Migrene hos barn

Slik avgjør du om barnet ditt har hodepine eller barnemigrene

Barn kan ha helt andre symptomer på migrene enn voksne.

BARNEMIGRENE: Migrene hos barn kan ha helt andre symptomer enn hos voksne. Foto: Colourbox.
BARNEMIGRENE: Migrene hos barn kan ha helt andre symptomer enn hos voksne. Foto: Colourbox.
Publisert Oppdatert

Vanlige symptomer på migrene hos barn

- Hodepine – ensidig, tosidig eller i pannen

- Kvalme

- Lysskyhet

- Overfølsomhet for lyder

- Problemer med å fullføre vanlige aktiviteter

- Magesmerter

Kilde: Nevrolog Dalius Bansevicus og barnelege Kristin Jensen

Mistenker du at barnet ditt har barnemigrene? Migrene er ikke det samme som hodepine, så at barnet har vondt i hodet kan skyldes andre årsaker enn nettopp migrene.

- Migrene forekommer med omtrent samme hyppighet hos barn som vi ser hos voksne, så omtrent ti prosent av alle skolebarn har denne hodepineformen, sier nevrolog Dalius Bansevicius ved Volvat.

Hos noen oppstår migrenen allerede i barndommen, men symptomene barna får er ikke nødvendigvis de vi gjerne forbinder med migrene Barn og ungdommer har nemlig ikke nødvendigvis de klassiske migrenesmertene på den ene siden av hodet slik voksne ofte har.

Hos enkelte barn kan faktisk magesmerter være eneste symptom.

Abdominal migrene

Det er viktig å være klar over at migrene er noe ganske annet enn vanlig hodepine.

- Som regel snakker man om relativt intense anfall med bankende eller pulserende smerter på den ene siden av hodet. Smertene varer fra fire timer til tre døgn, forteller han.

Migrenepasienter blir også gjerne kvalme, lyssky, overfølsomme for lyder og han eller hun klarer ikke å gjennomføre vanlige aktiviteter.

- Hos barn kan dette arte seg noe annerledes, og smertene kan også være på begge sider av hodet. Selve hodepineanfallet kan være kortere, men barnet føler seg fortsatt dårlig i mange timer etterpå.

- Barn kan også få magesmerter i stedet for hodepine, og det kalles da abdominal migrene, sier Bansevicius.

Migrene hos barn

- Det er viktig å lete etter triggere, det vil si faktorer som utløser anfall. Det kan for eksempel være mangel på søvn, dehydrering, spesielle matprodukter, stress eller trening, sier Bansevicius.

Ifølge Helsebiblioteket omtales blant annet cola, soyasaus, ost og sjokolade ofte som migreneutløsende. Også mangel på frokost kan utløse anfall, men dette er ifølge nevrologen individuelt.

- Barna må selv etter hvert lære å takle migreneanfallene, spesielt om disse inntreffer når barnet er på skolen eller sammen med venner. Forståelse og støtte fra foreldre er også veldig viktig, sier han.

Ikke smerter i bakhodet

Smertene kan også komme brått om natten, og kan vare fra 30 minutter opp mot et døgn, sier barnelege ved Volvat, Kristin Jensen.

De sitter ofte i panneområdet, og kun en tredjedel har ensidige smerter.

- Smerter i bakhodet er ikke typisk for migrene, så dersom barnet har det, bør legen mistenke annen tilstand som svulst eller misdannelser, sier hun.

I slike tilfeller må det tas MR av barnets hode.

- Det er vi relativt liberale med generelt ved hodepine av lengre varighet, legger hun til.

Jenter er oftest rammet

Migrene begynner ifølge Norske Helseinformatikk som oftest når barnet er rundt ti år, men også små barn kan rammes. Både intensitet, lengde og symptombeskrivelse varierer etter hvor stort barnet er. Som regel har de minste barna flere familiemedlemmer som har migrene.

- Rundt halvparten av alle migrenepasienter har fått sitt første anfall før 12-årsalder, sier nevrolog Bansevicius, og legger til at migrene forekommer noe hyppigere blant jenter enn gutter.

- Den gode nyheten er at barnet kan vokse av seg migrenen, men det finnes ikke noe enkelt svar på om det er vanlig å gjøre det eller ikke. En studie viste at fire av ti var blitt bedre av eller kvitt sin barnemigrene ved 22-års alder, men generelt sier vi at omtrent en fjerdedel av barna som lider av migrene vokser plagene av seg, sier han.

Behandling av barnemigrene

Heldigvis finnes det gode behandlingsmetoder for barn som lider av migrene, men aller først er det viktig med riktig diagnose og kartlegging.

- Migrenen kan i noen tilfeller være et symptom på andre bakenforliggende tilstander. Barn under 12 år bør derfor undersøkes av barnelege, mens barn over 12 år kan få hjelp av både barnelege og nevrolog, sier Bansevicius.

I den første fasen av kartleggingen er migrenekalenderen et viktig verktøy. Her registreres anfallslengde, hyppighet og intensitet. Migrenekalenderen kan også bidra til å kartlegge eventuelle triggerfaktorer.

Barnelegen og nevrologen anbefaler først å prøve ikke-medikamentelle strategier mot plagene. Det kan kanskje hjelpe med avslapningsøvelser, litt lett skulder- og nakkemassasje eller en kald klut over pannen under anfall.

- Det finnes dyktige fysioterapeuter som jobber med barn, og noen får god hjelp av akupunktur, sier Bansevicius.

Når det gjelder anfallsmedikamenter, starter man gjerne med ikke-reseptbelagte legemidler som paracetamol eller ibuprofen.

- Har barnet anfall mer enn to til fire ganger hver måned, bør du imidlertid være forsiktig med hyppig inntak av smertestillende preparater. Oppsøk da heller en spesialist for å vurdere forebyggende behandling, råder Bansevicius.

Dette kan være aktuelt dersom barnet har klassiske migrenesmerter og responderer dårlig på behandlingen.

- Barn som er eldre enn 12 år kan ha nytte av et legemiddel spesielt mot migrene, en nesespray som kan brukes maks to ganger i døgnet i maks fire til fem uker, sier barnelege Kristin Jensen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning