UNG MOR:

Karina var 16 år da hun oppdaget at hun var gravid – i 8. måned!

Sjokket var stort da ultralyden viste bilder av en stor gutt. Karina var allerede åtte måneder på vei.

Pluss ikon
<b>FLAKS:</b> Karina var 16 og Sebastian 19 år da de oppdaget at Karina var åtte måneder på vei med William. – Flaks, sier kjærestene, som er glad de ikke kunne velge abort.
FLAKS: Karina var 16 og Sebastian 19 år da de oppdaget at Karina var åtte måneder på vei med William. – Flaks, sier kjærestene, som er glad de ikke kunne velge abort. Foto: Gunn Gravdal Elton
Sist oppdatert

 Odda Karina Seljestad Tveito (17) hadde akkurat fullført det første året på videregående da hun begynte å legge på seg.

Hun er glad i mat og tenkte ikke over at hun ble rundere. Hun hadde dessuten vært kjæreste med Sebastian Thiis Vestrheim (19) i flere år, og paret var nøye med prevensjon.

Barn var helt utelukket. De var jo nesten bare barn selv.

– Tanken streifet meg bare en eneste gang to måneder før fødselen, men det var så utenkelig at jeg skulle være gravid, så jeg slo det fra meg med en gang, sier Karina.

I dag er det nesten utrolig å forstå at ingen merket at hun var gravid. Men Karina var faktisk åtte måneder på vei før hun innså at livet aldri ville bli det samme igjen.

Les også: Barseltiden ble et mareritt: «Om jeg hadde visst det jeg vet nå, hadde kanskje mye vært annerledes»

Naturlig

Karina sitter i sofaen hjemme i barndomshjemmet. 17-åringen som inntil i vinter «bare» var en ung tenåringsjente, ennå ikke gammel nok til å kjøre bil eller ta seg et glass vin, ser forbausende moden ut.

Karina har alltid hatt et rolig vesen. Nå tar hun sønnen William på fanget og ammer ham som den mest naturlige ting i verden. Og det er det jo også.

– Da jeg innså at jeg var gravid, ble jeg helt fortvilet. Jeg fortalte det til mamma, og hun måtte ringe til Sebastians foreldre som akkurat da var på ferie i Loen. De sa det beste var om det var de som fortalte nyheten til Sebastian, sier Karina, som var både redd og lei seg. Hun ville jo ikke ha barn som 16-åring. Det var altfor tidlig, og hun ønsket først å ta abort.

Les også: Gøril, André og guttene deres skulle spise en kjapp middag – plutselig begynte marerittet

<b>BARN:</b> Begge foreldrene var barn da William ble født. Nå føler Karina at hun har blitt voksen nærmest over natten. 
BARN: Begge foreldrene var barn da William ble født. Nå føler Karina at hun har blitt voksen nærmest over natten.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Sjokket

Sebastian hadde akkurat begynt på skole på Os utenfor Bergen, men var tilfeldigvis hjemme på helgebesøk i Odda. Siden foreldrene var bortreist, hadde han denne kvelden fest med kompiser. Plutselig kom det en melding fra moren Anne Grethe. Beskjeden var klar: – Sebastian måtte kaste ut alle kompisene. Selv var de på vei hjem.

– Jeg trodde jo at noen i familien var død eller noe sånt, sier Sebastian og ler.

Ikke mange

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det kun var tre av 1000 norske jenter i alderen 15 til 19 år som ble mødre i 2017. Det samme tallet for gutter var 0,7. Det er det laveste antall noensinne.

Han smiler stort sett hele tiden. Legger ikke skjul på at han i dag er både stolt og lykkelig over å ha fått en sønn. Men overgangen fra fest med gutta til å bli pappa ble både rask og brutal.

– Da mamma og pappa kom hjem og fortalte at Karina var gravid, raste det mange tanker i hodet mitt. Foreldrene mine ble jo først lei seg på mine vegne og tenkte at alle drømmene mine ville bli knust. Samtidig gledet de seg til å få et barnebarn, og i dag er de kjempestolte.

Les også: Elias kom til verden uten livstegn, men så skjedde det noe utrolig

<b>VÅRT BARN:</b> Sebastian og Karina bor fremdeles hjemme hos foreldrene. William sover sammen med dem på Karinas soverom.
VÅRT BARN: Sebastian og Karina bor fremdeles hjemme hos foreldrene. William sover sammen med dem på Karinas soverom. Foto: Gunn Gravdal Elton

Ville bare hjem

Fire uker etter den skjebnesvangre kvelden, var Sebastian far til lille William.

– Det er klart det var skremmende å vite at jeg skulle ha ansvaret for et barn i mange år fremover, sier Sebastian, som helt klart har kommet seg over sjokket. I dag handler mye av livet om Karina og sønnen.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å bli langtransportsjåfør og hadde akkurat fått lærlingplass i Ølen, noen mil fra Odda. Men det ble umulig å bo der nå. Alt jeg ville, var å være hjemme med Karina og William, sier han. I dag har Sebastian lære­tiden sin i Odda, hvor han er i ferd med å fullføre fagbrev innen yrkessjåførfaget.

<b>VELKOMMEN:</b> William blir forgudet av tanter, bestefor­eldre og venner. Her får han oppmerksomhet fra tante Stine, mormor Kristin, mamma Karina og pappa Sebastian. 
VELKOMMEN: William blir forgudet av tanter, bestefor­eldre og venner. Her får han oppmerksomhet fra tante Stine, mormor Kristin, mamma Karina og pappa Sebastian.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Fødselen

Karina og Sebastian er heldige. De kommer begge fra ressurssterke familier og har foreldre som, etter at det første sjokket hadde lagt seg, var superstolte over å bli besteforeldre.

– Å bli bestemor er helt fantastisk. Jeg føler meg helt tullete, sier Kristin Seljestad, Karinas mamma. Hun er selv mor til fire. Stine som er 22, Karina på 17 og de 12 år gamle tvillingene Iselin og Line. Men det å bli bestemor er noe helt annet. Kristin beskriver det nærmest som en forelskelse.

– Vi anbefaler selvsagt ikke andre å få barn så tidlig, men vi er veldig glad for at vi ikke hadde noe valg da Karina først var gravid. Hun ble spurt på sykehuset om hun ville adoptere bort barnet, men det var helt uaktuelt for både Karina og Sebastian, sier Kristin, som fikk være med på fødselen sammen med den unge pappaen.

– Jeg er så imponert over Karina. Hun var så flink. Sebastian også, skryter Kristin.

– Karina hadde dessuten en fantastisk fin jordmor som beroliget oss med at en 16-åring ofte klarer både fødsel og arbeidet med et lite barn bedre enn eldre mødre, sier Kristin. Hun har ofte lurt på hvordan William klarte å gjemme seg så lenge i Karinas mage uten å bli oppdaget.

– Jeg husker jeg spurte en gang underveis om hun kunne være gravid, men Karina forsikret meg om at hun ikke var det. Vi var virkelig helt uforberedt.

Les også: Mamma Ida (53) ville hjelpe datteren Anna (22) litt før fødselen ...

<b>FARMOR:</b> Det er ikke bare mormor som er stolt, farmor Anne Grethe Thiis Vestrheim er minst like stolt. Her med tante Madeleine like etter fødselen.
FARMOR: Det er ikke bare mormor som er stolt, farmor Anne Grethe Thiis Vestrheim er minst like stolt. Her med tante Madeleine like etter fødselen. Foto: Gunn Gravdal Elton

Et nytt liv

16 år gamle Karina var lenge veldig lei seg. Men da tilbudet kom om å adoptere bort barnet etter fødselen, var det aldri aktuelt. Heldigvis.

– Det kommer et liv etterpå når du skal leve med en slik avgjørelse. Du vil aldri klare
å slippe tanken på det barnet du ga fra deg, så det var helt utelukket for både Sebastian og Karina, og alle besteforeldrene, sier Kristin.

Å få William har endret livet for de unge foreldrene. Karina føler hun ble voksen nærmest over natten, men
trives i dag i rollen som ung mamma. For pappa Sebastian er det ingenting som hindrer ham i oppfylle drømmen om å bli langtransportsjåfør – med tiden. Og om han en sjelden gang er på fest med kom­pisene, varer aldri festen lenge. Før festen er ordentlig i gang er Sebastian på vei hjem til Karina og William.

– Tankene mine er uansett helt andre steder, ler Sebastian, som også har full støtte fra sine foreldre Yngve og Anne Grethe.

Les også: «Ja, nå går jeg ut av fødestuen, jeg. Paret på stue fem ønsket seg en orgasme»

<b>MORMOR:</b> – Jeg skal passe meg for å blande meg for mye inn, Karina og Sebastian er flinke foreldre, sier Kristin.
MORMOR: – Jeg skal passe meg for å blande meg for mye inn, Karina og Sebastian er flinke foreldre, sier Kristin. Foto: Gunn Gravdal Elton

Stolt av ungdommene

– Det var uten tvil et sjokk å få telefonen fra Kristin om at Karina var gravid. Vi var helt satt ut, og det var mange følelser for hva dette ville kunne gjøre med barna våre. Det er jo ikke en ønskesituasjon å få barn så tidlig – midt i ungdomstiden, sier Anne Grethe Thiis Vestrheim.

– Vi visste jo at vi hadde mulighet til å hjelpe dem, men vi hadde ikke sett for oss at den rollen skulle komme
før minst ti år frem i tid.

Det første sjokket gikk raskt over til glede. I dag vokser den gode følelsen hver eneste dag.

– Besteforeldrerollen er bare helt fantastisk. Du får en sånn indre ro og så mye overflod av kjærlighet som du ikke visste fantes. Hver dag med William er en glede, og det var garantert en mening med at han kom da han kom, sier Anne Grethe.

– Jeg er utrolig stolt over ungdommene våre som viser så mye omsorg for sønnen sin.

<b>NATURLIG:</b> Det som var rart de første ukene, er i dag helt naturlig for 17 år gamle Karina. 
NATURLIG: Det som var rart de første ukene, er i dag helt naturlig for 17 år gamle Karina.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Full støtte

Og det er denne uforbeholdne støtten fra alle rundt den lille familien som gjør historien om lille William til en solskinnshistorie. De rørende statusrapportene på Facebook, de fine meldingene fra farmor til mormor. Alle lykkønskningene fra venner og kjente.

– Reaksjonene rundt oss har vært positive hele tiden. Vi er så heldige. Alle har gledet seg på våre vegne, både familiene og vennene våre. Vi får stadig presanger og tilbud om barnepass, sier Karina og Sebastian.

Karina og Sebastian bor fremdeles hjemme hos foreldrene sine. Men en fødsel og et barn som alltid vil være der, har ikke ødelagt noe mellom de to, heller tvert imot.

– Vi har faktisk fått et enda tettere forhold, sier Karina.

Les også: Hege-Kristin (46) er mamma til ti – ni av barna er dukker

<b>STOLT PAPPA:</b> Sebastian er stolt og glad over at han får være pappa til William. Han vil helst være sammen med Karina og sønnen så mye som mulig.
STOLT PAPPA: Sebastian er stolt og glad over at han får være pappa til William. Han vil helst være sammen med Karina og sønnen så mye som mulig. Foto: Gunn Gravdal Elton

Ingen ulykke

Det trenger ikke være en ulykke om ungdommer får barn. Karina og Sebastian vet at de er privilegerte. De er glad for at de har et nettverk som gjør det lettere å takle en så brå overgang fra barn til voksen.

– Ikke alle er like heldige som oss, sier Karina, som har tatt ett års pause fra utdanningen. Men til høsten tar hun opp igjen det andre året på videregående skole.

For familiene Seljestad Tveito og Thiis Vestrheim har det vært et viktig fokus å la de unge foreldrene få leve og utvikle seg som ungdommer og unge voksne. De skal få slippe å «bare» være foreldre. Det er mange tanter og besteforeldre som mer enn gjerne stiller opp og avlaster når det er nødvendig.

Forelsket mormor

Under hele intervjuet har lille William pratet, ledd, smilt og deltatt engasjert i samtalen. Nå er det klart for ny bleie og litt mat. At William kom inn i livet til de unge kjærestene er ingen ulykke, det var ren og skjær flaks.

– Jeg har fire jenter selv, og det er litt ekstra stas at Karina nå har fått en gutt. Det å være mormor er dessuten noe helt spesielt fint. Likevel blir jeg mest rørt når jeg ser Karina legge ut bilder på sosiale medier og skriver «min». Det at hun føler seg som mamma allerede, er så ekstremt rør­ende, sier Kristin, som stadig må beherske seg. Det er fristende å hente opp William når han gråter, lett å komme med tips og råd til Karina selv når hun ikke trenger det.

– Karina vet selv godt når William er sulten eller trøtt. Men det er lett å glemme at hun nå er mor, ikke bare den lille jenta mi, sier mormor Kristin.

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2021, og sist oppdatert 18/01 2022.

Les også