Attpåklatt er familiens attpåskatt

Lille Nathaniel (1md) overrasket alle

At livet ikke ble som planlagt, er det beste som har skjedd familien Gresbakken.

SØSKENKJÆRLIGHET: Emilie (16) f.v., David (11) og Julie (14) ble overlykkelige da de fikk at de skulle få en baby i familien. Lille Nathaniel rekker aldri å gråte...
SØSKENKJÆRLIGHET: Emilie (16) f.v., David (11) og Julie (14) ble overlykkelige da de fikk at de skulle få en baby i familien. Lille Nathaniel rekker aldri å gråte... Foto: Bjorn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Aborttallenes tale

I følge Folkeinstituttet viser statistikk fra 1980 og frem til i dag at gruppen av godt voksne kvinner (45 - 49 år), som velger å ta abort, har vært relativt stabil. Tallene ligger på rundt 0,4 og 0,3 prosent.

- Vi har ingen informasjon om hvorfor kvinnene ønsker å avbryte svangerskapet, men man kan anta at dette er kvinner, som er ferdig med å få barn. I disse tallene finnes også de som har fått innvilget nemdbehandlet abort, som ofte skjer ved misdannelser hos fosteret, sier Kristin Gåsemyr ved Folkehelseinstituttet.

- Begge to tenkte: "Det kan ikke være mulig!" etter at jeg i en stund hadde følt meg tappet for energi, noe jeg trodde skyldtes allergi. Men da kvalmen kom i tillegg, ante vi ugler i mosen. Var jeg virkelig gravid? stråler den nybakte firebarnsmammaen, Møyfrid Gresbakken (39).

På fanget hennes ligger årsaken til trøttheten og kvalmen - lille Nathaniel (1 md) - mens søsknene Emilie (16), Julie (14) og David (11) sitter rundt henne. Det er ingen som skjuler at de fikk seg et realt sjokk da graviditeten ble kjent.

- Jeg tror jeg fikk mest sjokk av oss to, sier pappa Steinar Gresbakken (44) og smiler til kona si.

- Det gikk to dager fra mistanken kom og til vi fikk det bekreftet med en graviditetstest, og da spant det mange tanker i hodet mitt. Det var ikke akkurat planlagt å få en baby nå, fortsetter han.

Møyfrid er enig. Men i det øyeblikket den testen viste klart og tydelig at hun hadde ett lite liv i magen, så tenkte hun: "Greit, da vet jeg hvor landet ligger".

Diskuter i forumet: Hvordan er det å ha en attpåklatt?

Snuoperasjon

- Fra da av måtte vi omstille oss og legge alle planer på is - hvordan løser vi dette? Først gikk vi gjennom det praktiske:

Må vi kjøpe oss større bil, bygge på huset, hva skjer med karrieren? Også vi som elsker å reise, må vi slutte med det?

- Men alt som først så ut som utfordringer snudde vi raskt til noe positivt, smiler Møyfrid.

Deres tidligere opplevelse med småbarn og spebarnstid handlet om å sjonglere tre barn samtidig, men denne babyen kom jo alene. Og nå har de tre store barn som kan hjelpe til og være barnevakt for lillebror.

Les også: Gunn og Stig er gift for andre gang.

- Vi bestemte oss for å si det til barna med en gang, og vi var veldig spente på hva de kom til å si. Det var nesten litt flaut, ler Møyfrid.

VIKTIGE VALG: Møyfrid og Steinar takket nei til fostervannsprøve. Dersom noe var galt, var det riktig for dem å få vite det etter at barnet var født.
VIKTIGE VALG: Møyfrid og Steinar takket nei til fostervannsprøve. Dersom noe var galt, var det riktig for dem å få vite det etter at barnet var født. Foto: Bjorn Inge Karlsen

Julie og Emilie forteller at de knapt trodde sine egne ører da de fikk nyheten. Men overraskelsen betød ikke at de ikke var glade, de håpet på tvillinger!

David var den som reagerte sterkest.

- Jeg trodde de bare tullet med meg. Jeg sa at det ikke er lov til å tulle med sånt - skal jeg virkelig bli storebror?

- Og etter at han kom, er det nesten som en drøm - det er helt uvirkelig, smiler David stolt.

Vanskelig å skjønne

Mamma beskriver hvordan de nærmest må ha kølappordning for at alle tre skal få holde og kose med Nathaniel like mye. Og i tillegg kommer jentevennene til David på besøk og dåner litt i sofaen over hvor søt han er. Nathaniel, altså.

- Men det har vært et helt annet svangerskap enn de forrige, fordi det tok tid å omstille seg mentalt på det som skulle skje, sier Møyfrid åpenhjertig.

- Med de andre tre følte jeg at jeg fikk et bånd allerede da de var i magen, men denne graviditeten var så overveldende at jeg liksom ikke skjønte det helt før han kom ut.

Viktige valg

Med tre tenåringer i huset er det nok av ting som skjer. Julie skal konfirmeres, Emilie har nettopp fått sin første kjæreste og David spiller fotball og skal følges opp. Det har blitt liten tid til å "ruge". Dessuten har det vært en del bekymringer.

VELKOMMEN: Den store overraskelsen ble en lykke for Møyfrid.
VELKOMMEN: Den store overraskelsen ble en lykke for Møyfrid. Foto: Bjorn Inge Karlsen

- Det opplevdes som litt urettferdig at vi skulle bli gravide på slump, mens andre vi kjenner kjemper for å få det til.

Andre venner igjen har opplevd at alt ikke har gått så bra med barnet, så det var mye følelser, sier en rørt Møyfrid.

De valgte bevisst å ikke ta fostervannsprøve, selv om de ble tilbudt det. Dersom noe var galt, ville de ha den beskjeden når barnet var ute av magen. Abort var aldri et alternativ.

Hva vil andre si?

- Jeg var også veldig spent på hva venner kom til å si, og grudde meg litt til å fortelle det, innrømmer Steinar.

HØYT ELSKET: Nathaniel (1 md) er familiens Gresbakkens beste overraskelse.
HØYT ELSKET: Nathaniel (1 md) er familiens Gresbakkens beste overraskelse. Foto: Bjorn Inge Karlsen

- Mange av våre venner er ferdige med å få barn, vi er jo godt voksne. Men ingen kom med noen negative bemerkninger, alle gratulerte oss og var glade på våre vegne. Men jeg vet jo ikke hva de egentlig tenkte, humrer han.

Omstilling

- For mange oppleves det som dramatisk å bli gravid når de har store barn og føler seg ferdige med barn, forteller gynekolog Gunhild Bærheim ved Forusakutten.

Hun har i løpet av sine år som gynekolog møtt fortvilte kvinner som har ønsket å ta abort når de har funnet ut at de er gravide uten at det var planlagt.

- Men jeg har opplevd mindre av dette i de senere årene og har en oppfatning av at voksne kvinner i større grad har kontroll gjennom prevensjon i dag, fortsetter hun.

- I utgangspunktet er det ingen alvorlig økt risiko for en 40 år gammel kvinne enn en på 20 år å gjennomgå et svangerskap - så lenge hun er frisk, mener Bærheim. Imidlertid har man levd i 20 år lenger og har hatt 20 år mer på å utvikle eventuelle sykdommer, og alle vil ha hatt en gradvis utvikling av åreforkalkning, en aldringsprosess som er ulik fra kvinne til kvinne.

Mange kvinner opplever å ha mer energi når de er yngre og takler søvnløse netter bedre.

- Det er vanlig å oppleve at energinivået faller i løpet av årene, noe som gjør at det kan føles tyngre å gå gravid, og at det også oppleves mer slitsomt med spebarnstiden. Men dette er også individuelt. Det kommer også an på hvor motivert kvinnen er på å få barnet, påpeker hun.

Steinar syntes det var rart å få et barn som han er så mye eldre enn. Han hadde allerede levd i 44 år da Nathaniel kom til verden.

- Min far var 25 år da jeg ble født, og vi har alltid gjort mye sammen - vært ute i skogen, vært fysisk aktive sammen.

- Jeg brukte tid på slå meg til ro med at jeg blir en gammel far for ham.

- Men han kommer alltid til å ha en storebror som tar vare på ham, og det er veldig fint, smiler Steinar.

Familiens lille skatt

Møyfrid legger til at hele familien har opplevd dette som en bremsekloss på det høye tempoet i hverdagen, og at de nå har fått mer tid til de andre barna også. Det har endret hele dynamikken - på en god måte. Og selv om ingen har kommet med noen direkte negative bemerkninger, så har hun kjent litt på reaksjonen folk gir når de får vite at han ikke var planlagt.

- Det er en del som har sagt "Åja" og nikket for seg selv når jeg har fortalt at det kom som et sjokk på oss, og sett ut som om de tenker: "Vil han bli elsket like mye?" - Og selvfølgelig blir han det! Han er jo skatten vår, attpåskatten, og det er derfor har vi gitt ham navnet Nathaniel - Guds gave. Han er hele familiens lille gave, smiler den nybakte moren.

Les også:

Hva er den beste aldersforskjellen?

Fotoreportasje: Barns soverom verden rundt

Hun var gravid med sitt fjerde barn da han dro

GODT BESKYTTET: Det er noe ganske annet å ha en baby denne gangen, med tre hjelpsomme søsken i hus. F.v. Emilie (16), Julie (14), David (11), Nathaniel (1md), Steinar (44) og Møyfrid (39).
GODT BESKYTTET: Det er noe ganske annet å ha en baby denne gangen, med tre hjelpsomme søsken i hus. F.v. Emilie (16), Julie (14), David (11), Nathaniel (1md), Steinar (44) og Møyfrid (39). Foto: Bjorn Inge Karlsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning