mange gravide som nærmer seg termin, opplever at fosteret beveger seg litt annerledes, og mer fra side til side.

- Men selv om det nærmer seg fødsel, skal det være liv hver eneste dag. Dersom det er mindre liv og kvinnen er urolig, skal hun alltid ta kontakt med fødeavdelingen, sier Ragna Marie Bugge Aase.

Kvinnen blir mer innadvendt

Selv om dette er et litt diffust tegn, kan man se at mange kvinner blir mer innadvente når det nærmer seg fødsel, forteller Teigen.

- Jeg møter kvinner som forteller at de tenker mye på hva som vil skje, at de er usikre på om de vil greie jobben og hvor lang tid det vi ta. De føler seg litt alene.

Hun tror det er viktig å gjøre kvinner oppmerksomme på at det er enorm sammenheng mellom fysikk og psyke under fødselen.

- En kan være så sterk fysisk som bare det, men hvis hodet ikke henger med, hjelper det lite. Er kvinnen trygg på seg selv og stoler på at kroppen kan, får riene gode arbeidsvilkår.

Noen kvinner forteller også at de kjenner på en indre uro, spenning og forventning like før fødselen starter. De merker at noe er «på gang».

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning