Dette er meslinger, røde hunder og kusma:

Dette bør du vite om meslinger, røde hunder og kusma

Barnesykdommer er ikke alltid ufarlige.

SYK: Det at en sykdom kalles barnesykdom, sier ingenting om hvor alvorlig den er.
SYK: Det at en sykdom kalles barnesykdom, sier ingenting om hvor alvorlig den er. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Takket være MMR-vaksinen er det nesten ingen som får meslinger, røde hunder og kusma i Norge i dag, og da kan det kanskje være lett å glemme hvor alvorlige disse sykdommen faktisk kan være.

I verste fall kan de de kan koste barnet livet.

Dråpesmitte

- Alle disse barnesykdommene er virussykdommer som smitter lett. Sykdommene smitter ved såkalt dråpesmitte, hvilket vil si at viruset finnes i spytt, sier overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye.

Ved hosting eller nysing spres viruset sammen med de ørsmå spyttdråpene, og dersom man ikke er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen tidligere, er det stor risiko for smitte dersom man er i kontakt med en som er syk.

- Det er imidlertid lav risiko for store utbrudd av disse sykdommene dersom mer enn 95 prosent av befolkingen er vaksinert, sier han.

Farlig for voksne

- Før innføring av vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, var det vanlig at alle barn gjennomgikk disse barnesykdommene. Det gikk bra med de fleste, men barnedødeligheten var høyere enn etter innføring av vaksine, sier Sørbye.

Risikoen for komplikasjoner er også høyere dersom man får en barnesykdom i voksen alder, noe man risikerer dersom man ikke er vaksinert.

- Det at sykdommene beregnes som barnesykdommer betyr bare at man gjerne blir smittet av dem som barn. Det sier altså ingenting om hvor alvorlig sykdommen er. Alvorlighetsgraden kan gå fra ufarlig til alvorlig eller dødelig, sier overlege i Folkehelseinstituttet Siri Helen Hauge.

Redusert dødelighet

Det er ikke så mange som får meslinger i Norge, men i verdensmålestokk er dette fortsatt en svært alvorlig sykdom og et stort helseproblem.

- Spesielt i u-land er meslinger en betydelig årsak til barnedødelighet. Ifølge WHO førte meslinger til at 158 000 mennesker døde i 2011, og da særlig barn under fem år, sier han.

Verdensomspennende vaksinasjonsprogram har imidlertid ført til 74 prosent redusert dødelighet som følge av meslinger fra 2000 til 2007.

Kan bli steril

Kusma og røde hunder er i utgangspunktet mindre alvorlig enn meslinger, men også disse sykdommene kan føre til komplikasjoner.

- Selv om kusma vanligvis er en ufarlig sykdom, kan 15-20 prosent av guttene som får kusma etter puberteten få betennelse i testiklene. I de tilfellene der begge sider er angrepet, kan dette føre til sterilitet hos omtrent 10 prosent, sier Sørbye.

Han forteller videre at røde hunder i sjeldne tilfeller kan føre til hjernebetennelse, og at infeksjon hos mor de første tre svangerskapsmånedene medfører stor fare for alvorlige skader på fosteret.

- Infeksjoner senere i svangerskapet kan føre til mindre skader, som for eksempel tunghørthet, sier han.

 

Her er sykdommene

MMR-vaksinen beskytter mot:

Kusma

Kusma er en akutt virusinfeksjon.

Den rammer i hovedsak spyttkjertler, men kan også gi sykdom i andre organer.

Kusma er kjent siden antikken, men ble først påvist i 1945.

Vaksinen ble utviklet i 1951.

- Før kusmavaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 1983, var dette en vanlig sykdom i Norge. Da var det ofte utbrudd i for eksempel skoler og militærleirer, sier overlege i Folkehelseinstituttet Siri Helen Hauge.

 

Smitte

- Kusma smittes ved nærdråpesmitte eller ved direkte kontakt med spytt. Man er smittsom omtrent en uke før og en uke etter at hevelsen i spyttkjertler oppstår, sier hun.

Inkubasjonstiden er to til tre uker.

 

Symptomer

En person som er smittet av kusma, får gjerne lett feber i omtrent ett døgn før det oppsår hevelse i spyttkjertlene.

Som regel på begge sider.

- Vanligvis blir man frisk etter en uke. Det kan imidlertid oppstå komplikasjoner i form av testikkelbetennelse med sterke smerter og hevelse, sier Hauge.

Disse komplikasjonene ses nesten alltid etter puberteten, og forekommer i omtrent 25 prosent av tilfellene.

Betennelsen kan føre til nedsatt fruktbarhet og i sjeldne tilfeller sterilitet.

- Andre sjeldne, men mulige komplikasjoner er forbigående, og i blant varig, hørseltap, betennelse i bukspyttkjertelen, hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse, sier hun.

Dersom gravide får kusma i løpet av de første 12 svangerskapsukene, medfører dette høy risiko for spontanabort.

 

Behandling

- Vi har ingen spesifikk behandling for kusma. Ved testikkelinfeksjon anbefales sengeleie og smertestillende medikamenter, og sykdommen behandles som regel hjemme. Det kan også være aktuelt å bruke isposer og eventuelt betennelsesdempende medisiner, sier hun.

Pasienter som får hjernebetennelse bør legges inn på sykehus.

Meslinger

Dette er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til.

BARN MED KUSMA: Bollekinn er typisk for kusma og skyldes infeksjon i spyttkjertlene.
BARN MED KUSMA: Bollekinn er typisk for kusma og skyldes infeksjon i spyttkjertlene. Foto: Foto: CDC/NIP/Barbara Rice (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons

Meslinger har vært kjent siden de tidligste sivilisasjoner vært en fryktet sykdom som medførte høy barnedødelighet.

I Norge ble viruset første gang påvist i 1954.

Tyskland rapporterte i februar 2015 om et 18 måneder gammelt, uvaksinert barn som døde av meslinger.

 

Smitte

Meslinger smitter gjennom luftsmitte og kontaktsmitte med sekret fra luftveiene. Det skal lite smittedose til for å bli smittet.

- Man regner at pasienten er smittsom fra de første symptomene oppstår til tre til fem dager etter at utslettet oppstår, sier Hauge.

Inkubasjonstiden er 10-14 dager.

 

Symptomer

Meslinger er først og fremst en luftveisinfeksjon.

De første symptomene er feber, hoste, snue og lysskyhet, og i løpet av et par dager oppstår også forandringer på slimhinnen i munnen.

- Deretter faller feberen, før den stiger samtidig som meslingutslettet begynner. Utslettet begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen, sier hun.

Utslett, feber og andre symptomer varer som regel i to til fem dager, og varer feberen utover perioden man har utslett, kan dette være et tegn på komplikasjoner.

- I forbindelse med meslinger kan man få komplikasjoner som bronkitt, diaré, lungebetennelse, irritasjon i mellomøret og mer sjelden hjernebetennelse, i omtrent en av 5000 tilfeller. En annen sjelden komplikasjon er en type hjernebetennelse som er dødelig og som rammer en av 100 000smittede, sier Hauge.

Meslinger i graviditeten kan ha skadelig effekt på både mor og barn.

Dersom smitten overføres til barnet, kan dette føre til prematuritet og i enkelte tilfeller spontanabort.

 

Behandling

Vi har ingen spesifikk behandling for meslinger, men bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika.

Røde hunder

Denne sykdommen kan være farlig for et foster.

Rubella, eller røde hunder som sykdommen gjerne kalles, er vanligvis en mild virussykdom, men den kan være svært alvorlig for fosteret ved graviditet.

MESLINGER: Det finnes ingen medisin mot meslinger, kun vaksine.
MESLINGER: Det finnes ingen medisin mot meslinger, kun vaksine. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Før det ble vanlig med vaksinasjon, opptrådte sykdommen gjerne i epidemier hvert fjerde til femte år.

Siste store utbrudd i Norge var i 1978-79.

 

Smitte

Røde hunder smitter ved nærdråpesmitte.

Man er smitteførende en uke før og minst fire dager etter utbrudd av utslett.

Inkubasjonstiden er 14-21 dager.

 

Symptomer

- Opp til havparten av alle som får røde hunder får få eller ingen symptomer. De som får symptomer, får gjerne moderat feber, utslett som brer seg fra ansiktet til hele kroppen samt forstørrede lymfeknuter, sier Siri Helen Hauge.

I sjeldne tilfeller kan infeksjonen gi komplikasjoner i form av hjernebetennelse og betennelser i ledd.

- Hos gravide kan sykdommen medføre alvorlige fosterskader eller abort. Dette er en av de viktigste grunnene til at vi vaksinerer mot røde hunder, sier hun.

 

Behandling

Vi har ingen spesifikk behandling mot røde hunder. 

RØDE HUNDER: Sykdommen kjennetegnes av et småprikket, rosa utslett. Prikkene er en til to millimeter i diameter.
RØDE HUNDER: Sykdommen kjennetegnes av et småprikket, rosa utslett. Prikkene er en til to millimeter i diameter. Foto: Foto: PD-USGov-HHS-CDC (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning