Barnehagepedagog svarer

Hva tenker ansatte i barnehagen når barnet mitt er der fra tidlig morgen til sen ettermiddag?

Vi er ofte blant de første som leverer og siste som henter. Hva tenker de ansatte i barnehagen om dette? spør foreldrene. Se hva pedagogisk leder, Ragnhild Finstad Eikås, svarer.

Pluss ikon
BARNEHAGE: Hverdagskabalen går ikke opp, og foreldrene har dårlig samvittighet for minstemann.
BARNEHAGE: Hverdagskabalen går ikke opp, og foreldrene har dårlig samvittighet for minstemann. Foto: IIllustrasjonsbilde. Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei

Vi har begge jobber som krever lange arbeidsdager og vi har også lang reisevei. Derfor er vi avhengig av å levere barnet tidlig i barnehagen og hente sent.

Vi er som oftest en av de siste som henter. Jeg synes dette er vondt, og skulle ønske at vi hadde mulighet til å hente tidligere.

Etter koronatiden føles det som det er det blitt enda mer "press" på at man skal hente barnet tidlig, noe som gir dårlig samvittighet.

Hva tenker de ansatte i barnehagen om at noen barn har lange dager. Blir de frustrert og oppgitt over foreldre som alltid leverer tidlig og henter sent?

Hilsen to foreldre som kjenner på dårlig samvittighet

Svar:

Hei

RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

Tusen takk for spørsmål! Det er en viktig problemstilling dere reiser her.

Jeg forstår spørsmålet dere stiller og sårheten dere føler. Det er utfordrende å være foreldre i dag.

Det er så mye å sjonglere på en gang! Man skal fikse alt; familie, hus og hjem, og jobb. Og i mange tilfeller skal bikkja luftes også.

Det er forventninger fra så mange hold. Og når forventningene fra dem som skal ta vare på barna deres kommer i tillegg, blir det ekstra sårt. For alle foreldre vil det beste for barna sine, de viktigste i livet.

Selv har vi vært heldige som har hatt barna våre de fleste årene i samme barnehage hvor jeg har jobbet. Det var sjelden døtrene våre hadde lengre dager enn 7,5 time.

På den andre siden, som pedagogisk leder har jeg sett fortvilelsen og stresset som enkelte foreldre føler.

I deres sted ville jeg ha bedt om en samtale med pedagogisk leder, eventuelt virksomhetsleder. Fortell om følelsene dere har rundt oppholdstiden til barnet deres.

At dere har dårlig samvittighet og leie følelser rundt situasjonen. At dere skulle ønske at dere kunne gjort det på en annen måte, men at hverdagen deres er slik og at dere gjør det beste ut av det.

Spør pedagogisk leder om hvilket tilbud barna som er igjen på ettermiddagen, og til nærmere stenging, får. Er det planlagte aktiviteter eller driver bare barna rundt til de blir hentet?

Kan dere få en forespeiling på hva barnet deres kan holde på med slik at han eller hun kjenner på både glede og ro selv om det er sen ettermiddag?

Og, det er ingen skam å spørre om personalet har mulighet til å sørge for at barnet putter vannflaska og matboksene sine i sekken før dere kommer og henter. Da er ihvertfall det ute av veien.

Om dere opplever at personalet uttrykker misnøye med dere og at dere ikke henter før sent, skal dette slås hardt ned på.

Det finnes en andel barnehagepersonale som er oppgitte over at barn er i barnehagen så å si fra åpning til stengning. Og særlig når dette gjelder de samme barna over lengre tid.

Personalet opplever frustrasjon når de ser hvor slitne barn kan bli etter en lang dag i barnehagen. Og enkelte kan uttrykke direkte misnøye med foreldre i slike situasjoner.

Slikt skal ikke forekomme!

Sånn forresten (mulig et stikk til enkelte av mine kollegaer i Norges land): Jakka og uteskoene til de ansatte skal ikke tas på før etter at man har låst barnehagedøra når klokka har slått stengetid.

Når alt dette er sagt, vil jeg fortsette med følgende - det rent formelle: Dere betaler for barnets oppholdstid i barnehagen. Det spiller ingen rolle om denne er på fem eller ti timer.

Tilbudet skal uavhengig av antall timer være av en slik kvalitet at barnet deres får den oppfølging og aktiviteter som legger til rette for god utvikling og ditto opplevelse av dagen i barnehagen.

Dette skal være sikret gjennom kommunenes vedtekter, serviceerklæringer o.l.

Hilsen Ragnhild Finstad Eikås, pedagogisk leder.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2022, og sist oppdatert 26/04 2024.

Les også