Moderne mannsrolle

Vi digger disse bildene av moderne fedre!

Johan Bävman har portrettert menn i pappaperm.

Foto: FOTO: Johan Bävman
Sist oppdatert
FOTOGRAFEN: Johan Bävman med sønnen Viggo, som nå er tre år.
FOTOGRAFEN: Johan Bävman med sønnen Viggo, som nå er tre år. Foto: FOTO: Johan Bävman
TANNPUSS: Johan Ekengård prøver å pusse tennene til alle tre ungene samtidig.
TANNPUSS: Johan Ekengård prøver å pusse tennene til alle tre ungene samtidig. Foto: FOTO: Johan Bävman

- Bildet av faren som børster tennene på tre barn samtidig, er et slående eksempel på hvor tøft det kan være å være hjemme med unger, sier Johan Bävman til Kvinneguiden.

Fotoprosjektet Swedish Dads startet da Bävman selv var hjemme med sønnen Viggo. Han slet med å finne bøker, blogger eller noe som helst om det å være far. Det ga ideen til å dokumentere fedre i pappapermisjon - han ville utforske hvorfor de ønsket å være hjemme med ungene sine og hva de håpet å få ut av det.

Dele permisjonen likt?

Bävman hadde ett kriterium: Pappaene skulle ha delt permisjonen likt med mammaene, det vil si at far hadde minst seks måneder hjemme.

Han trodde det skulle bli verdens enkleste jobb å finne folk å fotografere. Men nei, bare 12 prosent av svenske menn velger den løsningen. I Norge tok gutta i snitt ut 49 dager pappapermisjon i løpet av 2014, noe som er en økning på 3 dager fra 2013.

- Jeg håper prosjektet kan plante et frø i både svenske og utenlandske pappaer og gjøre at de tenker over hva valget om å full pappaperm kan bety for dem selv, for barnet og for deres forhold. Hva slags samfunn ville vi fått hvis permisjonen ble delt likt av alle overalt? spør Bävman retorisk.

Norge, et foregangsland

- I USA er det, unnskyld uttrykket, "menn med baller" som tar pappapermisjon. Der er det å ta pappaperm mer nybrottsarbeid, utført av menn som tør stå imot gruppepress, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg, kjent fra NRK programmet "Folkeopplysningen" til Kvinneguiden.

Han poengterer at det i Norge er jevnt over mer akseptert at menn tar lengre foreldrepermisjon, og at du i de fleste miljøer her hjemme ikke blir uglesett av den grunn.

- Siden det er mer akseptert i Norge enn i USA, er det i Norge et mye bredere spekter av "mannetyper" som velger permisjon, sier Hesselberg.

Hesselberg er selv far til to jenter og påpeker at det å bli forelder gir nye impulser det ikke er mulig å få på annet vis.

- Å være med ditt eget barn er en helt spesiell opplevelse, og åpner opp sider ved deg som du kanskje ikke var klar over at du hadde i deg.

Aktive pappaer

Menn er ikke blitt mykere, evolusjonsmessig sett.

- Men samfunnet har lagt til rette for at det er mer akseptert å spille på egenskaper som før var ansett som feminine kvaliteter - som å uttrykke kjærlighet til barn. Menn gjør det mer en før. Så på det settet kan vi si at menn har blitt mykere.

JAN-OLE HESSELBERG: Psykologspesialist og tobarnsfar.
JAN-OLE HESSELBERG: Psykologspesialist og tobarnsfar. Foto: FOTO: Vidar Nordli-Mathisen

Norske fedre

  • I 1993 var fedrekvoten på fire uker. 2013 er den 14 uker. I 2014 ble den redusert til ti uker.
  • 90% av fedre tar ut hele eller deler av fedrekvoten.Foreldre kan velge enten 80 prosent lønn over 59 permisjonsuker, eller 100 prosent lønn over 49 uker.
  • De tre permisjonsukene før termin er avsatt til mor, men er en del av fellesperioden.
  • Høyre og Frp har begge programfestet at de vil fjerne fedrekvoten. Da regjeringssamarbeidet skulle spikres, måtte de imidlertid enes med KrF om å beholde fedrekvoten - som fra 1. juli i år ble redusert til ti uker.
  • Fedre har gjennom flere år økt sitt uttak, og en del fedre tar ut mer enn fedrekvoten.
  • Av fedre som mottok foreldrepenger i 2014 har 46,7 prosent tatt ut 12 uker/60 dager eller mer i statistikkperioden.

Kilde: NTB & NAV

Dagens pappaer forventes å være mer tilstede, aktivt deltakende og gi mindre uttrykk for aggresjon enn fedrene før dem.

- Det er forventninger som menn ikke har særlig problemer med å leve opp til, påpeker psykologspesialisten.

Forventningspress

Det kan føles skummelt å få barn for første gang. Noen bare gleder seg og sklir inn i forelderrollen som om de, bokstavelig talt, er født til oppgaven. Andre bakser litt med alt det nye.

Hesselberg slår et slag for mer åpenhet rundt egne og andres forventninger.

- Jeg tror absolutt menn kan kjenne på utilstrekkelighet hvis de ikke lever opp til usagte forventninger om papparollen.

Da han selv skulle bli far for første gang, erindrer Hesselberg den ugne følelsen av å ikke føle det samme som kompisene. De fortalte entusiastisk om kjærestens mage som vokste, hvor fantastisk det var å føle fosteret sparke, om euforien ved den første ultralyd-kontrollen. Han kjente seg ikke igjen i beskrivelsene og var redd for at også fødselen skulle bli en nedtur.

- Det er et visst forventningspress om at menn skal føle disse opplevelsene på en bestemt måte. For min del kom alle følelsene på en gang da datteren min først ble født. Andre bruker lengre tid.

- Det er utrolig viktig å formidle at slikt ikke har sammenheng med resten av farskapet, hvordan du blir som far.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Se de vakre bildene og les hver enkelt pappas historie under:

Samad Kohigoltapeh (32)

MULTITASKING: Ola Larsson støvsuger med sønnen Gustav på ryggen.
MULTITASKING: Ola Larsson støvsuger med sønnen Gustav på ryggen. Foto: FOTO: Johan Bävman

Hadde permisjon sammen med mor de første fire månedene av tvillingenes liv. Var deretter seks måneder alene med Parisa and Leia, her avbildet da de var én uke gamle.

- Barna var ikke planlagt, det var et sjokk å få beskjeden. Men etter å ha googlet "fosteret i uke 12", klarte vi ikke å gjennomføre den planlagte aborten.

Har du bestemt deg for å føre to individer inn i denne verden må du også ta ansvar for å passe på dem livet gjennom.

Jeg måtte krangle med kona mi for å være hjemme med barna. Jeg synes det er viktig at barn har en tilstedeværende far allerede tidlig i livet. Derfor var det viktig for meg å ha pappapermisjon så lenge jeg ønsket.

Jeg tror menn ikke er så tilstede i barns liv fordi de mangler kunnskap. Babyer trenger begge foreldre helt fra starten.

Jeg har mye å ta igjen nå som barna har vært i magen til kona mi i ni måneder. Endelig kan jeg bruke tid med elskede Parisa og Leila.

Juan Cardenal (34)

SAMAD KOHIGOLTAPEH (32): Permisjon samtidig med mor de første fire månedene, deretter seks måneder alene med tvillingene Parisa and Leia (én uke på bildet)
SAMAD KOHIGOLTAPEH (32): Permisjon samtidig med mor de første fire månedene, deretter seks måneder alene med tvillingene Parisa and Leia (én uke på bildet) Foto: FOTO: Johan Bävman

Foreldrepermisjon i til sammen 18 måneder. Ni måneder hver med Ivo (1) og Alma (4).

Juan Cardenal fikk mange spørsmål fra sin spanske familie da han fortalte at han skulle ta fri fra jobb for å være med ungene. Både venner og familie innrømmet at det var misunnelige fordi det ikke er mulig å være noe særlig hjemme med barn i Spania.

- Eldre slektninger var skeptiske til om jeg skulle klare å håndtere ungene. Min oppfattelse er at det var lettere å få tilknytning og å "bonde" med barna siden jeg hadde lang permisjon, enn det er for fedre som ikke er hjemme. Jeg er for evig takknemlig for at jeg kunne ta så lang pappaperm.

Juan Cardenal påpeker at jobben som forelder ikke slutter med permisjonen.

- Jeg har barn resten av livet og det er min jobb å passe på dem. Permisjonen endret måten jeg så på livet. Det var en pause i det som var en hektisk livsstil, og ga rom for refleksjon. Da jeg var i permisjon med Ivo endret jeg karriere samtidig som jeg fikk oppleve at barna lærte å gå, snakke og spise.

Peter Herkel (33)

Permisjon i 12 måneder med Mira (10 måneder på bildet).

JUAN CARDENAL (34): Pappaperm i tilsammen 18 måneder. Ni av dem med Ivo (1) og resten med Alma (4).
JUAN CARDENAL (34): Pappaperm i tilsammen 18 måneder. Ni av dem med Ivo (1) og resten med Alma (4). Foto: FOTO: Johan Bävman

- Samtreningen startet en av mange søvnløse netter mens jeg var oppe med Mira. Hun ble stille da jeg gjorde knebøy med henne i bæresele. Der og da følte jeg at jeg endelig kunne trøste datteren min. Samboeren min Linda har alltid kunne trøste Mira ved å amme henne.

Trening har alltid gitt meg energi og fått ned stressnivået mitt, noe jeg nå innser er essensielt for meg som pappa i perm.

Det har alltid vært målet å la Mira være hjemme så lenge som mulig før hun starter i barnehage. Vi har lyst til å påvirke utviklingen hennes og å utsette det å gi henne til andre før vi føler at hun er klar for det.

Det er vanskelig å forstå hvorfor så få menn velger å ta full permisjon, særlig siden jeg jobber i en bransje hvor vi blir oppfordret til å ta så mye perm som mulig.

Hvis du ikke føler at du får støtte på jobben eller fra omgivelsene, er det vanskelig å finne motivasjonen til å ta perm.

Det har vært normen så lenge at pappaer ikke skal være hjemme, at det virker vanskelig å forandre på det.

Tjeerd van Waijenburg (34)

Hjemme med  sønnen Tim i 16 måneder.

- Venner i Nederland synes det er vanskelig å forstå at kvinner og menn kan ha lik foreldrepermisjon her i Sverige. At jeg, som mann, skal være hjemme i ni måneder er uvanlig der.

PETER HERKEL(33): Hjemme med Mira (12 måneder) i ti måneder.
PETER HERKEL(33): Hjemme med Mira (12 måneder) i ti måneder. Foto: FOTO: Johan Bävman

Der får foreldre tre måneder hver før de må tilbake på jobb, og de fleste menn tar ikke permisjon i det hele tatt. Siden barnehager er så dyre er det ikke insentiv å begynne å jobbe igjen, og derfor blir mange kvinner hjemmeværende etter at de får barn. I Nederland trenger du familie og venner som kan hjelpe til hvis begge foreldrene skal klare å jobbe.

Arbeidsgiveren min oppfordret meg til å ta permisjon for å være hjemme med Tim, det kjennes godt. Jeg vurderer å gå ned til 80 prosent så jeg får mer tid med ham i hans første leveår.

Det er synd at ikke flere fedre ser fordelen med den svenske modellen.

Marcus Bergqvist (33)

Hjemme med sønnen Ted i seks måneder og yngstesønnen Sigge i åtte måneder.

- Jeg tror mødre vokser inn i foreldrerollen gjennom svangerskapet, mens at for fedre skjer alt veldig brått med fødselen. Jeg er nok en bedre far nå enn da min eldste sønn Ted ble født. Du blir ikke pappa over natten, jeg tror det tar lang tid å bli mer sikker i foreldrerollen.

I Sverige har vi et system som nok ser ut som en utopi for mange rundt om i verden. Men vi har mye arbeid foran oss før vi kan kalle oss for et likestilt samfunn. Et samfunn hvor det blant annet burde være gitt å dele ansvaret for barnas oppvekst.

TJEERD VAN WAIJENBURG (34): Hjemme med Tim i 16 måneder.
TJEERD VAN WAIJENBURG (34): Hjemme med Tim i 16 måneder. Foto: FOTO: Johan Bävman

Jeg er glad for at partneren min og jeg tjener cirka det samme. Det kunne lett bli problemer hvis den ene tjente mye mer, for da ville de økonomiske konsekvensene dessverre blitt med i beregningen om hvem som skulle være hjemme lengst.

Jeg lurer på om Sigge ville søkt trøst hos meg hvis vi ikke hadde delt permisjonen. Da vi fikk vårt andre barn prøvde jeg å være mer tilstede i øyeblikket, sa nei til ting jeg trodde jeg ikke kom til å nå over og senke kravene til meg selv som forelder.

Johan Ekengård (38)

Han og samboeren har delt alle foreldrepermisjoner likt med ungene Ebbe (7), Tyra (5) og Stina (1). De tok tok rundt ni måneder permisjon hver med hvert barn.

- Det vi taper økonomisk på at jeg har vært hjemme er verdt hvert øre. Jeg har  fått mer selvtillit som far, forståelse for partneren min og sterkere bånd med barna mine, noe jeg mener er viktig for deres oppvekst.

Det er lett å gå inn i rollen som en stereotyp 1950-talls-pappa. Muligheten vi menn har til å ta del i barns liv og være involvert i utdannelsen deres har alltid vært der. Det er holdningen og synet på hva det betyr å være en far i samfunnet som helhet, som har hindret oss i å gå et steg videre. Det må endres.

Göran Sevelin (27)

Ti måneders studiepermisjon med datteren Liv. 


MARCUS BERGQVIST (33): Hjemme med eldste sønnen Ted i seks måneder og yngste sønnen Sigge i åtte måneder.
MARCUS BERGQVIST (33): Hjemme med eldste sønnen Ted i seks måneder og yngste sønnen Sigge i åtte måneder. Foto: FOTO: Johan Bävman

- Babysjalet er et substitutt for nærheten mellom mor og barn under ammingen. Datteren min kjenner seg veldig trygg i sjalet og sover i det to timer hver dag, og ofte om natten. Når Liv sover benytter jeg anledningen til litt velfortjent hvile. Det er luksus som forelder.

Jeg mener det er viktig å dele på ansvaret å være hjemme med barn, selv om det får økonomiske konsekvenser. I vårt tilfelle har vi mindre penger å rutte med fordi jeg er hjemme. Men samtidig får jeg tid til å knytte bånd med datteren min. Det er viktig for vår fremtid.

Loui Kuhlau (28)

Foreldrepermisjon i ett år med sønnen Elling.

- At vi skulle dele permisjonen mer eller mindre likt var alltid gitt. Hadde jeg ikke hatt  muligheten til å være hjemme med Elling i nesten ett år, ville jeg sannsynligvis ikke vite hvem han er som person eller hans behov.

Foto: FOTO: Johan Bävman

Det sagt, så har det ikke vært mye tid til bare å sitte og nyte det å være sammen med ham. Det meste av tiden har blitt brukt til å få hjulene til å gå rundt. Det er virkelig en heldagsjobb. Jeg synes det er vanskelig å forstå hvorfor du ikke ønsker å være hjemme med ungen din når du først har bestemt deg for å få barn. Ja, penger spiller en rolle, men det må da være noe mer ved det å ta permisjon enn den finansielle siden?

Jeg har lært mye om meg selv mens jeg har vært hjemme med Elling, blant annet hvor mye jeg faktisk takler, tross søvnmangel. Men mest av alt har jeg vært lykkelig fordi jeg har vært hjemme med barnet mitt.

Ola Larsson (41)

Hjemme med sønnen Gustav i åtte måneder.

- Det er viktig at alle har anledning til selv å velge om de vil ta permisjon eller ikke. Det er kulturen som må endres på et større nivå og flere mannlige rollemodeller må fremheves. Staten må informere bedre om fordelene ved foreldrepermisjon for begge foreldre.

Foto: Johan Bävman

Jeg måtte tørke mange tårer etter at jeg leverte sønnen min i barnehage for første gang. Det er virkelig en gave å få lov til å skape så sterke bånd med barnet ditt som du kan, takket være  permisjonsordningen.

Du må nesten oppleve hvordan det er å ha permisjon for å forstå hva du mister hvis du heller bestemmer deg for å jobbe.

Fredric Janson (34)

I de første fire månedene av sønnen Ossians liv hadde Fredric and samboeren permisjon samtidig. Etter det jobbet begge deltid.

- Siden vi har byttet på å ha permisjon og jobbe fra vi ble foreldre, ble det å ha foreldrepermisjon aldri kjedelig eller lite stimulerende. Vi følte begge at det var viktig å være med barnet vårt gjennom alle hans utviklingsstadier, så vi valgte å være hjemme samtidig de første fire månedene, og så bytte på å være hjemme.

Foto: FOTO: Johan Bävman
Foto: FOTO: Johan Bävman

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også