Tenåringsgraviditet

Ble gravid som 14- åring

– Jeg husker jeg holdt på å sende melding til mamma på skolebussen, men jeg turte ikke, sier Malin.

SNART NI ÅR: I år fyller datteren til Malin (24) hele ni år. Her er de avbildet sammen på 17. mai i år.
SNART NI ÅR: I år fyller datteren til Malin (24) hele ni år. Her er de avbildet sammen på 17. mai i år. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Malin var bare 14 år da hun ble gravid.

Hun håpte og tenkte at «mensen kommer nok snart». Hun telte ukene, håpte hun ikke kom til å komme over 12. uke.

Hun satt flere ganger med mobiltelefonen klar for å sende melding til mamma, men hun klarte det aldri.

Ca fire måneder før lille Lotte skulle melde sin ankomst, spurte moren: «Malin, er du gravid?». Nei, det var hun ikke. En uke senere spurte moren igjen. Denne gangen svarte Malin ja.

På bloggen sin skriver Malin om hvordan det var å bli gravid som 14 åring, og mamma som 15 åring.

Hun er ikke alene om å bli ung mor. Line Emilie Sundqvist Gjørtz (21) ble gravid som 17-åring.

«Blir ikke gravid, jeg»

I en alder av 14 år var Malin sammen med en gutt som var et år eldre enn henne.

De hadde kun vært sammen ett par uker før de bestemte seg for at det ikke funket lenger, noe Malin omtaler som en «typisk fjortis-forelskelse».

Noen uker senere begynte hun å fatte mistanke. Mensen kom jo aldri!

- Jeg tenkte at «jeg blir ikke gravid, jeg. Vi hadde jo bare sex den ene gangen», forteller hun til Foreldre.no.

Tredje juledag i 2003, dro Malin og en venninne på et kjøpesenter for å kjøpe en graviditetstest for litt av pengene hun hadde fått i julegave.

Den viste negativ.

- Jeg tenkte at jeg hadde forskjøvet mensen selv, siden jeg var så redd, forklarer hun.

Mensen kom aldri, og hun regnet ut at hun var 6-7 uker på vei - uten å ta en ny test. Hvor gamle var dere da dere fikk barn? Diskuterer mødre i vårt forum barnimagen.

Vurderte abort

Malin begynte å telle ukene, og nærmet seg 12. uke.

- Jeg vurderte abort. Jeg ville ta «det» bort. Jeg ville ikke ha barn så tidlig. Jeg var jo bare 14 år, sier hun.

Her kan du lese om de største sjokkene med å få baby

Hun forklarer at hun fortsatte å leve livet som en vanlig 14-åring ganske lenge. Samtidig som hun håpet at babyen skulle bli «borte».

Da hun var ca 20 uker på vei, kjente hun spark. Hun visste da at alt var normalt når babyen viste tegn. Hun regnet da ut at babyen kom til å komme i august.

Hun ante ikke hvordan hun skulle klare det.

Turte ikke si noe

Malin begynte etter hvert å kle seg i store klær for å skjule den voksende magen. Hun turte ikke si noe til moren.

- Jeg husker jeg holdt på å sende melding til mamma på skolebussen, men jeg turte ikke. Jeg hadde skrevet ferdig meldingen, men jeg turte ikke sende den. Jeg følte jeg hadde skuffet mamma så mye. Blitt gravid som 14- åring, liksom, sier hun.

Da hun var ca 25 uker på vei, begynte moren å få en mistanke. Malin hadde da fått en kul på magen, og den var ganske stram. Hun skjønte at hun snart måtte si det.

Moren kom inn på rommet hennes og spurte «Malin, er du gravid?». Hun svarte at nei, det var hun ikke.

- Jeg turte ikke si noe. Det kom så brått og uventet at mamma spurte om det, forklarer hun.

Uken etter kom moren inn på rommet hennes igjen og spurte en gang til. Denne gangen svarte hun «ja».

Moren tok det veldig fint. Hun spurte mange spørsmål som «hvem er pappaen?», «når skal du føde?» og «hvor lenge har du visst det?».

Hun spurte om å få ta på magen, og Malin forklarer at moren reagerte med å si; «Åh herregud, det er en ordentlig gravidmage. Du er jo langt på vei».

Da Malin sa hun skulle ha babyen i august, regnet de ut at det var fire måneder igjen.

De dro sammen ned på legevakta og fikk beskjed om at alt var bra. Her fikk de spørsmål om de ville beholde barnet, eller om de ville adoptere det bort. Malin forteller at moren da sa at adopsjon ikke var tema, og at «dette skulle de klare helt fint sammen!».

Satte oppe og gråt

Nå var Malin ca fem og en halv måned på vei.

- Jeg husker det så godt da mamma fortalte familien at jeg var gravid. Jeg lå og så på «Home and Away» etter skolen. Jeg husker at jeg ikke turte å gå ut av rommet, nesten. Jeg trodde virkelig at jeg skulle dø. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle håndtere det, sier hun.

Malin forteller at familien tok det veldig fint, men at bestemoren ble veldig sjokkert. Malin forklarer at bestemoren følte at hun «traff seg selv veldig i døra». Bestemoren hadde selv fått barn som 15- åring, og kjente seg veldig igjen i Malins situasjon. Hun ble derfor en god støttespiller for Malin, og hun hjalp henne veldig fra dag én.

- Alle i familien sa jo til meg at dette skulle gå bra. Det var ikke før nå i senere tid at jeg fikk vite at de satt oppe og gråt og pratet mye om kveldene, mens de viste for meg at dette skulle vi klare, forteller hun.

Det var først etter at moren fikk vite om graviditeten at hun følte at svangerskapet «begynte». Nå begynte hun å glede seg over at hun skulle bli mamma i august.

Er du gravid? Her kan du følge svangerskapet fra uke til uke.

Fortsatte på skolen

Da moren moren fant ut av at Malin var gravid, hadde hun to måneder igjen av 9. klasse. Malin ville ikke ville gå på skolen fordi hun følte at alle pratet om henne. Hun fikk derfor komme når hun følte for det, og hun tok tentamen.

Lotte kom til verden 15. august, to måneder etter Malins 15- årsdag, og rett før første skoledag i 10. klasse.

- Lotte har fra fødselen hatt førsteprioritet i livet mitt. Jeg begynte rett på skolen, som jo ble litt andreprioritert, forteller Malin.

Hun flyttet inn i kjellerleiligheten til besteforeldrene sine sammen med Lotte.

Takket være besteforeldrene kunne Malin fortsette på skolen, og hun var på skolen to dager i uka. Resten av tiden hadde hun hjemmeundervisning. Hun fullførte 10. klasse.

Angrer ikke

Nå er Malin 24 år, trebarnsmor og huseier sammen med den nye kjæresten, Dan. De er forlovet og har fått to jenter sammen; Jenny (4) og Molly (2). Lotte blir 9 år i august, og skal begynne i 4. klasse til høsten.

- Jeg kan ikke se for meg et annet liv enn slik det er nå. Jeg ville ikke egentlig gjort noe annerledes. Det var jo bare meg og Lotte, sier hun.

Hun skulle derimot ønske at hun hadde sagt noe til moren før, slik at de kunne pratet mer om det.

- Er jo bare barn selv

Helsesøster og veileder ved Amathea-klinikken i Bodø, Tove Merethe Lorentzen, sier at hun ofte har jenter fra 14 år innom fordi de er redde og usikre etter å ha fått en positiv graviditetstest.

Hun forteller at hun hadde en gravid, 14 år gammel jente innom i klinikken i Bodø. Denne jenta hadde trygge, gode og stabile foreldre rundt seg, så det gikk bra med henne.

UNG MOR: Her er Malin 15 år gammel og lille Lotte 8 måneder. Malin angrer ikke på at hun ble mor i så ung alder.
UNG MOR: Her er Malin 15 år gammel og lille Lotte 8 måneder. Malin angrer ikke på at hun ble mor i så ung alder. Foto: FOTO: Privat

- 14-15 år er veldig ungt, og man er i en opprivende ungdomstid. Når man er så ung så er man veldig avhengig av voksne, og at man har et trygt og stabilt miljø rundt seg, sier hun til Foreldre.no

Fakta om Amathea klinikken

  • Stiftelsen Amathea er en gratis, landsdekkende helsetjeneste som arbeider i henhold til lov om svangerskapsavbrudd, og som tilbyr tjenester som bidrar til samfunnets arbeid med å forebygge uplanlagte svangerskap og abort.
  • Det tilbys informasjon og veiledning ved valg knyttet til svangerskap og abort, samtale underveis og etter fullført svangerskap, samt samtale før og etter abort.
  • Veilederene har sosial- og helsefaglig bakgrunn og har lang og bred erfaring innen spørsmål knyttet til uplanlagt svangerskap.
  • Amathea har kontorer i hvert fylke, hvor man kan komme innom for å prate. Man kan også ringe på telefon eller stille spørsmål per mail.
  • De har en vakttelefon som er åpen fra kl 08 om morgenen til kl 20 om kvelden.

Kilde: Amathea.no og Tove Merethe Lorentzen

Ofte kan foreldre som har gravide barn begynne å tenke; «og du skal virkelig ha barn? Du kan ikke en gang rydde på rommet ditt» og «du som sover til 12 hver dag, hvordan skal du klare å ta hånd om et barn?».

Lorentzen understreker at det er veldig viktig at man har støtte rundt seg. Har man det, så går det fint.

- At man er trygge på seg selv og har det stabilt rundt seg, er alfa og omega, forteller hun.

Ikke bare kroppen som forandrer seg

Lorentzen legger ikke skjul på at det å få barn i en så ung alder blir en snu-operasjon.

I følge helsesøsteren kan alt virke veldig rosenrødt og se veldig fint og flott ut til å begynne med. Slik er det ikke alltid, og hun anbefaler ingen å bli gravide i så ung alder.

Hun forteller at som gravid så forandrer kroppen seg. Strekkmerkene kommer og man legger ofte på seg under graviditeten.

Men det er ikke bare kroppen som forandrer seg når man er ung og gravid.

- Livsverdenen blir forskjellig. I starten kan man høre venninnene si for eksempel «er du gravid? Så koselig! Jeg skal sitte masse barnevakt for deg,», men mange ganger blir det ikke slik ikke etter at babyen har kommet. Venninnene drar på kino, er på skolen, er sammen med kjæresten og så videre, mens den gravide er hjemme med bekkenløsning. Man er opptatt av sine egne liv, sier hun.

I følge Lorentzen er det ikke gitt at bestevenninnen kommer til å være der den dagen du har fått barn, og hun forteller at man skal ha et ganske sterkt bånd for at det skal gå fint.

Det må prates om

Lorentzen understreker at det er vitktig at de som også velger å ta abort, også får den oppfølgingen og hjelpen de trenger.

- Det er viktig at de som tar abort i så ung alder har et tilbud der de kan snakke om opplevelsen rundt dette, feks her på Amathea, sier Lorentzen.

Les også:

Fødte uten å vite at hun var gravid.

Slik snakker du med barna om sex.

Marit (34) tenkte seg til en bedre fødsel.

Pappa glemmer aldri telefonen fra barnehagen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning