Barn og sol

Dette må du huske på når barna er i solen

Endelig sommer! Her får du ti viktige tips til hvordan du passer på den sensitive huden til barnet ditt når sola skinner.

<b>SOMMERGLEDE:</b> Barn elsker å bade og leke ut, da er det viktig å passe på at den sensitive huden deres er beskyttet. 
SOMMERGLEDE: Barn elsker å bade og leke ut, da er det viktig å passe på at den sensitive huden deres er beskyttet.  Foto: Stockbyte
Publisert

Solkremen er kanskje på plass i strandbagen, men det betyr ikke at jobben er over.

For det holder ikke å smøre inn barna kun i det man ankommer badeplassen. Barna skal smøres igjen og igjen, og aller helst gå med klær de timene solen er på det sterkeste.

Sensitiv hud

Og hva med når de kun hopper på trampolinen eller springer rundt i hagen? Det er lett å glemme solkremen under små lufteturer som dette.

Barn har tynnere og mer sensitiv hud enn voksne, spesielt barn som er lyse i huden. De blir derfor mye lettere brent i solen. For mye av solens ultrafiolette stråler (UVB og UVA) kan skade de øverste hudlagene, og ikke bare er solskader smertefullt- huden blir rød, hoven, varm og øm, huden elastisitet svekkes også.

Pass derfor godt på, da solforbrenning i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å utvikle hudkreft.

Deilige D-vitaminer

Samtidig er det godt for oss nordboere å nyte varmen, og vi skal heller ikke glemme at det er nettopp solstrålene som gir oss våre kjærkomne D-vitaminene, et vitamin vi trenger for normal vekst og utvikling.

For barn med lys hud er det likevel ikke lang tid i solen som trengs for å få dekket behovet for D-vitamin, vitaminet kan også fås gjennom kosten.

Spedbarn skal alltid skjermes for direkte sollys, og deres inntak av D-vitaminer bør primært komme gjennom kosten.

Vi har sjekket solrådene på nhi.no, helsenorge.no og kreftforeningen.no og funnet ti gode råd:

Behold tøyet på

Det er ingen grunn til å kle av barna helt i solen. Lette, men dekkende plagg beskytter godt mot solstrålene. Klær med UV-beskyttelse er et godt tips, og fargerike klær beskytter bedre enn klær uten farger.

Solhatt og solbriller er også viktig å huske på, og bekledningen kan også være på når barna bader.

Mulighet for skygge

Sørg for at barna har muligheter til å søke skyggen. En parasoll eller et UV-telt til de aller minste er gode alternativer på stranden eller skjæret. Barn trives i skyggen.

Er barnet under ett år, bør det ikkeoppholde seg i direkte sollys. Vogner, leketepper og lignende bør alltid plasseres pået skyggefullt sted.

Les også: Vi dekket til en barnevogn - se hvor fort det ble altfor varmt!

Ta pause fra solen

Solen er på sitt sterkeste mellom klokken 12 og 15, da er det lurt å ta en pause. Hvorfor ikke gjøre som søreuropeerne, og ta en siesta? Ellers er lek i skyggen et fint alternativ.

Bruk solkrem

Hvis barna oppholder seg i solen, bør huden som ikke er beskyttet av tøy, smøres inn med solkrem. Barnet bør smøres inn 15–30 minutter før det skal ut i solen, så kremen rekker å trekke inn i huden. Minst faktor 30 anbefales for barn.

Kremen bør også beskytte mot både UVB og UVA, være vannfast og fotostabil. Sjekk innholdsbeskrivelsen på solkremen før du kjøper den. Solkremer kjøpt på apotek i Norge har kun godkjente tilsetningsstoffer og er som regel av god kvalitet.

Smør barnet ofte

Smør rikelig og jevnt, og gjenta innsmøringen hver annen time. Er barnet mye i vann, bør smøringen gjentas endaoftere. Husk også å velge en solkrem som er vannresistent.

NB: Rødfargen kan oppstå så lenge etter oppholdet i solen som ett døgn, det holder derfor ikke å sjekke om barnet er blitt solbrent/rødt utover dagen. Timevis i sterk sol er ikke bra forhuden, uansett om man bruker solkrem eller ei.

Les også: Stor test av innholdet i solkrem til barn

Sjekk holdbarhet

Solkremer varer ikke evig. Den du kjøpte i fjor, kan fort ha gått ut på dato. Sjekk derfor best før merkingen.

De fleste solkremer har et tall på beholderen. Tallet finner du ved siden av symbolet av en åpen krukke, og viser hvor mange måneder kremen er holdbar etter at beholderen er åpnet. Oppbevarer du solkremen i direkte sollys eller varme, vil den vare enda kortere.

Lindre forbrent hud

For å lindre plagene kan man smøre inn huden med kjølende kremer eller legge på kalde kluter. Lokalbedøvende kremer som lidokain kan gi kortvarig lindring, men skal kun brukes på mindre områder av huden.

Krem medhydrokortison kan også brukes i inntil to–tre dager etter forbrenningen, såfremt barnet er over to år.

Les også: Barnelegen: Solfaktor 30 er ikke dobbelt så bra som solfaktor 15

Se etter tegn på at barnet er brent

Huden blir varm, øm, hoven og rød. Er barnet kun lettere solbrent, trengs ingen behandling, annet enn at du holder barnet unna solen noen dager.

Vær oppmerksom på soleksem

Har det oppstått små blemmer og prikker på huden til barnet, eventuelt «rødmende» områder, kan det være soleksem. Gradvis tilvenning til solen samtsolbeskyttelse hjelper til å forhindre soleksem. Soleksem kan lindres ved å bruke hydrokortisonkrem på samme måte som ved solbrenthet.

Les også: Slik får du barna til å sove i varmen

Større solskader

Har barnet fått blemmer, feber, hodepine, lider av kvalme og virker slapt etter å ha blitt solbrent, bør man ta kontakt med en lege.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2020.

Les også