mYTEN OM Tresekundersregelen

Dette kan skje hvis du spiser mat rett fra gulvet

Forskerne ville finne ut om servelaten blir bakteriebefengt etter en tur på gulvflisene.

<b>TA DET ROLIG, FATTER'N:</b> Barna bekymrer seg ikke så mye over bakterier, de er mer bekymret <br/>for at favorittfrokostblandingen går til spille. 
TA DET ROLIG, FATTER'N: Barna bekymrer seg ikke så mye over bakterier, de er mer bekymret
for at favorittfrokostblandingen går til spille. 
Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Jeg har en guilty pleasure, som det heter. Min last er den mest nerdete av slike skammelige gleder man kan forestille seg. Noen ganger søker jeg vilkårlig på rare forskningsartikler. Kanskje sier det mye om meg. Men noen ganger, når det er rolig på vakt, faller jeg for fristelsen …

Til min store glede fant jeg altså ut at det faktisk er forsket på tresekundersregelen. Hvis du ikke kjenner til den, er det altså regelen om at hvis du mister noe på bakken og plukker det opp innen tre sekunder, så kan du spise det, fordi bakteriene ikke rekker å feste seg til maten.

Jeg ser ganske ofte på jobben at foreldre, eller noen foreldre, bruker tresekundersregelen når smokken faller i gulvet. Jeg har ikke funnet noen forskningsartikler om tresekundersregelen på smokk.

Inkonsekvente myter

<b>SVEINUNG LARSEN:</b> Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre &amp; Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglene kunnskap ofte leder til dårligere behandling.
SVEINUNG LARSEN: Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglene kunnskap ofte leder til dårligere behandling. Foto: Privat

Men tilbake til maten som faller på gulvet. Noen sier at regelen er fem sekunder, andre sier to og noen sier at det ikke finnes en slik regel. Det er vel egentlig kjernen av problemet, for slik er
myter. Inkonsekvente og rotete. Et sop-i-hop i grunnen, men vi tror på dem, og mange av oss tror på tresekundersregelen.

Stor var derfor gleden, på en rolig vakt forrige sommer, da jeg snublet over noen forskningsartikler som tok for seg tresekunders-
regelen. Endelig skulle jeg komme til bunns i det.

Det første jeg fant ut, var at i USA, hvor eksperimentene ble gjort, har de ikke en tresekundersregel. Den er på fem, og bakterien de valgte å eksperimentere på, var en versting; Salmonella typhimurium. Som de fleste kjenner til, kan Salmonella gi en ganske kraftig tarminfeksjon med feber, magesmerter og blodig diaré. Med andre ord; noe man helst bør unngå.

Versting på gulvet

Neste trinn for forskerne var å bestemme hva slags mat de skulle velge å slippe på gulvet, og hva slags gulv de skulle slippe maten på. Valget falt på brød og servelat, som jo synes ganske naturlig. Gulvene de valgte ut var tregulv, fliser og vegg til vegg-teppe.

Verstingen var servelat på gulvflis. Hele 99 prosent av bakteriene ble overført fra gulvet til pølsa …

VERSTINGEN: Mister du en skinkeskive på gulvet, bør du tenke deg om to ganger før du spiser den.
VERSTINGEN: Mister du en skinkeskive på gulvet, bør du tenke deg om to ganger før du spiser den. Foto: Klikk.no

Vi nordmenn er jo glad i tregulv, og
heldigvis gikk det litt bedre her, om enn ikke mye bedre. Alt fra fem prosent til 60 prosent av bakteriene ble overført til servelaten.

Les også: Så du trodde at C-vitamin hjalp mot forkjølelse?

Merkelig nok gikk gulvteppet best ut. Man skulle ikke tro det. Alle som en gang har vært i et britisk hjem med vegg til vegg-teppe kan ikke tro annet enn at det må være det skitneste gulvet man kan finne. Ikke i dette eksperimentet, og overhodet ikke sammenlignet med flisene. Bare 0,5 prosent av bakteriene ble overført fra teppet til pølsa i løpet av fem sekunder. Brød kom mye bedre ut enn servelat.

Bakteriene overlever en måned

Jeg ble ganske blek da jeg oppdaget hvor lenge bakterien kan overleve på gulvet for så å hoppe over på mat, da særlig servelatskiver. Hele fire uker overlevde bakterien på gulvet. Jeg bestemte meg for aldri å spise en servelat som har falt på gulvet igjen, selv om jeg har tregulv hjemme …

Nå må det presiseres, da, før vi går amok med vaskemopper og desinfiserende midler, at slik forskning først og fremst er viktig for næringsmiddelindustrien. Restauranter, butikker og fabrikker. Det er her risikoen er størst for å overføre infeksjoner fra én kilde til mange mennesker. Her er kravene svært strenge, og det skal de være.

Hva angår hygienen i hjemmet, er den som kjent variabel, særlig i småbarnsfamilier, og det skal den også være. Det er et tegn i tiden at vi har begynt å undersøke om moderne mennesker lever for renslig, at barna skal eksponeres for flere mikrober enn det de gjør i 2019. Mye tyder på det. Det er med andre ingen grunn til å gå amok med Jif-flasken og skurekluten, selv om du har gulvflis på kjøkkenet.

Les også: Slik stiller du diagnosen barnemark selv

Knusende konklusjon?

Samtidig er det spennende, i alle fall for meg, at noen faktisk har forsket på tresekundersregelen, eller femsekundersregelen. Det synes jeg er stilig, og enda mer stilig at de har vist at den faktisk ikke stemmer. Bakterier kan overføres til mat i løpet av noen sekunder, men om det er en skadelig bakterie er jo et helt annet spørsmål.

Jeg vil tro at svært få av oss har Salmonella typhimurium på gulvet hjemme. Heldigvis.

Hva blir da konklusjonen? Kan barna spise mat som har falt på gulvet? Jeg vil si nei, men jeg tviler sterkt på at det er farlig hvis de gjør det.

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2019, og sist oppdatert 09/12 2019.

Les også