FOTOGRAFEN: Johan Bävman med sønnen Viggo, som nå er tre år. © FOTO: Johan Bävman

TANNPUSS: Johan Ekengård prøver å pusse tennene til alle tre ungene samtidig. © FOTO: Johan Bävman

- Bildet av faren som børster tennene på tre barn samtidig, er et slående eksempel på hvor tøft det kan være å være hjemme med unger, sier Johan Bävman til Kvinneguiden.

Fotoprosjektet Swedish Dads startet da Bävman selv var hjemme med sønnen Viggo. Han slet med å finne bøker, blogger eller noe som helst om det å være far. Det ga ideen til å dokumentere fedre i pappapermisjon - han ville utforske hvorfor de ønsket å være hjemme med ungene sine og hva de håpet å få ut av det.

Dele permisjonen likt?

Bävman hadde ett kriterium: Pappaene skulle ha delt permisjonen likt med mammaene, det vil si at far hadde minst seks måneder hjemme.

Han trodde det skulle bli verdens enkleste jobb å finne folk å fotografere. Men nei, bare 12 prosent av svenske menn velger den løsningen. I Norge tok gutta i snitt ut 49 dager pappapermisjon i løpet av 2014, noe som er en økning på 3 dager fra 2013.

- Jeg håper prosjektet kan plante et frø i både svenske og utenlandske pappaer og gjøre at de tenker over hva valget om å full pappaperm kan bety for dem selv, for barnet og for deres forhold. Hva slags samfunn ville vi fått hvis permisjonen ble delt likt av alle overalt? spør Bävman retorisk.

Norge, et foregangsland

- I USA er det, unnskyld uttrykket, "menn med baller" som tar pappapermisjon. Der er det å ta pappaperm mer nybrottsarbeid, utført av menn som tør stå imot gruppepress, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg, kjent fra NRK programmet "Folkeopplysningen" til Kvinneguiden.

Han poengterer at det i Norge er jevnt over mer akseptert at menn tar lengre foreldrepermisjon, og at du i de fleste miljøer her hjemme ikke blir uglesett av den grunn.

- Siden det er mer akseptert i Norge enn i USA, er det i Norge et mye bredere spekter av "mannetyper" som velger permisjon, sier Hesselberg.

Hesselberg er selv far til to jenter og påpeker at det å bli forelder gir nye impulser det ikke er mulig å få på annet vis.

JAN-OLE HESSELBERG: Psykologspesialist og tobarnsfar. © FOTO: Vidar Nordli-Mathisen

Norske fedre

  • I 1993 var fedrekvoten på fire uker. 2013 er den 14 uker. I 2014 ble den redusert til ti uker.
  • 90% av fedre tar ut hele eller deler av fedrekvoten.Foreldre kan velge enten 80 prosent lønn over 59 permisjonsuker, eller 100 prosent lønn over 49 uker.
  • De tre permisjonsukene før termin er avsatt til mor, men er en del av fellesperioden.
  • Høyre og Frp har begge programfestet at de vil fjerne fedrekvoten. Da regjeringssamarbeidet skulle spikres, måtte de imidlertid enes med KrF om å beholde fedrekvoten - som fra 1. juli i år ble redusert til ti uker.
  • Fedre har gjennom flere år økt sitt uttak, og en del fedre tar ut mer enn fedrekvoten.
  • Av fedre som mottok foreldrepenger i 2014 har 46,7 prosent tatt ut 12 uker/60 dager eller mer i statistikkperioden.

Kilde: NTB & NAV

- Å være med ditt eget barn er en helt spesiell opplevelse, og åpner opp sider ved deg som du kanskje ikke var klar over at du hadde i deg.

Aktive pappaer

Menn er ikke blitt mykere, evolusjonsmessig sett.

- Men samfunnet har lagt til rette for at det er mer akseptert å spille på egenskaper som før var ansett som feminine kvaliteter - som å uttrykke kjærlighet til barn. Menn gjør det mer en før. Så på det settet kan vi si at menn har blitt mykere.

Dagens pappaer forventes å være mer tilstede, aktivt deltakende og gi mindre uttrykk for aggresjon enn fedrene før dem.

- Det er forventninger som menn ikke har særlig problemer med å leve opp til, påpeker psykologspesialisten.

Forventningspress

Det kan føles skummelt å få barn for første gang. Noen bare gleder seg og sklir inn i forelderrollen som om de, bokstavelig talt, er født til oppgaven. Andre bakser litt med alt det nye.

Hesselberg slår et slag for mer åpenhet rundt egne og andres forventninger.

- Jeg tror absolutt menn kan kjenne på utilstrekkelighet hvis de ikke lever opp til usagte forventninger om papparollen.

Da han selv skulle bli far for første gang, erindrer Hesselberg den ugne følelsen av å ikke føle det samme som kompisene. De fortalte entusiastisk om kjærestens mage som vokste, hvor fantastisk det var å føle fosteret sparke, om euforien ved den første ultralyd-kontrollen. Han kjente seg ikke igjen i beskrivelsene og var redd for at også fødselen skulle bli en nedtur.

- Det er et visst forventningspress om at menn skal føle disse opplevelsene på en bestemt måte. For min del kom alle følelsene på en gang da datteren min først ble født. Andre bruker lengre tid.

- Det er utrolig viktig å formidle at slikt ikke har sammenheng med resten av farskapet, hvordan du blir som far.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Se de vakre bildene og les hver enkelt pappas historie under:

MULTITASKING: Ola Larsson støvsuger med sønnen Gustav på ryggen. © FOTO: Johan Bävman

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!