Test av yoghurt til barn

Vi tester barneyoghurt

Testens taper innrømmer at yoghurten inneholder for mye sukker.

BRA: Ta friske bær og frukter i yoghurt naturell, og du har en mye sunnere yoghurt enn mange av barneyoghurtene, mener ernæringsrådgiver Lise von Krogh.
BRA: Ta friske bær og frukter i yoghurt naturell, og du har en mye sunnere yoghurt enn mange av barneyoghurtene, mener ernæringsrådgiver Lise von Krogh. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
Publisert Oppdatert

Topp og bunn

Her er oversikten over testens vinnere og taper

1. Yoplait Safari apeyoghurt med jordbær

1. Tine Litago laktoseredusert jordbæryoghurt

2. Yoplait Safari økologisk pandayoghurt

3. Litago bringebæryoghurt med omega 3

4. Ehrmann jordbæryoghurt

5. Q bananyoghurt med riscrips

Slik er testen gjennomført

  • Journalisten har plukket ut de barneyoghurtene som finnes i vanlige dagligvareforretninger i Norge.
  • En ernæringsrådgiver har sett på næringsinnholdet i alle yoghurtene, og vurdert mengden karbohydrater, det vil si sukker.
  • Vi har rangert etter innholdet av karbohydrater.
  • Vi har også sammenlignet barneyoghurten med naturell yoghurt for å sammenligne sukkerinnholdet i yoghurt tiltenkt barn med denne.
  • Sukkerkildene er melkesukker fra selve yoghurten, fruktsukker fra frukten og tilsatt sukker det vil si farin.

Det er store forskjeller på hvor mye sukker de ulike barneyoghurtene som selges i Norge inneholder.

Testens taper, Q-yoghurt for barn, inneholder nesten dobbelt så mye sukker som testens vinnere, Safari apeyoghurt med jordbær og Litago laktosereduserte jordbæryoghurt.

Lørdagsgodt

Testen på klikk.no viser at det nesten er dobbelt så mye sukker i testens vinnere av barneyoghurt som i en yoghurt naturell. Testens taper, Q-banan, inneholder hele tre ganger mer sukker enn yoghurt naturell, og nesten dobbelt så mye som vinneren.

- Det beste jeg kan si om testens taper er at den kan du gi til barna i stedet for en pose skumbananer på lørdag, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i dinkost.no.

Det er hårfine forskjeller mellom de to på topp. Safari apeyoghurt får ekstra pluss for mer kalsium og litt mer protein, enn Litagos laktosereduserte jordbæryoghurt. Litago har derimot mer bær.

- Apeyoghurt vinner med en knapp margin etter målfoto, sier Lise von Krogh.

I testen har vi også tatt med Danonini, som mange foreldre tror er yoghurt, fordi den er plassert i hyllene sammen med vanlig yoghurt. Danonini er basert på kesam. Det er en ferskost som er fattig på fett og inneholder melkesyrekultur, som gir den en syrlig smak.

Dette ville ha vært testens store overraskelse og vinner, dersom dette var ren yoghurt, ifølge ernæringsrådgiveren.

Gode alternativer

Ernæringsrådgiveren sier at sukker tilsettes i yoghurten for at den skal smake søtere.

Hun sier det er lettere å like yoghurt som er tilsatt sukker. Yoghurt naturell er ikke tilsatt sukker, og er derfor syrlig på smak.

- Barn liker nok det som er tilsatt mest sukker, men du trenger ikke pøse på og gi dem yoghurt som inneholder mye sukker for det, sier ernæringseksperten.

  • Et godt alternativ er å tilsette jordbær, eller appelsin i yoghurt naturell. Da blir den søtere og friskere på smak.
  • Naturell med friske blåbær er også et tips.

Råd til foreldre

Yoghurt naturell er det klare valget, dersom barnet spiser den. Tilsett friske bær og frukter.

Danonino er et godt alternativ, selv om det ikke er yoghurt. Det er en fin porsjonsstørrelse, som passer fint som et mellommåltid. Lise von Krogh sier at testens vinnere også er fine måltider, fordi de inneholder protein, B-vitaminer og kalsium og ikke bare karbohydrater, det vil si sukker og melkesukker.

- Mange tror at yoghurt inneholder bare sukker, men det er et helt måltid i motsetning til søtsaker og brus. Derfor kan du godt gi en porsjon yoghurt til barna, men gi dem gjerne dem med minst sukker, sier von Krogh.

Spar Ehrman - yoghurten til fredag, og Q-yoghurten til lørdag.

Fokus på sukker

- Det er gledelig at Tines jordbæryoghurt ligger på delt 1. plass i testen. Vi jobber kontinuerlig med å bedre produktene våre, og sukkerinnhold i yoghurt er noe vi har hatt spesielt fokus på de siste årene. Det er ikke enkelt å finne balansen mellom "passe søtt" og "for surt". Det er viktig for oss at produktene både smaker godt og samtidig er sunne, sier leder i ernæring Anne Sofie Biong i Tine. Senest i 2005 reduserte de sukkerinnholdet med 30 prosent i barneyoghurten.

- Vi er ikke motstander av å redusere enda mer. Men hvis det blir for lite sukker, vil yoghurten oppfattes som veldig sur, slik at barna ikke liker den, sier hun. Biong påpeker at all norsk yoghurt, ifølge forskriftene, må tilsettes tørrmelk. Den inneholder melkesukker, som slår ut på karbohydratinnholdet i yoghurten. Det kravet finnes ikke for yoghurt i andre land.

- Vi mener det er blitt et hysteri i forhold til sukker i yoghurt. Den store sukkebomben barn får i kosten er gjennom brus, saft, kaker, kjeks og godter, og det utgjør 70 prosent av sukkerinntaket i kostholdet, sier Biong. Sukker i yoghurt utgjør 11 prosent av sukkerinntaket blant 4-åringer, viser en undersøkelse fra 2001.

Jobber med forbedring

Kategorisjef Kristine Skulstad i Q sier det er viktig å ta fram smaken som er godt likt av barn, når de utvikler yoghurt til barn. Det er også viktig at produktene er bra for barn.

- I forhold til dagens Q yoghurt for barn arbeider vi med å finne en forbedring av toppingen, det vil si og redusere innholdet av sukker, kommenterer Skulstad.

Vi gjør oppmerksom på at www.dinkost.no er en del av Hjemmet Mortensen AS, på samme måte som klikk.no er det.

Safari apeyoghurt

Kampen om topplassen er knallhard, men Safari apeyoghurt trekker det lengste strået.

LEGGER INN DATA: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh har sett på næringsinnholdet i barneyoghurt, og vurdert mengden karbohydrater, det vil si sukker i dem.
LEGGER INN DATA: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh har sett på næringsinnholdet i barneyoghurt, og vurdert mengden karbohydrater, det vil si sukker i dem. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Det er hårfine forskjeller mellom de to på topp. Safari apeyoghurt får ekstra pluss for mer kalsium og litt mer protein, enn Litagos laktosereduserte jordbæryoghurt. Safari apeyoghurt inneholder dobbelt så mye sukker som yoghurt naturell, men likevel en av de to beste i testen. Dette er et fint måltid for de aller fleste barn.

NUMMER 1: Safari apeyoghurt med jordbær.
NUMMER 1: Safari apeyoghurt med jordbær. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

11,5 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Litago laktoseredusert jordbæryoghurt

En av to vinnere, som får ekstra pluss for mye frukt.

Litago laktoseredusert jordbæryoghurt gir like mye sukker som Safari apeyoghurt. Yoghurten inneholder mest bær, men mest mettet fett. Innholdet av kalorier er midt på treet. Proteininnholdet er derimot nest dårligst i denne testen. Dette er en yoghurt som passer for barn som ikke tåler så mye melkesukker (laktose), men passer også fint til andre barn.

11,5 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Safari økologisk pandayoghurt banan

DELT FØRSTEPLASS: Litago laktoseredusert jordbæryoghurt.
DELT FØRSTEPLASS: Litago laktoseredusert jordbæryoghurt. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Passer for deg som ikke vil at barnet skal ha i seg tilsetningsstoffer.

Safari økologisk pandayoghurt banan skårer midt på treet når det gjelder sukker innhold. Den skårer nest dårligst på kalsium og protein, men er derimot lavt på både fett og mettet fett. Denne yoghurten og naturell yoghurt er de eneste i testen som ikke er tilsatt konserveringsmiddel. Fruktinnholdet er ganske bra. Passer for deg som ikke vil at barnet skal ha i seg tilsetningsstoffer.

12,6 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Litago bringebæryoghurt med omega-3

Inneholder tredje mest sukker, men minst fett.

MIDT PÅ TREET: Safari økologisk bananyoghurt.
MIDT PÅ TREET: Safari økologisk bananyoghurt. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Litago bringebæryoghurt med omega-3 linneholder tredje mest sukker, men inneholder minst fett. Yoghurten inneholder like mye bær som litago laktoseredusert jordbæryoghurt og lite kalorier. Yoghurten får pluss for at den er laget på lettmelk og tilsatt litt omega-3-fettsyrer. Proteininnholdet er ganske bra. Dette er et fint måltid for aktive barn.

13,10 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Ehman med jordbær

Yoghurten inneholder nest mest sukker.

Denne yoghurten utmerker seg ikke. Den inneholder nest mest sukker, kalorier og mettet fett. Når det gjelder fett og kalsium ligger den midt på treet. Overraskende ligger den i toppsjiktet når det gjelder protein. Porsjonsstørrelsen er bare 50 gram. Dette er en liten porsjon som kan passe aktive barn.

MIDT PÅ TREET: Litago bringebæryoghurt med Omega 3.
MIDT PÅ TREET: Litago bringebæryoghurt med Omega 3. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

14,10 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Q bananyoghurt med riscrisp

Q bananyoghurt med riscrisp får jumboplassen.

Yoghurten inneholder desidert mest sukker, kalorier og fett og skårer dårligst på protein, kalsium og mengde frukt. Denne yoghurten er nesten som et godteri å regne og hører ikke hjemme på frokostbordet. Kan heller brukes som et substitutt for godteri.

16,8 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Yoghurt naturell

NEST SIST: Ehrmann jordbæryoghurt inneholder nest mest sukker av barneyoghurtene i testen.
NEST SIST: Ehrmann jordbæryoghurt inneholder nest mest sukker av barneyoghurtene i testen. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Yoghurt naturell inneholder minst sukker, og er den eneste yoghurten i testen som ikke er tilsatt sukker.

Sukkerinnholder er mindre enn halvparten av safari apeyoghurt og en tredjedel av Q Bananyoghurt. Inneholder mest kalsium og protein, men nest mest fett. Siden yoghurten ikke er tilsatt sukker, er den surere enn de andre yoghurtene i testen. Tilsett frukt selv for å gjøre den søtere. Dette er en fin yoghurt som kan spises av alle.

5,50 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram yoghurt.

Dette hadde vært testens vinner, dersom det hadde vært yoghurt.

TESTENS TAPER: Q-yoghurt med banan inneholder 16,8 gram sukker per 100 gram yoghurt.
TESTENS TAPER: Q-yoghurt med banan inneholder 16,8 gram sukker per 100 gram yoghurt. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Mange foreldre tror Danonino er yoghurt, fordi den er plassert i hyllene sammen med vanlig yoghurt. Danonini er basert på kesam. Det er en ferskost som er fattig på fett og inneholder melkesyrekultur, som gir den en syrlig smak.

Danonino inneholder nest minst sukker og nest mest kalsium. Dinosauryoghurten er testens vinner på protein. Den inneholder også godt med frukt og bær. Den får også et pluss fordi den har porsjonspakninger som passer for mindre barn. Denne kan absolutt brukes i stedet for fruktyoghurt.

9,6 gram karbohydrater (sukker) per 100 gram Danonino.

BEST: Yoghurt naturell inneholder lite sukker, og tre ganger mindre enn testens taper.
BEST: Yoghurt naturell inneholder lite sukker, og tre ganger mindre enn testens taper. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning