Sove sammen

Bør dere få egne rom?

Ikke sov sammen hvis det betyr at ingen får sove, er fagpersonenes råd.

VÅKNER LETTERE: Noen studier viser at kvinner sover dårligst sammen med partner.
VÅKNER LETTERE: Noen studier viser at kvinner sover dårligst sammen med partner. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Vi blir roligere når vi holder hverandre eller er nær hverandre, sier psykologspesialist Atle Dyregrov, forfatter av Den lille søvnboken.

Årsaken til at roen senker seg er Oksytocin, det såkalte kjærlighetshormonet, som utløses blant annet når vi klemmer på hverandre og berører hverandre. Oksytocin produseres i hjernens hypothalamus og har vist seg å fremkalle følelser av tilfredshet, reduksjon av angst og følelser av ro og trygghet.

Om partneren snorker eller dere har svært forskjellige søvnvaner, kan det selvsagt virke forlokkende å sove i egen seng. Men betyr det at dere går glipp av helsemessige fordeler?

Sover du dårlig? Her er syv ting de som sover godt gjør riktig.

NEDSTRESSENDE: Ved berøring og nærhet utløser oksytocin, og gjør at kroppen slapper av.
NEDSTRESSENDE: Ved berøring og nærhet utløser oksytocin, og gjør at kroppen slapper av. Foto: Colourbox

Søvnforstyrrelser skyldes partneren

Mange studier, både i Norge og internasjonalt, dokumenterer at søvnproblemer er et omfattende folkehelseproblem. Rundt 10 prosent av alle voksne sliter med dårlig søvn, og også mange barn. Over 411.000 nordmenn hentet ut resept på sovemedisin i 2011.

Den britiske søvneksperten professor Neil Stanley har jobbet med søvnforskning i 32 år, deriblant på Universitetet i Surrey. Stanley er i utgangspunktet er kritisk til å sove sammen, men slår fast at noe forskning viser fordeler ved å gjøre det.

- Stresshormonet Kortisol reduseres, sannsynligvis fordi vi føler oss tryggere ved å sove ved siden av noen, sier han til Foreldre.no.

Stanley er likevel mer opptatt av å fjerne tabuene rundt partnere som sover i hver sin seng.

- Forskning har vist at inntil 50 prosent av søvnforstyrrelsene dine skyldes sengepartneren. Derfor kan søvnen forbedres vesentlig hvis dere har to separate soverom, sier han.

Dette er tegnene på at du får for lite søvn.

Vitenskapelig sett kan det altså lønne seg å prioritere en god natts søvn. Resultater fra studier gjort av søvnkvaliteten hos par som sover sammen, har som regel vist at partnerne våkner oftere og er mer rastløse i søvnen når de sover sammen, enn når de sover alene. Noen studier viser også at kvinner sover dårligere enn menn, skriver psykolog og assistentprofessor ved Universitetet i Pittsburgh, Wendy Troxel i på ABC News. Sammen med kolleger ved universitetet i Pittsburgh fant hun at for menn, ga dårlig søvn seg utslag i mer negativ samhandling med partner dagen etter. For kvinner, derimot, var mønsteret motsatt: Negativ samhandling med partner ga seg utslag i dårligere søvn. I en studie fra 2009 fant Troxel at kvinner i stabile, langvarige forhold sovnet raskere og våknet færre ganger i løpet av natten enn single kvinner eller de som mistet eller fikk en ny partner i løpet av de seks-åtte årene som studien varte, skriver Wall Street Journal.

Og god søvn er uansett essensielt, for fysisk, mental og emosjonell helse.

- Dårlig søvn har blitt koblet til økt fare for depresjon, overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, ulykker og så videre, sier Stanley.

Derfor råder han par som sover dårlig sammen til å vurdere separate soverom som en pragmatisk løsning som ikke påvirker styrken på parforholdet. Mangel på nærhet og intimitet er et større problem, mener han.

- Å sove hver for seg, å sove godt, føle seg bra og glad, og dermed mer i humør for å kose, er mer romantisk enn å våkne opp etter en urolig natt og tenke: "Du har ødelagt natten min, ødelagt dagen min, ødelagt livet mitt", sier han.

Lavere blodtrykk med berøring

Den norske sexologen Eva Mohn sier det i slike situasjoner er viktig å tenke på det man mister. .

SOV GODT: Hvis partnerne har veldig forskjellig døgnrytme, anbefaler fagpersoner at de om nødvendig sover hver for seg.
SOV GODT: Hvis partnerne har veldig forskjellig døgnrytme, anbefaler fagpersoner at de om nødvendig sover hver for seg. Foto: Colourbox

- Forskning har vist at får vi ikke berøring, blir vi deprimerte, sier Mohn. Hun mener det viktigste ved å sove sammen, er netopp muligheten for nærhet og berøring.

- Slik sett er berøring mye viktigere enn samleie. Hold rundt hverandre og kjenn varmen. Da senker blodtrykket seg. Vi har alle behov for fysisk nærhet.

Hun møter mange par der det blir et tema om de sover i samme seng eller ikke. Flere ganger har hun sett at ikke å dele seng blir et ledd i en skilsmisseprosess.

- Det første som skjer i slike tilfeller, er at de dype kyssene forsvinner. Man har fortsatt samleie og sover i samme seng. Så forsvinner alt det andre rundt intimiteten: Man slutter å stryke på hverandre, deretter forsvinner også samleiet. Så begynner den ene å sove på et annet rom.

Dårligere søvn ved å sove sammen

Mohn vil at det skal være greit å velge egne løsninger.

- Noen er veldig vare for lyder, noen snorker, noen vil ha lyset på, lese og høre musikk og ha en stillestund for seg selv. Det er ikke noe problem. Man kan for eksempel skille mellom hverdag og helg. I hverdagen, når vi må være klare for neste dag på jobb, sover vi i hver vår seng hvis det er behovet. I helgene har det ikke så mye å si. Alternativt kan man jo banke på og ha en hyggestund om kvelden, og tusle inn til eget soverom når man kjenner at man blir trøtt, råder hun.

SØVNVANSKER: Noen studier viser at opptil 50 prosent av søvnforstyrrelser skyldes partner.
SØVNVANSKER: Noen studier viser at opptil 50 prosent av søvnforstyrrelser skyldes partner. Foto: Colourbox

Hvis man er fornøyd med forholdet, er det nemlig ikke så dumt å sove alene, mener Mohn.

- Det kan skape en fin fleksibiltet mellom nærhet og avstand. Og kanskje kan det bli litt mer spennende også?

For noen vil søvnvanskene skyldes psykiske problemer eller vasnkelige hendelser i livet. Hvis begge greier å sove, kan det være positivt å sove sammen med partner i slike tilfeller.

- Hvis dere ellers har god søvn, vil samsoving være en klar fordel, for det gir trygghet og demper kroppslig aktivering, sier psykologspesialist Atle Dyregrov.

Som daglig leder for Senter for Krisepsykologi, har han erfaring med at søvnvansker hos en av partene kan gi opphav til vanskeligheter for begge.

- Mange som har opplevd traumer sover veldig urolig. De har mareritt og kan være kroppslig urolig, og forstyrrer partner. Da kan det bli et spørsmål om hva man er best tjent med: Tryggheten ved å være nær ved samsoving, eller å bevare søvnkvaliteten ved å sove litt hver for seg. Det finnes ingen enkle svar, det må vurderes ut fra hvert enkelt parforhold.

Les også:

Derfor bør du sove på venstre side

- Du mister seks uker med søvn i barnets første leveår

- Tipsene for å overleve med bare tre timers søvn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning