Å spise vinnerkjeksen blir som å spise vanlig grovbrød med brunost

Dersom du ønsker å gi barna kjeks fordi de er småsultne, eller i stedet for sjokolade, er Lazy Town og bokstavkjeks, gode alternativer

Om testen

Ernæringseksperten har sett på næringsinnholdet per 100 gram kjeks. Vi har lagt vekt på innholdet av kostfiber og sukker. Kostfibret viser om det er brukt grovt mel (sammalt mel), eller hvetemel. Fiberinnholdet er et sunnhetsparameter. Jo mer sammalt mel (fiber), jo sunnere mat. Høyt fiberinnhold, gir tilsvarende lavt sukkerinnhold.

Testen av barnekjeks viser store forskjeller i næringsinnholdet.

Testens vinner Lazy Town har et fiber- og proteininnhold som kan måle seg med grovbrød. Testens taper, Byggmester Bob-kjeks, inneholder fiber som i en loff.

- Du får ikke noe verre enn loff, bortsett fra rent sukker. Loff inneholder bare fint hvetemel, og det er nesten som å spise rent sukker, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i dinkost.no.

Vinneren

- Å spise vinnerkjeksen blir som å spise vanlig grovbrød med brunost, understreker Lise von Krogh. Brunost inneholder mye karbohydrater, selv om vi tror det er et veldig sunt pålegg. Vinneren har mest fiber og protein, og lite sukker. En annen grunn til at Lazy Town kom godt ut er at den inneholder rapsolje, som er en sunn planteolje. Bokstavkjeksen på andreplass inneholder faktisk mer fiber, men også mer sukker, som trekker ned.

Et vanlig brød inneholder 1-3 gram sukker per 100 gram brød, mens Lazy Town inneholder 15-18 gram, og bokstavkjeks 19 gram.

- Kjeks skal være søtt, og derfor er det søtere enn brød. Ønsker du å gi barna kjeks som kos, eller i barneselskap bør du velge kjeksen som er sunnest. Det blir likevel ikke akkurat det samme som å spise brød, påpeker Lise von Krogh.

Taperen

- Å spise Bob the Builder- kjeks er som å spise loff med sirup på, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh. Byggmester Bob- kjeksen kom på sisteplass, fordi den inneholder mest sukker og har hvetemel som hovedingrediens. Kjeksen får også minus, fordi det verken står noe om hvilken art av sukker, eller kostfiber på pakken. Også Donald Duck- kjeksen scorer jevnt over dårlig, både fordi den inneholder mest sukker og fett, og minst fiber og protein.

- Donald Duck- kjeksen er som å spise godteri, som en sjokolade, sier Lise von Krogh.

Spiser barnet ditt en halv pakke av for eksempel Byggmester Bob-kjeksen får barnet i seg 225 kilokalorier. Anbefalt dagsbehov til barn mellom 2 og 5 år er 1268 kilokalorier.

Overraskelsen

Testen overraskelse er Disneys Wall E, som inneholder en spesiell type kostfiber som heter inulin.

- Inulin gir ikke hull i tennene, slik som vanlig sukker gjør, selv om det smaker søtt. Den gir også vekst av gode tykktarmsbakterier, som gjør at vi får en frisk tarm, sier Lise von Krogh.

Tenker du miljø, kjøper du kjeksen Bis Kids, som er et Fairtrade-produkt og dermed lover at kjeksen ikke er laget som en konsekvens av for eksempel barnearbeid.

Finnes alternativer

- Dersom du ønsker å gi barna litt kjeks fordi de er småsultne, på tur, eller i stedet for sjokolade, er Lazy Town og bokstavkjeks, gode alternativer, sier Lise von Krogh.

Det finnes gode alternativer til kjeks, men som også smaker søtt.

  • Grovt knekkebrød med banan
  • Grovbrød med syltetøy
  • Rosiner og nøtter naturell.
  • Naturell yoghurt med biter av jordbær- og appelsin.
test av barnekjeks

EKSPERT: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh har testet innholdet av fiber og sukker i barnekjeks, og det er store forskjeller. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!