Tone Dyran Smith

JORDMOR: Tone Dyran Smith har lest og godkjent all tekst, uke for uke, i svangerskapskalenderen. Hun kommer også med egne råd til gravide lesere. © FOTO: Privat

If tilbyr en forsikring som gir trygghet for deg og barnet i magen.

Sponset innhold

Gravid? Er du forsikret?

If tilbyr en forsikring som gir trygghet for deg og barnet i magen.

Er du gravid eller planlegger å bli det? Her kan du følge med på hva som skjer med både deg og babyen din uke for uke.

All tekst og fagstoff er lest og godkjent av jordmor Tone Dyran Smith, som også kommer med egne råd uke for uke. Hun jobber ved fødeavdelingen ABC på Ullevål, Oslo universitetssykehus. I tillegg driver hun jordmor- og homeopatklinikken Sagefemme, og jobber litt som bedriftsjordmor.

Kalenderen er nå under oppdatering.

Ulike svangerskap

Alle kvinner opplever svangerskapet ulikt. For noen er hele graviditeten problemfri, mens for andre er den ni måneder med store fysiske og psykiske plager.

Uansett er dette en helt spesiell tid for deg.

Hva er terminen?

Et svangerskap varer i 282 dager her i Norge, mens WHO tar utgangspunkt i at et svangerskap varer i 283 dager.

Hva blir terminen? Bruk vår terminkalkulator.

Vi tar utgangspunkt i at en menssyklus er 28 dager når vi regner ut termin. Derfor kan det hende du må trekke fra eller legge til noen dager for å få termindatoen til å stemme. Dette kan eventuelt legen eller jordmoren hjelpe deg med.

Hvilken uke er du i?

Det er ikke alltid så lett å forstå hvilken uke du er i. Når det står uke 1, betyr det at du er i din første uke. Du er ikke gravid ennå, men vil etter planen bli det i slutten av uke 2. I denne kalenderen betyr for eksempel uke 12 at du har elleve fullgåtte uker bak deg og er x antall dager inn i din 12. uke.

Fosterets størrelse

De første 12 ukene regnes fosterets lengde kun fra hode til rumpa, fordi beina er ikke så lange ennå. På engelsk heter dette Crown Rump Length (CRL). Husk at målene vi gir deg i denne kalenderen er gjennomsnittsmål, så det er ikke sikkert tallene passer for akkurat din baby til enhver tid.

Pappatips

Siden det er kvinnen som går gravid og føler babyen vokse i magen, kan partneren føle seg litt på sidelinjen. Slik trenger det ikke være. Vi gir deg noen gode pappatips på veien.

VIKTIG: Uansett hvor frisk du føler deg, bør du gå regelmessig til kontroll i svangerskapet.

Møt andre gravide og prøvere i vårt forum Barnimagen.

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke for uke-app i App Store.

Les også:

Her finner du navn til barnet

Dette kan du spise mens du er gravid

Så mye kan du trene

Disse medisinene bør du holde deg unna

Slik får du et bra svangerskap

Rina Blekkerud, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!