Barn og nakenhet PÅ STRANDA

Bør barn være nakne på stranda?

Voksne ser barnas nakenhet i feil kontekst, mener ekspert.

BARN OG NAKENHET PÅ STRANDA: Det er naturlig at ungene er nakne på stranda, mener noen. Ikke alle er enige i det.
BARN OG NAKENHET PÅ STRANDA: Det er naturlig at ungene er nakne på stranda, mener noen. Ikke alle er enige i det. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Det er sommer, og strendene fylles opp av bikinikledde voksne. Mange barn får løpe rundt uten en tråd på kroppen.

Men ikke alle. Noen liker ikke at ungene bader nakne.

- De som mener at barn ikke kan være nakne på stranda blander dette med voksen nakenhet knyttet til seksualitet, mener Evelyn Simonnes, sykepleier og sexologisk rådgiver ved Sex og Samfunn i Oslo.

Les også: La skjult mikrofon i sønnens skolesekk - tårene rant da hun fikk høre opptaket

Barn og nakenhet på stranda

Hun mener at det er viktig å lære ungene til å ha et naturlig forhold til kroppen sin. Forbud mot nakenhet kan gjøre skade.

- Kropp er en fin ting. Det er befriende for barna å løpe rundt uten klær på stranda. Ved å be barna om å kle på seg, kan vi påføre dem et skambelagt forhold til egen kropp og seksualitet, sier hun.

Hun forteller selv om hvordan treåringen hennes for noen år siden ble nektet å bade naken i bassenget på Tusenfryd.

- Begrunnelsen for dette var at han kunne tisse og bæsje i bassenget. Men treåringer vet at de må gå på do. Det er også mulig å bruke en bleie, men la ungene være nakne på overkroppen, sier hun.

Les også: Én ting har enorm betydning for hvordan barna ender opp

Foreldrene må bestemme selv

Professor og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved NTNU Silje Steinsbekk, er ikke kjent med undersøkelser som har sett på hvorfor noen foreldre syns det er greit at barna er nakne på stranden, mens andre ikke syns det er greit.

- Det blir bare antakelser, men jeg vil tro det handler om hvilket forhold man har til kropp og nakenhet, og hvor bekymret man er for sine barn, sier hun.

Steinsbekk er opptatt av hva vi lærer barna ved å insistere på at de må ha på badetøy.

- Barn har et velsignet, naturlig forhold til egen kropp og skammer seg ikke over den. Det er flott og sånn skal det også være. Barn vil tidsnok sammenligne seg med andre, og mange vil etterhvert kjenne på skam ved egen kropp og utseende.

- Ved å insistere på at de skal ha badetøy på signaliserer vi at de har noe å skjule, at nakenhet er unaturlig og skambelagt. Barn bør få være barn og utfolde seg i sin nakenhet hvis de ønsker det, sier hun.

Samtidig mener hun at det må være rom for at noen foreldre ikke ønsker at deres barn skal være nakne på stranden.

- Det er ikke noe rett og galt i dette tilfellet, påpeker Steinsbekk.

Hun råder deg imidlertid til å spørre deg selv hvorfor du ikke ønsker at barna skal gå nakne blant andre mennesker: Hva handler det om? Er det knyttet til ditt forhold til egen kropp og nakenhet, eller er det fordi du tenker på barnets beste? Og hva er i så fall barnets beste?

Les også: Alt du må vite om barn og seksualitet

Naturlig fra skolealder

- I og for seg er det ingen aldersgrense for hvor lenge barna kan bade nakne. Barn ser på det å være naken som den naturligste ting i verden, sier Dr. Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved helsefaglig fakultet ved Universitet i Tromsø.

- Forskning har vist at barn som har et naturlig avslappet forhold til nakenhet utvikler et sunnere seksualliv senere, sier han.

Mørch fraråder også foreldre å straffe nakenhet hos barn.

Som følge av pubertetsutviklingen og mer bevissthet rundt egen kropp og identitet, vil behovet for å dekke seg til komme naturlig. Barn påvirkes også av jenvaldrende, noe som bidrar i denne prosessen.

- Bevisstheten om at man har en egen kropp som ikke kan invaderes av andre skjer i barneskolen og opp gjennom skolealderen. Det er også nå at utvikling av identitet og ønske om integritet kommer, forteller han.

-Når barna kommer i skolealder vil de fleste foreldre la barnet gå i badebukse på stranda for å tilpasse seg stedets regler, mener han.

På spørsmål om småbarn i bikinioverdeler, svarer han:

- Jeg antar at foreldrene kler på barna bikini fordi de syns det er søtt, ikke fordi de synes det er sjenerende at de går nakne.

Les også: Slik gir du barnet god selvfølelse

Redd for pedofile

Mange foreldre kan oppleve å bli usikre.

De har ingen forutsetning for å vite noe om hvem som beveger seg i barnas nærhet på stranden. Tanken på at det kan være mennesker med avvikende seksualitet i området kan oppleves skremmende. Et aspekt ved vår kultur er at fokuset på barns uskyld ikke gjelder i alles øyne.

- Man må alltid vurdere hva som er best for sitt eget barn, og som foreldre følger man alltid med og passer på at barnet har det bra. Verden er imidlertid et farlig sted og du kan ikke ta alle forbehold hele tiden, sier Steinsbekk.

- Dersom barna ikke lenger får utfolde seg fritt på grunn av faren for seksuelle overgrep er vi inne på et helt feil spor. Sjansen er så liten. Særlig hvis du holder barna under oppsyn, mener sykepleier og sexologisk rådgiver Simonnes.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning