Tiåringer er dagens tenåringer

Dagens femteklasinger kombinerer moteklær med klappeleker.

Dagens tiåringer kombinerer mote og lek
Dagens tiåringer kombinerer mote og lek Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
En kul mobiltelefon er viktig for dagens barn.
En kul mobiltelefon er viktig for dagens barn. Foto: Foto: Crestock

Dagens kule tiåringer må interessere seg for klær og tenåringsidentitet. Likevel er lek fortsatt en viktig faktor.

- Du skal helst ikke handle klær i billigkjedenes barneavdeling. I tillegg skal du være opptatt av musikk og tv-serier, sier sosialantropolog Mari Rysst til Klikk.no .

Rysst jobber i Sifo (Statens institutt for forbruksforskning) og har forsket på om barndommen i dag avtar for tidlig. Hun har funnet svar ved å snakke med flere småjenter på forskjellige skoler i Oslo.

Klær og materielle ting er hverdagskost for dagens tiåringer.

- De populære jentene har tilgang på de attraktive tingene. Det å være en kul tiåring er ofte knyttet til materielle ting. Det avhenger av hva slags sportsutstyr du har, hva slags dataspill du har eller om du har en kul eller utdatert mobiltelefon. Men dette er noe som avhenger av miljøet og hvor du vokser opp, sier Rysst.

For dristige moter

Foreldre er bekymret over klesmoten til dagens tiåringer. Mange er redde for at barna skal fremstå som seksuelt attraktive i de voksnes blikk, og for at de skal begynne å være seksuelle altfor tidlig.

- Barn mangler erfaring, det er ofte derfor barn forstår voksen seksualitet på en annen måte enn voksne selv gjør. Tiåringer mener ikke å uttrykke seksualitet, det de ønsker er å følge moten, sier Rysst.

Det er de voksnes blikk som tolker jentenes uttrykksform som sexy. Barna har ikke noe ønske om å være det. De opplever voksen seksualitet som både spennende og ekkel.

- Barns seksualitet er begynnelsen på det som kommer. For å tolke symbolikken i klær som seksuell, tror jeg at du må ha kroppslig erfaring med moden seksualitet, og det har ikke dagens tiåringer, sier hun.

Foresatte bestemmer fortsatt

Tiåringer er fortsatt underlagt foreldrenes, og spesielt mødrenes, vilje når det gjelder hvordan en skal kle seg. Derfor hender det at mange jenter i denne alderen går inn i forhandlinger om dette.

- Hva jentene kler seg i, er resultat av deres egen mening, men også foreldrenes. De blir også påvirket av jevnaldrende og litt eldre jenter. Selvfølgelig har det mye å si hva som er tilgjengelig i butikkene, sier Rysst.

Klær fra billigkjeder som H&M og Cubus ikke lenger bra nok.

- Det er populært å handle i butikker som bare selger tenåringsklær, som JC og Carlings, sier hun.

Lov å leke

Men det går en hårfin grense mellom det å være for voksen og for barnslig. Det er fortsatt lov å drive med aktiviteter som forbindes med barndommen, som dukker og familieleker.

- Det er klare normer for hva som er for mye og for lite i forhold til å strekke seg etter de som er eldre. Dersom du bryter disse normene, står du i fare for å bli satt på plass med erting, sier Rysst til www.forskning.no

Mange foreldre er redde for at barndommen skal forsvinne tidlig. De fleste vil helst at barna skal være barn så lenge som mulig, og ikke føle seg voksne for tidlig.

- Foreldre har ingen grunn til bekymring. Barn har fortsatt friheten til å leke. Det er ikke sånn at tiåringer tenker likt som tenåringer. De er fortsatt barn, men de er barn som blir påvirket av miljøet og samfunnet slik det er i dag, sier Rysst.

Fortsatt barn

Så lenge det finnes barn, finnes det barndom. Innholdet i barndommen forandrer seg hele tiden, og hva som er viktig for hva et barn er, speiler samfunnsutviklingen.

- Generelt sett vil ikke barndommen forsvinne tidligere, selv om en er opptatt av mote eller mer tenåringsrelaterte ting. Mange tiåringer leker fortsatt på samme måte som for noen år tilbake. Det som har endret seg er at de i tillegg til å leke, tenker litt annerledes enn tiåringer gjorde før, nettopp fordi de bryr seg om mote og andre materielle ting, sier Rysst.

Les også:

Derfor bør du kjefte mindre

Si oftere ja til barna

Slik knuser du barnets selvtillit

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning