Søte babyer

De søteste babyene blir IKKE de peneste voksne

En amerikansk studie viser at det ikke er sammenheng mellom hvor søt man er som baby, og hvor pen man blir som voksen. Det er med andre ord håp for “stygge andunger”.

SØT BABY: Tror du det er en sammenheng mellom hvor søt man er som baby, og hvor attraktiv man er senere i livet?
SØT BABY: Tror du det er en sammenheng mellom hvor søt man er som baby, og hvor attraktiv man er senere i livet? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

De fleste mødre synes sin egen baby er den søteste i verden, og det er helt naturlig. Men når vi vurderer hvor søte vi synes andres babyer er, har flere studier vist at vi foretrekker babyer med visse ansiktstrekk som stort hode, rundt ansikt og store øyne.

- Babyer er generelt nusselige, men spesielt babyer med trekk som en bitte liten oppstoppernese og store øyne appellerer til oss. Dette gjør at vi får lyst til å ta vare på dem, og det hadde derfor vært uheldig for arten om babyer ikke hadde hatt disse trekkene, forteller Leif Edward Ottesen Kennair, evolusjonspsykolog og forsker ved NTNU, til Foreldre & Barn.

Vi har tidligere skrevet om at disse trekkene som gjør barn så uimotståelig søte forsvinner rundt fireårsalderen.

Blir disse søte babyene de mest attraktive voksne? Eller er det kanskje omvendt? Vi har jo alle hørt historien om den stygge andungen som vokste opp til å bli en vakker svane.

Rangerte utseendet til babyer og 18-åringer

En gruppe amerikanske psykologer har tatt for seg nettopp dette tema. Tidligere studier har vist at attraktive tiåringer med større sannsynlighet blir attraktive voksne, og en annen studie konkluderte med at et attraktivt utseende hos voksne kan spores så langt tilbake som til femårsalderen. Men dette er første studien som tar utgangspunkt i spedbarn.

Studien ble gjennomført ved at psykologene viste fram bilder av rundt hundre 18-åringer som gikk siste år på high school, samt babybilder av de samme personene, til flere hundre collegestudenter. Studentene ble bedt om å rangere utseendet til både 18-åringene og babyene.

Ingen sammenheng

Studien viste at det ikke var noe sammenheng mellom hvor attraktive personene ble vurdert som babyer og voksne. Noen "stygge andunger" viste seg å bli vakre svaner - og omvendt. Kennair ved NTNU er ikke overrasket.

- Noen blomstrer i puberteten, andre er søtest som femåringer, mens noen er på sitt vakreste først når de er godt voksne. Mennesker vil bli rangert forskjellig i forhold til utseende hele livet, mener Kennair.

Var du mindre pen som barn, men ble vakker som voksen? Eller omvendt? Delta i debatten her.

Enig om de søteste babyene

Et annet interessant funn i studien var at mens de spurte stort sett var enige om hvilke babyer som var mest attraktive, sprikte meningene noe mer når de skulle vurdere bildene av babyene som voksne.

- Selv om de fleste synes alle babyer er søte vil vi også innad hos spedbarn synes at noen er søtere enn andre. Generelt synes vi ansikter til spedbarn er mer attraktive enn voksne ansikter, og vi har derfor i større grad en felles oppfatning når vi vurderer spedbarns utseende sammenlignet med voksne, forteller førsteamanuensis Ingela Lundin Kvalem ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Hun får støtte av evolusjonspsykolog Kennair.

- De voksne som regnes som mest attraktive vil nok gjøres det av de fleste, selv om det er en noe større variasjon enn hos babyer. Ansiktet til en voksen person er mer komplekst, og man vurderer flere ting. Hos babyer legger man mindre merke til de individualiserende trekkene og ser på dem mer som en prototype.

Tegneseriefigurer med store øyne

Leketøy- og tegneserieindustrien har utnyttet det at vi tiltrekkes av babyansikter. Både flere av Disney-figurene og spesielt figurene i japanske tegneserier karakteriseres med stort hode og store runde øyne. Det samme ser vi i dyreverdenen. Vi synes valper og kattunger er søtere enn hunder og katter.

- Men synes vi voksne mennesker med babytrekk er attraktive?

- Kvinner med disse trekkene blir sett på som attraktive, men hos menn er det litt mer problematisk. Vi kaller det gjerne for "baby face". Menn med disse trekkene blir gjerne oppfattet som litt barnslige, og du blir ikke president med et slikt ansikt, sier Kvalem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning