Soppinfeksjon hos barn

Mistenker du at barnet ditt har sopp i underlivet?

Slik oppdager og behandler du soppinfeksjonen.

SOPPINFEKSJON HOS BARN: Dersom barnet ditt først har fått underlivssopp, bør denne behandles raskt, ifølge ekspertene. Foto: Gettyimages.
SOPPINFEKSJON HOS BARN: Dersom barnet ditt først har fått underlivssopp, bør denne behandles raskt, ifølge ekspertene. Foto: Gettyimages.
Publisert Oppdatert

Selv om det er sjeldent at barn får sopp i underlivet i den forstand voksne kvinner får det, skjer det av og til. Det gjelder spesielt barn som har svekket immunforsvar og barn som har kreft.

Opplysningene kommer fra barnelege Embjørg Julianne Wollen ved A-medi medisinske senter.

- Utflod hos prepubertale jenter og nyfødte jenter er normalt og trenger ikke å bety soppinfeksjon, legger Wollen til.

Soppinfeksjon hos barn

Skal vi tro Amir David Arden, legevaktslege på A klinikken på Majorstuen, kan man ved enkelte tilfeller oppdage barn med medfødt sopp.

- Dette skyldes candidasmitte fra skjedeveggen under fødsel. Utslettet kommer i løpet av noen få timer etter fødselen og oppdages som regel på sykehuset, sier Arden.

Men dersom barnet ditt bruker bleie, bør du være særlig obs på om det plutselig skulle oppstå en soppinfeksjon i underlivet.

Forebygg underlivssopp hos barn

Lege ved A Klinikken på Majorstuen, Amir David Arden, tipser:

- Man kan forebygge ved å unngå vekstforhold. Sopp trives i furer, sprekker og sår i fuktige og varme områder.

- Derfor er det lurt å holde de fuktige området mest mulig tørre.

- Hos spebarn bør man holde bleieområdet mest mulig tørt og skifte bleie raskt etter at det er vått. Videre bør man hos barn være grundig med å tørke grundig i lyske etter dusjing.

- Bruk våtservietter uten parfyme til å vaske vekk urin da krystallene kan være med på å irritere huden.

- Bomullstøy hos spebarn reduserer fuktighet og er fint for å dempe varmen og fuktigheten.

Bleieutslett mer vanlig

Bleieutslett, eller såkalt bleiedermatitt, på grunn av sopp er dermed mer vanlig. Og bleidermatitt er like hyppig hos gutter og jenter, ifølge barnelegen.

- Det er barn som bruker bleie som er utsatt for å få det. Halvparten av alle spedbarn får problemer med huden i bleieregionen i perioder, sier Wollen.

Barnelegen forklarer at ved bruk av tettsittende bleier vil bakterier spalte urinstoff til ammoniakk. Dette gir høy pH og resultatet blir oppløsning av hornlaget som er det ytterste laget av huden.

- Konstant fuktig eller våt hud fører til økt fare for soppinfeksjon. Candida, en gjærsopp som kan gi infeksjon i munn og underliv, finnes i avføringen hos en tredel av alle spedbarn, og disse barna er særlig utsatt for bleiedermatitt, forklarer hun.

Ifølge Arden kan også bruk av antibiotika gi overvekst av sopp hos barn.

Symptomer på sopp hos barn

Arden forteller at symptomer som kan sees ved en soppinfeksjon hos barn blant annet er kløe i underlivet og osteliknende, hvitaktig utflod.

- Om foreldrene observerer hvit, tykk utflod, ledsaget av sårhet, kløe og rødhet i vulva og skjede, eventuelt smerte ved vannlating, bør de undersøke om dette kan være sopp, sier han.

Videre forteller han at om de tar med barnet til lege, vil legen ofte se at barnet har rød, ødematøs og sår slimhinne, eventuelt med fissurer, som er sprekker i huden, med et typisk flekkvis, hvitt belegg som kan skrapes av irritert hud eller slimhinne.

- Vær også obs på at utfloden noen ganger kan være tyntflytende utflod, sier Arden videre.

Ubehandlet bleieutslett kan bli infisert med soppen candida i løpet av ca. tre dager, opplyser Wollen.

- Foreldrene bør være obs på utslett i bleieregionen og huske at hyppige løse avføringer er en predisponerende årsak til bleiedermatitt. Underliggende hudlidelser som atopisk eksem vil også være en medvirkende årsak, sier barnelegen.

Behandling mot sopp i underlivet hos barn

Om barnet først har fått sopp i underlivet, bør dette behandles relativt raskt. Wollen mener at den beste behandling mot underlivssopp er å eliminere kontakten med urin og avføring.

- Skift bleie ofte. I perioder bør barnet gå uten bleie, slik at huden kan “luftes”, tipser barnelegen.

Hun anbefaler også å bruke hudbeskyttende oppløsninger eller pastaer som smøres på etter hvert bleieskift.

- Sinksalve er fint å bruke, da sink hemmer amoniakk-produksjon og fremmer sårtilhelling, sier hun.

Ifølge Wollen er det ikke sett forskjell mellom tøybleier og vanlige bleier.

- Ved tøyvask bør man unngå bruk av alkaliske såper, bruk heller oljeholdig vaskemiddel der bruk av vann ikke er tilstrekkelig, er barnelegens råd.

Arden forteller at vaginal infeksjon som er forårsaket av gjærsopp først behandles med krem.

- Om dette ikke er nok kan andre tiltak vurderes. Det finnes en lang rekke ulike typer gjærsoppinfeksjoner. De behandles i utgangspunktet likt, sier legen.

Ifølge Arden er det enkleste og beste å smøre på den soppdrepende salven eller kremen.

- De forskjellige typene man kan bruke er Daktar, Fungoral eller Canesten som man smører på området 2-3 ganger daglig i 14 dager. Enkelte ganger kan det være behov for behandlingsforlengelde i 3-4 uker, opplyser legen.

Wollen forteller at bleiedermatitt uten infeksjon også kan behandles med en kortisonkrem.

- Husk at det er kun de svakeste kremene som kan brukes, for eksempel Hydrokortison. Man skal maksimalt bruke det i en uke, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning