Svigermor

Slik takler du svigermors innblandelser

Si "takk for rådet, vi skal tenke på det".

VÆR HYGGELIG: Ikke la deg provosere eller irritere dersom svigermor skulle være innpåsliten. Det vil bare gjøre vondt verre.
VÆR HYGGELIG: Ikke la deg provosere eller irritere dersom svigermor skulle være innpåsliten. Det vil bare gjøre vondt verre. Foto: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Noen av oss har svigermødre som blander inn i det meste. Hvordan barnerommet skal se ut, hvilke klær barnet skal og ikke skal ha på seg, og til og med hvordan barneoppdragelsen skal foregå.

Privatpraktiserende psykolog, Grethe Nordhelle, tror grunnen til dette er at svigermor ønsker å ha en betydning og føle at hun blir inkludert i barnas og barnebarnas liv.

Noen ganger burde svigermor fått noen råd til hvordan en svigermor bør være.

Hun råder foreldre som opplever dette som veldig vanskelig å ikke la seg provosere.

Hold avstand, men vær vennlig

For noen kan det være veldig vanskelig å si ifra når man ikke ønsker at svigermor skal blande seg inn i alle situasjoner som omhandler barna.

Enten hun legger babyen i sola, røyker foran barna, tar over morsrollen eller gjør noen av de andre tingene kvinner svigerdøtre irriterer seg over

Nordhelle råder til å ikke la seg provosere.

Slik takler du en innpåsliten svigermor:

  • Ikke la det provosere. Det vil føre til en negativ stemning dere imellom.
  • Si "takk for tipset, det skal vi tenke på". På den måten viser du at du har hørt hva hun har sagt. Så er det opp til dere om dere ønsker å høre på det.
  • "Skrem" henne ved å fortelle om konsekvensene hennes handlinger har for dere og/eller barna.
  • Vær tydelig, men respektfull. Hun ønsker bare å hjelpe.
  • Vis at du setter pris på henne. Ofte så handler det om å føle seg inkludert og at man har en betydning.

Kilde: Psykolog og advokat, Grethe Nordhelle, og Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum.

- Dersom svigermor for eksempel sier "Du må huske på å ta på strømpebukser når dere skal på fjellet", så kan du si "Åja, takk takk. Det går bra" - så gjør du akkurat det du vil selv. Men enten du er helt uenig eller vet dette utmerket godt selv, så si "takk for rådet". Da er du lur, forteller hun til Foreldre.no.

Hun forteller at du på den måten holder avstand, samtidig som du er vennlig tilbake.

- Ikke gå inn og argumenter og si "nei, vi kommer til å gjøre det slik". Si heller "Ja, vi skal tenke på det." Så lenge far og mor er enige om hvordan man gjør ting så får svigermor være slik hun er, sier hun.

Har du et litt anstrengt forhold til svigermor? Her får du noen råd til hvordan dere finner tonen.

Skrem henne litt på plass

Om dere skulle oppleve at svigermor ikke overholder de reglene og leggerutinene dere har for deres barn når de sover over der, kan det lønne seg å skremme henne litt på plass.

- Hvis de har begynt på skolen så kan man for eksempel si "Læreren sa han var trøtt og uengasjert på skolen i dag", eller "han fikk ikke sove på kvelden", foreslår Nordhelle.

Hun råder til å fortelle svigermor om konsekvensene ved at det går ut over barnet.

- "Det er så viktig at de legger seg da og da, ellers blir de så trøtte og ukonsentrerte på skolen". Du skremmer med at det går ut over barnet, at barnet tar skade av det. Og det er jo ikke svigermor interessert i, sier hun.

Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum har skrevet en doktoravhandling om svigermor.

Hun, i likhet med Nordhelle, råder foreldre til å prøve å vise svigermor hvilken effekt væremåten hennes har på dere og barna.

- Hun mener det nok godt, og hvis hun kan se hvordan det hun gjør i god mening slår feil ut, vil hun nok ta det til seg og endre seg, sier hun til Foreldre.no.

Her kan du teste deg selv og se hvor godt forhold du og svigermor har.

Støtt hverandre

Sæter forteller at det er viktig at par som føler at svigermor er en belastning - prater sammen og støtter hverandre.

- Anerkjennelse fra partneren er viktig. Det blir mer komplisert og vanskeligere å håndtere dersom man ikke får denne forståelsen og støtten, forteller hun.

Hun mener at datteren eller sønnen selv bør si ifra hvis man føler at hun blander seg inn.

- Dersom svigermor blander seg inn på en slik måte at man føler seg invadert, krenket eller umyndiggjort, er ikke dette noe man skal tåle og tie med. Vær tydelig på hvordan du opplever det, men i en respektfull tone, sier hun.

Les også:

Svigermor til bry: - Hadde tørna om hun skulle bodd hos oss!

Svigermor er verst.

Dette ser gutta i svigermor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen