Fem på topp

1. Mana

2. Ferskpresset juice

3. God samvittighet juice

4. Konsentrert juice

5. Juice med vann

Slik er testen gjennomført

En ernæringsrådgiver har sett på innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin. Juicen med høyest innhold av frukt kommer best ut.

Det finnes utallige typer juice på markedet: Juice med nyper, ferskpresset, økologisk eller konservert juice og juicevann.

- Mana juice med nype og appelsin er uslåelig, og dermed testens vinner. Juice med vann har mindre næringsstoffer enn ren juice, og kommer derfor dårligst ut, sier Klikk.no sin egen ernæringsrådgiver, Lise von Krogh. Alle juicene i testen er likevel gode.

Vinneren

Mana kommer best ut fordi den inneholder mest antioksidanter, som er bra for kroppen.

- Antioksidanter beskytter kroppen og sørger for at kroppens vev ikke oksideres, eller "ruster", sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh.

Antioksidantene kan forebygge kreft, hjerte- og karsykdommer, motvirke aldring, øyesykdommer, demens og betennelser.

Ferskpresset juice får plass nummer 2 i klikks juicetest. Ferskpresset juice er laget av juicen fra frukten uten at den er blitt konservert og frosset. Det gir en ferskvare med kortere holdbarhetsdato, men som smaker bedre.

- Jo ferskere juice, dess høyere er sannsynligvis innholdet av antioksidanter, sier Lise von Krogh.

Det er juicetyper som blant annet Brämhults nypressede appelsiner, Cevita ferskpresset appelsinjuice Sunniva Premium appelsinjuice med fruktkjøtt og juice presset av sydtyrolepler.

Det er selvsagt likevel ikke slik at man kan si at drikker du 10 glass av denne juicen per dag, så lever du 10 år lengre, og dessuten får du i deg altfor mye sukker. Drikker du ett glass av denne juicen om dagen, får du i deg 1 av de 5 anbefalte per dag, og vel så det.

"Taperen"

Juicens taper er gruppen med juice som er blandet ut med vann, fordi den da inneholder minst næringsstoffer. Fruktvannet i testen er likevel gode produkter, særlig når du har lyst på en tørstedrikk med smak. Velg heller dette fremfor brus.

På fjerdeplass kommer konservert juice, som appelsinjuice fra Rimi, Røra, Eldorado, Sunniva original appelsinjuice (Meierienes juice) og Lerum.

- Når juicen konserveres, kan det gå ut over C-vitamininnholdet, men hvis man gjør det på en skånsom måte, bevares det meste av C-vitaminet, påpeker ernæringsrådgiver Lise von Krogh.

- Man har inntrykk av at Meierienes juice er bedre enn for eksempel Eldorado sin, men jeg kan ikke se de store forskjellene når vi ser på næringsdeklarasjonen, fortsetter Lise von Krogh.

God samvittighet

God samvittighet er juicen på tredjeplass. Det er Fairtrade og økologisk juice.

- Økologisk og Fairtrade-juicen skiller seg ikke ellers fra de konsentrerte juicene i næringsinnhold, annet enn at du får god samvittighet av å drikke dem, fordi du vet at de er produsert på en bra måte, sier Lise von Krogh.

All juicen i testen er pasteurisert - det vil si varmebehandlet på en skånsom måte, for å ta knekken på mikroorganismer som sopp og mugg.

- Det gir forbrukerne et trygt og holdbart produkt, sier ernæringsrådgiveren.

Test av juice

EKSPERT: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Din kost har sett på innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin i en rekke typer juice. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!