JUL OG SVIGERMOR

– Jeg bitcher hennes gulleplutt. Det er aldri oppskriften på bli svigermors drøm

Psykologer råder oss til å snakke ut om det, men enhver kvinne med respekt for seg selv mellom ribbefett, knuste julekuler og vrange unger høye på sukker, kjenner sin besøkelsestid.

SVIGERMOR OG SVIGERDATTER: Ikke alltid like lett. Blogger Line Victoria Husby-Sørensen gir deg her en overlevelsesguide.
SVIGERMOR OG SVIGERDATTER: Ikke alltid like lett. Blogger Line Victoria Husby-Sørensen gir deg her en overlevelsesguide.
Publisert Oppdatert

I løpet av et raskt googlesøk oppdaget jeg at svigermødre skremmer livskiten ut av svigerdøtrene sine.

Faktisk så mange som fire av ti svigerdøtre er stadig i konflikt med svigermor.

Diskusjoner om barneoppdragelse, rengjøring og «sånn gjorde vi det»-kommentarer er det vi svigerdøtre blir mest opprørt av.

Denne diskusjonen er et typisk eksempel: «Svigermor ble sur på meg for å sette opp temperaturen»

Psykologer kommer med velmenende råd om å snakke ut om det, men enhver kvinne med respekt for seg selv mellom ribbefett, knustejulekuler og vrange unger høye på sukker, kjenner sin besøkelsestid.

Vi biter det heller i oss for å forsøke å bevare siste rest av julefreden. I hvert fall fram til annendag jul.

LINE VICTORIA HUSBY-SØRENSEN

Kommunikasjonsrådgiver, journalist, og lille Maren (2,5) sin vimsete mamma og en elendig kone ifølge seg selv.

Hun driver bloggen supporterfrue.no som har blitt nominert til flere gjeve priser.

Line Victoria anser seg selv som en motvekt til alt det idylliske og rosa i dagens sosiale medier.

Visste du forresten at noen har skrevet en doktorgrad om svigermor og relasjoner? Da skjønner man at dette faktisk er blodig alvor for noen.

Posebrettende svigermor

Min svigermor kom på en gang på besøk og brettet plastposene i poseskuffen min så de så ut som små kunstverk. De lå pent foldet sammen oppå den svære haugen med stappede KIWI-poser.

Jeg ble nesten dypt fornærmet.

Der og da følte jeg at hun demonstrerte for meg at poseskuffen skal se pen og ryddig ut med plastikk-poser sirlig brettet til en pen liten trekant. Dette til tross for at resten av huset mitt så utbomba ut.

PERFEKT POSE: Eller? Svigermor og Line Victoria er ikke enige.
PERFEKT POSE: Eller? Svigermor og Line Victoria er ikke enige. Foto: Privat

Fra den dagen har jeg sørget for at jeg ved hvert eneste besøk hjemme hos henne har tatt en plastpose, pakket den med hendene som en luftig kanonball og lagt den demonstrativt oppå hennes pent brettede, fargekoordinerte posesamling i kjøkkenskuffen hennes.

Min svigermor har rett når hun sier «Vi har hver vår måte å gjøre ting på».

Les også: Slik takler du svigermors innblanding

Du rer jo opp feil

Det finnes dog verre svigermødre enn det jeg har. Jeg har flere venninner som trenger å lufte huet for meg når «Svigerdragen» har lagd oppstandelse.

Hver gang min venninne og mannen er på besøk hjemme hos svigermora hennes, så sørger min venninne for å holde gjesterommet de har fått tildelt ryddig og pent. Faktisk så er hun såpass huslig at hun rer opp sengen også. Men svigermora sniker seg inn på gjesterommet rett etter frokosten og rydder litt ekstra og reier opp sengen på nytt.

Min venninne rer nemlig opp sengen ved å brette dyna på langs så den ligger dobbelt og pent, mens svigermor vipper heller langsidene inn under på hver side.

Med andre ord – fullstendig ubetydelig for det blotte øyet, men til stor frustrasjon for begge.

De gangene venninnen min har tatt det opp, så smiler hennes svigermor og kvitterer med at: «Jammen, du rer jo opp feil!».

Les også: 10 gode leveregler for svigermødre

Jeg bitcher hennes gulleplutt

For svigermor ser ut til å trone høyest på irritasjonsbarometeret, og spesielt peaker den omkring høytider.

Nå må jeg riktignok berømme min egen svigermor for å være ganske bevisst på det barometeret. Begge veier. Vi er heldigvis ikke alltid enige om alt, det ville vært urovekkende i seg selv.

Men jeg har heldigvis en raus og ganske så pedagogisk anlagt svigermor som tåler at hun som er gift med yngstesønnen ikke alltid er enig med henne. Eller gjør som hun sier. Eller vasker med samme intervaller og riktig såpe.

La meg for øvrig være den første til å innrømme at jeg overhodet ikke er en feilfri svigerdatter. Jeg kan være til tider litt egoistisk, frekk og til tider bitche mannen min litt – hennes gulleplutt. Det er jo aldri oppskriften på å bli svigermors drøm.

Etter at jeg ble mor selv så har det gått opp for meg hvor mye barna våre betyr for oss, og jeg har (nesten) fått en slags sympati for noen svigermødres utagerende oppførsel når noen andre tar bort fokuset fra mamsen.

Heldigvis blir det ikke annet enn litt småhumring av det og ikke noe verbalt blodbad. Litt greit med tanke på at vi bor kun fem minutter unna hverandre og hun er god på barnevakttjenester – så jeg klipper ikke av den hånden med det første!

Les også: Dette kan skje om du spiser mat rett fra gulvet

Ikke snakk om arv!

Temaer som tar drepen på ethvert svigerdatter-/svigermorforhold er som nevnt fordeling av husarbeid, barneoppdragelse og – den kanskje største fallgruven å ta opp rundt bordet: Arv.

Jeg gikk på en kjempesmell med den siste der, faktisk så flaut at jeg vurderer å pille ut akkurat dette avsnittet fra denne artikkelen – men jeg kvinner meg opp og tar en for laget.

Jeg hadde knapt blitt kjent med foreldrene til en flørt jeg hadde i tjueåra, og svigermor forteller under en av familiemiddagene stolt at de hadde investert i en toroms leilighet i Fuerteventura med sjøutsikt. Jeg skulle være morsom (som man ofte tror man er på tredje glasset med vin) og utbryter: «Uff, nå forsvinner arven rett ut av vinduet, kjæresten min!» Problemet var at da ordene mine smalt kom det definitivt ikke ut som en morsomhet alle kunne le av, for det ble fullstendig stille rundt bordet. Jeg kunne nesten lukte ordet særavtale i en framtidig ekteskapsavtale, men så langt kom vi heldigvis ikke.

Kvinneguiden: Dette diskuterer folk om svigermor

Biting på knokene

Temaet oppdragelse av barn er også noe vi må styre fullstendig unna.

Husk at dette er generasjonen som brukte Ferbermetoden hyppig, ammet kun hver tredje time for at ungen ikke skulle bli bortskjemt, og hadde barna på fanget på vei hjem fra sykehuset. Og det sier jeg ikke for å latterliggjøre våre svigermødre, det sier jeg fordi det er viktig å huske på at det har skjedd en enorm utvikling de siste årene.

Min venninne har fem (!) barn, og fremdeles får hun tips og råd fra sin svigermor om amming og oppdragelse – til tross for at hun fikk ett barn for 45 år siden. Det ligger liksom litt i svigermors natur å ville bidra, okke som!

Mine aller beste tips basert på selvopplevde og gjenfortalte historier er å gå svigermor i møte med et åpent sinn. En ting er selvsagt å styre unna temaene som nevnt ovenfor, men man kommer veldig langt med folkeskikk, litt biting på knokene underveis, og en fin, gjennomtenkt julegave som imponerer svigermor.

Også kommer man ekstra langt med tålmodigheten omkring tanken på framtidig toroms i Fuerteventura med sjøutsikt, selvsagt.

Les også: Det finnes ting du ikke skal kjøpe brukt til barnet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning