Beste alder å bli far

Hei du mann på 26 - nå bør du sette i gang og lage barn!

Den perfekte alder å bli far, mener familieterapeut.

26 ÅR: Ikke noen grunn til å vente med å bli far - så lenge du er etablert i jobb, har god økonomi og egen bolig, mener ekspert.
26 ÅR: Ikke noen grunn til å vente med å bli far - så lenge du er etablert i jobb, har god økonomi og egen bolig, mener ekspert. Foto: FOTO: Colourbox.
Publisert Oppdatert

"Det passer egentlig aldri å få barn". Du har kanskje tenkt det selv?

Det er velkjent at kvinner har en biologisk klokke å følge, og at det derfor anbefales at de får barn innen de fyller 36 år. Menn, derimot, trenger visstnok ikke bekymre seg like mye, biologisk sett.

Men kan mannfolka egentlig ta det så mye mer med ro og vente med å få barn?

- Nei, mener familieterapeut Asbjørn Sørensen ved Familieterapeutene, Familieterapi og rådgivning, Akershus.

Ideell alder også for menn

- Det er fordeler og ulemper ved ulike aldre når det handler om å bli far for første gang. Er du ung, så har du en fysisk kapasitet som du ikke har senere. Er du eldre, har du mulighet til å bli et klokere og mer erfarent menneske gjennom årene som går, sier Sørensen.

- Får du barn når du er eldre, har du kanskje bedre økonomi enn da du var vesentlig yngre. Men samtidig må man holde tritt med barna og ungdommene, noe som er vanskeligere når du er 55 år enn når du er 30 år, sier familieterapeuten videre.

Han oppfordrer norske menn til å bli far mens de enda er unge, så fremt de praktiske forholdene er på plass: fast jobb, god økonomi og bolig.

-  Det er også en fordel å være i fast forhold, og også ha fått tid i forveien til å få kjørt inn parforholdet bare dere to. Da er det ikke noen grunn til å vente hvis man kjenner seg klar, sier han.

Sørensen mener at det absolutt finnes en ideal-alder for menn å bli far for første gang:

- Den ideelle alderen tenker jeg at er fra 26 år. En optimal tid, etter min mening. Du er ung og sprek og klar, og du får mange flere år sammen med barna dine. Venter du 10 år etter det med å få barn, får du også 10 år færre med barna dine, sier terapeuten.

- God selvinnsikt og trygge rammer

Mens tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norske førstegangsfødende kvinners gjennomsnittsalder i dag er 29 år, viser forskningen at norske menns gjennomsnittsalder for når de blir far for første gang, er 31 år.

Gunn Helen Stieng, gestaltterapeut ved Trondheim Gestaltsenter, mener 31 år virker som en god alder å bli far for første gang.

- Når man er i starten av 30-årene, er man som regel ferdig med utdanning, har fått seg jobb, og har trygge rammer på plass, og kan dermed forholde seg til barn på en annen måte. Da passer det gjerne aller best å få barn for første gang også, sier Stieng.

Hun har tidligere forsket på voksnes læring, har master i rådgivningspedagogikk og har jobbet med kommunikasjon og læring.

Hun understreker samtidig at det også finnes yngre studentpar som klarer seg utmerket som førstegangsforeldre.

- Som terapeut vil jeg si at det aller viktigste er å kjenne seg selv godt nok, vite hvem man er og hva man skal gjøre i verden. Det handler om å ha god selvinnsikt, finne seg selv, og ha en moden identitet før man oppdrar andre. Og akkurat det er individuelt i forhold til alder, sier Stieng.

- Frykter tap av frihet

Sørensen har møtt flere menn som er usikre på hvordan de kommer til å takle det å bli far.

- Kanskje opplever mennene en variant av prestasjonsangst. Noen har dårlige erfaringer i forholdet til egen far, enten ved skilsmisse eller ved en fraværende far. De tenker gjerne at "hvis jeg nå skal bli far, skal jeg virkelig være far", og så legger de lista så høyt at de får litt prestasjonsangst i stedet for å tenke at det å bli pappa er helt naturlig for oss, mener han.

Samtidig tror Sørensen at mange menn kjenner på frykten for å tape frihet.

- Noen menn jeg har møtt oppfatter jeg også som litt egoistiske i den forstand at de ønsker å prioritere egen karriere og egen frihet fremfor ansvar for barn, sier terapeuten.

Stieng fremhever også menns forhold til egen far i barndommen som viktig:

- Min erfaring er at det ofte kommer mye an på hva slags far de har hatt selv. Det kan hende at han var ikke der for dem. Det kan være både yngre og eldre menn fra 25 til 50 som sier det samme, sier hun, og fortsetter:

- Jeg tror det er viktig å tenke på at man skal være en god rollemodell når man skal bli far. Da spiller det ofte en rolle hva slags rollemodell man selv har hatt som liten.

Fordel for unge fedre

At biologien ikke står i veien for at menn kan få barn i svært høy alder, betyr ikke at det alltid er uproblematisk, mener Sørensen:

- Jeg tenker at barnet har godt av å ha både mamma og pappa, mammaroller har spesifikke kvaliteter og papparollen har andre spesifikke kvaliteter. Om pappa mister mulighet til å følge opp barnet fordi han var godt voksen da han fikk barn, er det dumt. Det er egentlig aldri for sent, men muligheten for å følge opp barna er bedre når man blir pappa tidlig enn sent, sier han.

Stieng opplever samtidig at menn i 50-årene som nylig har blitt pappa igjen, ofte har gjort seg mange refleksjoner om at de for eksempel ikke var så god far da de var unge.

- Kanskje nå som de er eldre så er barnet veldig viktig. Hos noen eldre menn opplever jeg at de prøver å ta igjen det tapte, sier hun.

Før du blir far

Det er selvsagt ingen god idé å bli far i ung alder dersom det er delvis kaos i livet ditt, mener Sørensen.

- Før du skal bli pappa og ha ansvar for et annet menneske, må du ha landa litt i ditt eget hode. Gutter blir senere modne enn jenter, og det er mange gutter som må være godt oppi 20-årene før de føler seg klare til noe som helst. Men når det passer å få barn, er ikke alltid lett å finne ut, og for mange må det bare komme når det kommer, sier han, og fortsetter:

- Men det beste er uansett at du har tenkt gjennom dette i forkant for å være klar for ansvaret. Få basistingene på plass og ha litt fartstid i forholdet sammen før det første barnet kommer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning