Barn og nakenhet:

Greit at barna er nakne på stranda?

Hvis du er en av de som ikke liker at barna går nakne, er det et par spørsmål du bør stille deg selv, ifølge ekspert.

BARN OG NAKENHET PÅ STRANDA: Det er naturlig at ungene er nakne på stranda, mener noen. Ikke alle er enige i det.
BARN OG NAKENHET PÅ STRANDA: Det er naturlig at ungene er nakne på stranda, mener noen. Ikke alle er enige i det. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg med stormskritt og strendene og badestedene fylles snart opp av bikinikledde voksne.

Mange barn får løpe rundt uten en tråd på kroppen. Men det er likevel ikke alle som er komfortable med at barna springer nakne rundt.

Viktig med et naturlig forhold til kropp

- De som mener at barn ikke kan være nakne på stranda blander dette med voksen nakenhet knyttet til seksualitet.

Det mener Evelyn Simonnes. Hun driver egen praksis ved Villa Frisk som psykoterapeut og sexologisk rådgiver.

Simonnes mener at det er viktig å lære ungene til å ha et naturlig forhold til kroppen sin. Forbud mot nakenhet kan gjøre skade.

- Kropp er en fin ting. Det er befriende for barna å løpe rundt uten klær på stranda. Ved å be barna om å kle på seg, kan vi påføre dem et skambelagt forhold til egen kropp og seksualitet, sier hun.

Les også: Familieveilederens metoder for å si «nei» til barna

Foreldrene må bestemme selv

Professor og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved NTNU, Silje Steinsbekk, er ikke kjent med undersøkelser som har sett på hvorfor foreldre har ulike meninger om at barna er nakne på stranden.

- Det blir bare antakelser, men jeg vil tro det handler om hvilket forhold man har til kropp og nakenhet, og hvor bekymret man er for sine barn, sier hun.

Steinsbekk er opptatt av hva vi lærer barna ved å insistere på at de må ha på badetøy.

- Barn har et velsignet, naturlig forhold til egen kropp og skammer seg ikke over den. Det er flott og sånn skal det også være. Barn vil tidsnok sammenligne seg med andre, og noen vil etterhvert kjenne på skam ved egen kropp og utseende, forklarer professoren og legger til:

- Ved å insistere på at de skal ha badetøy på signaliserer vi at de har noe å skjule, at nakenhet er unaturlig. Barn bør få være barn og utfolde seg i sin nakenhet hvis de ønsker det.

Samtidig mener hun at det må være rom for at noen foreldre ikke ønsker at deres barn skal være nakne på stranden.

- Det er ikke noe rett og galt i dette tilfellet, påpeker Steinsbekk.

Hun råder deg imidlertid til å spørre deg selv hvorfor du ikke ønsker at barna skal gå nakne blant andre mennesker:

Hva handler det om? Er det knyttet til ditt forhold til egen kropp og nakenhet, eller er det fordi du tenker på barnets beste? Og hva er i så fall barnets beste?

Les også: Derfor skal du dyrke denne type lek

Naturlig fra skolealder

- I og for seg er det ingen aldersgrense for hvor lenge barna kan bade nakne. Barn ser på det å være naken som den mest naturlige ting i verden.

Det sier Dr. Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved helsefaglig fakultet ved Universitet i Tromsø.

- Forskning har vist at barn som har et naturlig avslappet forhold til nakenhet utvikler et sunnere seksualliv senere, sier han.

Mørch fraråder også foreldre å straffe nakenhet hos barn.

Som følge av pubertetsutviklingen og mer bevissthet rundt egen kropp og identitet, vil behovet for å dekke seg til komme naturlig. Barn påvirkes også av jenvaldrende, noe som bidrar i denne prosessen.

- Bevisstheten om at man har en egen kropp som ikke kan invaderes av andre skjer i barneskolen og opp gjennom skolealderen. Det er også nå at utvikling av identitet og ønske om integritet kommer, forteller han.

-Når barna kommer i skolealder vil de fleste foreldre la barnet gå i badebukse på stranda for å tilpasse seg stedets regler, mener han.

På spørsmål om småbarn i bikinioverdeler, svarer han:

- Jeg antar at foreldrene kler på barna bikini fordi de syns det er søtt, ikke fordi de synes det er sjenerende at de går nakne.

Les også(+): Vi ventet et alvorlig sykt barn. Da kom sjokkbeskjeden fra mannen min

Redd for pedofile

Mange foreldre kan også oppleve å bli usikre fordi de ikke har noen forutsetning for å vite hvem som beveger seg i barnas nærhet på stranden.

Et aspekt ved vår kultur er at fokuset på barns uskyld ikke gjelder i alles øyne og tanken på at det kan være mennesker med avvikende seksualitet i området kan oppleves skremmende.

Her mener Simonnes at sjansen er liten hvis du holder barna under oppsyn.

- Dersom barna ikke får utfolde seg fritt på grunn av faren for seksuelle overgrep er vi inne på et helt feil spor, avslutter psykoterapeuten.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2014, og sist oppdatert 31/05 2021.

Les også