bleieutslett hos baby

Slik håndterer du babyens bleieutslett

Ubehandlet utslett sprer seg raskt og kan medføre soppinfeksjon.

BLEIEUTSLETT: Utslettet er en vanlig tilstand hos bleiebarn, og kan forekomme i det hudområdet som dekkes av bleien. Foto: Gettyimages.com.
BLEIEUTSLETT: Utslettet er en vanlig tilstand hos bleiebarn, og kan forekomme i det hudområdet som dekkes av bleien. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Mistenker du at babyen ditt har fått bleieutslett?

Da kan det være greit å vite hvordan du oppdager og behandler det.

Utslettet kan nemlig både oppstå og forverres meget raskt, og kan i tillegg medføre både soppinfeksjon og bakterieinfeksjon.

Symptomer på bleieutslett

Barnelege hos doktorbarnegod.no, Annette Resch, forklarer at babyer kan få utslettet i det hudområdet som dekkes av bleien. Størst og mest fuktighet samles gjerne rundt analåpningen eller der hvor urinen kommer ut, og særlig avføring kan virke etsende på tynn baby- og barnehud.

- Symptomene er at huden er rødlig og sår, eventuelt også med små prikker eller kviselignende nupper. Huden kan også være skadet, slik at den er helt åpen med superinfeksjon av bakterier, sopp eller begge deler. En soppinfeksjon hos barn ser ofte ut som et hissig, rødt utslett med en skarp kant til frisk hud, gjerne akkompagnert med små, røde kviselignende prikker i området, forklarer Resch.

Hun forteller at det er et vanlig problem hos babyer, og at utslettet oppstår fordi hudens motstand mot infeksjoner og skader blir dårligere når huden blir våt og maserert - som huden jo blir, når den ligger for lenge i våt bleie.

- Immunforsvaret i huden til babyer er umodent, og derfor tåler huden deres dårligere at det finnes bakterier og soppsporer på den. Disse vil kunne slå seg ned og lage en hudinfeksjon mye raskere dersom huden er våt, har fått sprekker eller andre skader. Utslettet kan altså oppstå og forverres meget raskt dersom babyen ligger med våt bleie eller med avføring over tid, sier Resch.

Les også: Slik finner du ut om babyen er allergisk mot kumelkprotein

Behandling av bleieutslett

Barnelegen poengterer at bleieutslett og sårhet kan oppstå meget raskt – faktisk mellom ett bleieskift og til det neste – og at det derfor er viktig å gjøre en grundig inspeksjon ved hvert bleieskift. Det må inspiseres og vaskes godt mellom alle hudfolder for å unngå at det blir liggende igjen rester av urin eller avføring som kan virke etsende på huden.

- Vask stumpen godt med lunkent vann og en myk klut, og unngå våtservietter da de kan inneholde hudirriterende stoffer. Dersom huden er sår, rødlig og eventuelt også har åpne sår eller avskrapninger, bør det brukes med sinksalve for å bedre fuktbarrieren. Sinksalve hindrer huden i å bli våt og maserert når barnet har våt bleie, forklarer Resch.

Hun legger til at hyppige bleieskift og lufttørking, eventuelt også litt sol eller bruk av hårføner på god avstand, kan hjelpe huden til å tørke bedre mellom hver gang babyen har våt bleie. Å holde huden mest mulig tørr fører til en forbedring av hudens immunforsvar mot infeksjoner av bakterier eller sopp.

Også farmasøyt og fagredaktør for apotek1.no, Eirik B. Rustan, anbefaler bruk av sinksalve etter hvert stell dersom huden har fått utslett og blitt rødlig. I tillegg presiserer han at det kan være gunstig å rengjøre huden med stelleolje fremfor vann og såpe.

- Irritasjonen i et bleieutslett forsterkes av urin, avføring og gnissing. Overdreven bruk av vann og såpe kan også spille inn. For å forebygge utslettet er det viktig å bruke milde barneprodukter når vi vasker, og det er fint å la stumpen få lufte seg litt før man tar på ny bleie, sier Rustan.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

Soppinfeksjon

Barnelegen forklarer at de aller fleste barn vil oppleve sår hud i bleieområdet i perioder, noen oftere enn andre, og at barn med atopisk utslett eller utslett av andre typer er oftere plaget og mer utsatt enn barn med normal hud. I de fleste tilfeller holder det med egenbehandling av utslettet, men i noen tilfeller kan det være nødvendig med et legebesøk.

- Dersom det er mistanke om sopp kan det benyttes soppmiddel i kremform som fås kjøpt på apotek uten resept, men dersom det forekommer forverring må lege kontaktes, sier Resch.

Hun poengterer at du uansett bør kontakte lege dersom du synes at smertene barnet har virker voldsomme, ved utslett som ikke går over etter egeninnsats eller hvis barnet virker smertepåvirket eller mer urolig enn vanlig.

- Dette er særlig viktig hos de minste babyene, fordi de har et umodent immunforsvar og ikke tåler infeksjoner i huden særlig godt. Dersom en nyfødt eller en noen uker gammel baby slutter å ta til seg næring og får tørre bleier bør man alltid ta raskt kontakt med lege, sier Resch.

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2017, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også