spørsmål og svar

Hvordan reagerer barnehageansatte på at foreldre ønsker å bytte barnehage?

Vi har plass i en aldeles nydelig barnehage, men har fått plass nærmere der vi bor.

Pluss ikon
BYTTE: Vi bruker en halvtime på å gå til barnehagen, men nå har vi fått plass nærmere, skriver en forelder.
BYTTE: Vi bruker en halvtime på å gå til barnehagen, men nå har vi fått plass nærmere, skriver en forelder. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Hei,

Vi har plass i en aldeles nydelig barnehage med herlige ansatte, og sønnen vår stortrives. Men, barnehagen er en halvtimes gåtur unna.

Til høsten får vi sannsynligvis plass i en barnehage som ligger bare noen minutter unna oss. Men jeg gruer meg sånn til å si det til de ansatte, som jeg har fått et utrolig godt forhold til.

Har dere som er ansatt i barnehager forståelse for at foreldre ønsker å bytte barnehage? Blir dere lei dere når foreldre søker seg bort?

Hilsen meg

Hei du!

Så heldige dere har som har en så flott barnehage for sønnen deres, og barnehagepersonalet som har så fornøyde foreldre som dere! Denne barnehagen og de ansatte der høres ut som nære og kjære- som å komme hjem til?

RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

Barnehagelivet handler særlig om relasjoner: Relasjonene mellom barn og barn, barn og personale, og foreldre og personal. Vi blir glade i barna og familiene deres, og dere i oss. Relasjonsbygging handler i det store og hele om utveksling av følelser.

Når vi tar i betraktning hvor mange timer vi tilbringer sammen med barna deres, og hvor nært samarbeidet med dere foreldre kan bli, er det ikke det minste rart at relasjonene blir sterke og livspåvirkende. Det er naturlig at foreldre ønsker å bytte barnehage for barnet sitt og det av ulike grunner.

Livs- og familiesituasjoner er så forskjellige, og vi skal respektere at noen velger å starte på nytt et annet sted. Og nå er det er jo engang slik at livet består av avskjeder.

Det er trist å ta farvel med barna og familiene vi har å gjøre med i det daglige, men det blir uunngåelig på et tidspunkt.

Når dere forteller personalet at dere har søkt om plass i annen barnehage, og dere føler på samvittigheten og at dere vil forklare hvorfor, kan dere si akkurat det dere forteller i spørsmålet.

Siste dag i barnehagen kan dere eventuelt gi en hyggelig hilsen til de ansatte. Det være seg en skriftlig en, eventuelt medfulgt en blomsterkvast eller noe annet. Noe som er sikkert er at de ansatte vil bli veldig glade for tilbakemeldingen fra dere!

Og det er helt innafor å gi hverandre en hade’klem!

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2022, og sist oppdatert 14/09 2022.

Les også