Spørsmål og svar

Barnehagen tvinger ungene til å ligge i vognen, men jeg mener mitt barn bør kutte ut luren. Hva kan jeg gjøre?

Hvordan tenker du barnehageansatte burde løse denne situasjonen? Jeg mistenker at de lar ungene ligge å skrike også, til de «gir opp». Barnehagepedagog svarer:

Pluss ikon
BARNEHAGE SOVING: Forelder mener personalet burde dele seg opp slik at noen kan være med de barna som ikke sover.
BARNEHAGE SOVING: Forelder mener personalet burde dele seg opp slik at noen kan være med de barna som ikke sover. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Barnehagen tvinger ungene til å ligge i vognen: Hva syns dere om dette? Jeg mener personalet burde dele seg opp slik at noen kan være med de barna som ikke trenger å sove.

Barnet mitt er straks 2, hun sover lenge om natten og det virker som at hun trenger søvnen på dagen mindre og mindre. Men hun må ligge i vognen likevel.

Hvordan tenker du barnehageansatte burde løse denne situasjonen? Jeg mistenker at de lar ungene ligge å skrike også, til de «gir opp»

Svar:

Nå vet jeg ikke hvor mange barn det er på avdelingen til barnet ditt, men det spiller heller ingen rolle. Har ikke datteren din behov for søvn i barnehagen, skal hun heller ikke tvinges til å ligge i vognen sin.

Spør personalet om begrunnelsen for at dette gjøres. Jeg antar at det ikke vil være noe særlig hold i svaret …

EKSPERT: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i barnehage.
EKSPERT: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i barnehage. Foto: Privat

Barnehagepersonalet må utvilsomt finne en løsning. Det bør ikke by på noen særlig utfordring å disponere personalressursene slik at avdelinger eksempelvis kan samarbeide om å samle barna som ikke sover for en hvilestund med for eksempel lydbok, musikk eller høytlesning.

Personalet kan eventuelt ha en «sovevakt» ute (noen har babycall der «sovevakt» ikke lar seg gjennomføre) mens en har ansvar inne for barna som ikke sover.

Jeg tar det som en selvfølge at personalgruppen ikke har pause samtidig. Alle barnehagebarn har behov for pusterom og avslapning i løpet av dagen, og en rolig stund på en myk pute eller madrass kan gjøre underverker.

Om dere ikke når frem til avdelingspersonalet, tar dere en prat med styrer. Slik du beskriver situasjonen med vogntvang er den ikke holdbar i det hele tatt. Lykke til!

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2023.

Les også