Feber hos barn

Feber hos barn - dette må du vite

Hva er vanlig, og når er det farlig? Barnelege og helsesøster gir deg svarene.

FEBER HOS BARN: Hva er høy feber, hvordan måle feber på barn, og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber?
FEBER HOS BARN: Hva er høy feber, hvordan måle feber på barn, og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Dette er feber

- Feber er en av kroppens reaksjoner på infeksjon.

- Normal temperatur er cirka 37 grader om morgenen og 37,5 om kvelden.

- Feber defineres vanligvis som temperatur over 38 grader målt med termometer i rumpa.

- Måler du i munnen ligger temperaturen cirka 0,5 grad høyere.

- Måler du i armhulen ligger temperaturen cirka 0,6 grader lavere.

- Feber på grunn av infeksjon blir sjelden høyere enn 40,5-41 grader.

Symptomer og tegn:

- Når temperaturen stiger, får barnet frysetokter.

- Når temperaturen synker, svetter barnet.

- Febernedsettende midler fører til at barnet svetter. Når virkningen er over, kommer nye frysetokter.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Når små barn i alderen ett til fire år får feber, kan det av og til være vanskelig for foreldre å vurdere hva slags risiko feberen utgjør for barnet.

Ett typisk råd som går igjen er å vurdere allmenntilstanden hos barnet, men heller ikke dette er alltid like enkelt å vurdere.

Her får du gode råd fra Ketil Størdal, barnelege ved Sykehuset Østfold, og Maria Bakkeid, helsesøster ved Lillemini.com, en privat helsesøstertjeneste i Trondheim.

Feber hos barn

Ifølge Bakkeid skal barnets kroppstemperatur ha oversteget 38 grader før man definerer det som feber.

Størdal forteller at de fleste feberepisoder går over i løpet av tre dager.

- Dersom feber varer lenger, kan det være infeksjoner med bakterier, for eksempel lungebetennelse og urinveisinfeksjoner, som immunforsvaret ikke tar like godt hånd om som virusinfeksjoner, sier Størdal.

Men også influensa finnes ofte hos små barn, og varer gjerne godt over tre dager.

- Det samme gjelder RS-virusinfeksjoner hos de minste, som gjerne tar lengre tid å bekjempe, forteller legen.

Størdal understreker at feber i seg selv ikke er farlig for barnet, men at det er infeksjonen bak som eventuelt kan være farlig.

- Det er liten sammenheng mellom hvor høy temperaturen er og hvor alvorlig infeksjonen er.

- Høy feber hos et barn som ellers er i god form, trenger ikke spesielle tiltak, sier Størdal videre.

Da er det heller viktig å se etter andre infeksjonstegn:

- Er barnet unormalt trøtt/sløv?

- Puster barnet fort eller strever med pusten?

- Kaster det opp eller klarer det ikke å ta til seg væske?

Feber hos de små barna

- De første levemånedene har barn sjelden feber, og barn under to-tre måneder med feber skal som hovedregel ses til av lege. Spedbarn er gjerne mer beskyttet mot infeksjoner den første tida med antistoffer fra mor gjennom morsmelk, og mindre utsatt for smitte. Samtidig har de mindre å gå på om de får feber, og kan være vanskeligere å vurdere for foreldre og helsepersonell, forklarer Størdal.

Men, i løpet av det andre halvåret kommer gjerne de første infeksjonene, og før halvannet år har gjennomsnittsbarnet syv-åtte feber-episoder, og mange av disse kommer med feber, opplyser legen.

Helsesøster Bakkeid understreker at de fleste foreldre opplever at i løpet av de første leveårene har barnet hatt gjentatte feberepisoder.

- Her er det viktig å huske på at spedbarn er mer sårbare enn de eldre barna, så informasjon man får fra helsepersonell vil være litt annerledes til barn under ett år enn den man får når barnet er eldre, sier hun.

Bakkeid understreker at det som er viktig å passe på, er uttørking:

- Jo yngre barnet er, jo raskere blir de uttørket ved for eksempel feber og/eller oppkast.

Feber i barnehagealder

Når barnet blir eldre, vil foreldre kunne merke at infeksjoner etterfulgt av feber kan komme spesielt tett den første vinteren i barnehagen, opplyser Størdal.

- I gjennomsnitt har småbarn fire-seks episoder med feber hvert år. Ofte kommer disse episodene ganske tett på hverandre i vintersesongen, sier legen.

Noen barn har lettere for å få med seg infeksjoner enn andre, for eksempel det som kalles «ørebarn».

- Mye kontakt med smitte, slik som i barnehage eller med eldre søsken, gir også mulighet for flere infeksjoner, opplyser Størdal.

Bakkeid understreker at barn i barnehagealder ofte er mer syke enn større barn da dette handler om at immunforsvaret deres enda er umodent.

Ifølge helsesøsteren er ikke feber i seg selv en sykdom, men et viktig symptom på flere typer sykdommer.

Les også: Foreldres rettigheter ved sykt barn

Feber over 39 grader

Bakkeid forteller videre at feber alltid har en årsak, men at det er svært ulikt hvordan et barn responderer på å ha feber

- Noen foreldre kan fortelle om ettåringer som løper rundt med nærmere 40 i feber, mens andre kan være utslått av 38,5 i feber. Man definerer alt over 39 grader som høy feber, forklarer hun.

Helsesøsteren understreker samtidig at faglitteratur definerer feber som “skadelig” eller farlig når den kommer opp i 41 grader, men ofte vil foreldre søke legehjelp før dette da barnet som regel vil oppfattes som medtatt, slapp og syk.

Kontakt lege dersom barnet har feber og...

- Det er vanskelig å vekke på tider det normalt er våkent

- Barnet gråter sammenhengende, mer høyfrekvent eller svakere enn normalt

- Hudfargen er blek/blå

- Slimhinnene i munnen er tørre

- Barnet sjelden tisser eller klager over at det er vondt å tisse

- Barnet puster fortere enn 60 ganger i minuttet eller har stønnende pust

- Barnet strever med pusten (jobber med magen eller at huden trekker seg inn mellom ribbeina)

- Barnet kaster opp grønn galle

Kilde: Norsk Helseinformatikk

- Jeg råder alltid foreldre til å måle tempen i barnets endetarm. Da får man den mest korrekte temperaturen. Mange vegrer seg for dette, da det i perioder kan være en kamp, men ved å smøre tykt med vaselin på stumpen og på termometeret, og benytte et moderne, kjapt termometer med bøyelig “tupp”, pleier det å gå fint. Det kan være greit å være to voksne, råder Bakkeid.

Når oppsøker man lege?

En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand, ifølge helsesøsteren.

- Ofte vil helsepersonell ha mer fokus på barnets allmenntilstand enn akkurat hvor høy feberen er. Dette er alltid viktig, selv om det vil være fornuftig å følge med på hvor høy feberen er gjennom døgnet hos et sykt barn, også på natten, sier hun.

Samtidig syns Bakkeid at foreldre bør lytte til magefølelsen sin dersom man tror at det er noe som virkelig plager barnet sitt.

Til slutt anbefaler hun:

- Prioriter alltid væskeinntak ved feber, gi små slurker med den drikken barnet har mest lyst på. Helst noe med sukker i, slik at barnet får litt energi. Det kan for eksempel være juice, melk, saft med sukker, saftis eller lignende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning