oversikt over norske naturiststrender

– Da jeg så alle som gikk rundt nakne, føltes det helt naturlig å kaste klærne

Drømmer du om å kaste klærne og bade naken i sommer? Mulighetene er mange- her finner du oversikten over naturiststrendene.

HOPP I HAVET: Vil du kaste klærne og sole og bade naken i sommer? Naturiststrendene blir mer og mer populære, her får du en oversikt over hvor du finner dem.
HOPP I HAVET: Vil du kaste klærne og sole og bade naken i sommer? Naturiststrendene blir mer og mer populære, her får du en oversikt over hvor du finner dem. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Det kan være svært befriende å kaste klærne på stranden, men de fleste steder vil man møte hevede øyenbryn om man sprader rundt i bare messingen.

Ønsker du å nyte varmen uten en tråd på kroppen bør du oppsøke en naturiststrand. Mange av de fineste badeplassene i Norge er nettopp naturiststrender, og bare i Oslo og omegn er det fire steder man kan velge mellom.

Se oversikt nederst i saken.

Lurt med på nakenbad

Siv Aina Thorbjørnsen, leder for UNG NNF, som er ungdomsgruppen til Norsk naturistforening, har vært naturist i en årrekke.

– Jeg ble nesten lurt av en venninnne av meg. Hun hadde campingvogn ute på Sjøhaug, et naturistsenter. Da jeg så alle som gikk rundt nakne der, føltes det helt naturlig å kaste klærne i varmen. Jeg har aldri sett meg tilbake.

Mange reagerer på at hun er naturist, og den vanligste kommentaren hun får er "at du tør!"Selv syns hun det å gå naken gir henne mer trygget i egen kropp.

– Man ser så mange forskjellige kropper på en naturiststrand. Noen er store, noen er små. Man får mer aksept for at folk er forskjellige, og dermed også større aksept for sin egen kropp og eget utseende.

– Jeg er som jeg er, og det må jeg være fornøyd med. Er lite jeg for gjort med det.

Les også: (+) Da skilsmissen var et faktum, overrasket pappas reaksjon

Mindre kroppspress

Thorbjørnsen er sikker på at mange føler et stort utseendepress når sommeren nærmer seg. Mye av skylden for dette gir hun media

– Hver sommer skriver de saker som « slik får du sommerkroppen» . Vel, oppskriften på det er veldig simpel; 1: Du har en kropp. 2: Det er sommer!

Den befriende følelsen hun får når hun bader og soler seg naken er noe hun unner alle, og hun forteller at de aller fleste tilbakemeldingene hun får fra "nye" naturister er at de syns det er deilig å slippe å gå rundt med vått og kaldt badetøy, og at man slipper å tenke på kroppspress.

– Jeg føler virkelig at man ikke blir dømt for hvordan man ser ut på en naturiststrand. Når folk snakker til deg har de blikkkontakt. De måler deg ikke opp og ned. Det liker jeg.

BEFRIENDE: Siv Aina Thorbjørnsen syns miljøet på naturiststrendene gjør det enklere å være fornøyd med egen kropp.
BEFRIENDE: Siv Aina Thorbjørnsen syns miljøet på naturiststrendene gjør det enklere å være fornøyd med egen kropp. Foto: Privat

Ingen nakentvang

Tror du at du må gå naken overalt, tar du feil. Badeplassene er vanligvis delt inn i soner.

– I noen soner krever man fullstendig nakenhet, mens man i andre soner kan ha på seg litt klær. Og naturligvis er det avhengig av værforhold. Ingen tvinger deg til å gå naken om det er kaldt og surt ute, legger Thorbjørnsen til.

Selv om mange besøker naturisttrendene, har ikke Norsk naturistforening mange betalende medlemmer.

– Vi har hatt veldig fokus på ungdomsarbeid de siste fem årene. For åtte år siden var vi bare fem betalende ungdomsmedlemmer, nå har vi bikket 60 betalende medlemmer, men vi vet det er omkring 120 ungdommer som er tilknyttet på et eller annet vis. Og på sommeren er det mange som søker til naturistbadeplassene våre for å bade. Man trenger ikke være med i naturistforeningen for å benytte seg av badeplassene våre.

På landsbasis er det registrert underkant av 2000 betalende, organiserte naturister innenfor de 9 lokale foreningene. Alderen spenner fra 18 til 94 år.

Les også: 18 turistveier i Norge

Flere vil være nakne

Helle Linné Eriksen er leder for Oslo naturistforening. Hun forteller at det blir flere og flere naturister.

– Det har definivt vært en stor økning de siste årene. Særlig på Huk blir det flere nakenbadere, men vi ønsker jo at flere skal melde seg inn hos oss. De fine tilbudene vi har om nakenbading er avhengig av at noen er der til å forsvare dem.

TRIVES BEST: Helle Linne Eriksen føler seg mest komfortabel når hun kan bade og sole seg naken
TRIVES BEST: Helle Linne Eriksen føler seg mest komfortabel når hun kan bade og sole seg naken Foto: Privat

I likhet med Thorbjørnsen skulle hun ønske flere ungdommer vil tørre å kaste seg ut i nakenbading.

- Det er nok ungdommen som er mest motvillige til å kaste klærne, og det er kanskje ikke så rart. Tenåringer er i en fase i livet der det er mye man ikke er komfortabel med. Det vi ser er at at det er flere og flere unge voksne som dukker opp på Huk.

Men håpet om at ungdommen skal se fordelene ved å naturismen, er så absolutt til stede. Hun tror naturismen er en sunn motvekt til det urealistiske kroppsbildet de ofte møter i sosiale medier og populærkulturen generelt.

– Jeg er veldig bekymret for at dagens ungdommer bare ser retusjerte kropper. Det er usunt. Man får rare idealer og blir utrygg på egen kropp. Det å se at alle er forskjellige og at det er stor variasjon i mennesker, det er viktig at man lærer.

NAKENSTRAND: Informasjonsskilt ved inngangen til Huk naturiststrand på Bygdøy i Oslo.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NAKENSTRAND: Informasjonsskilt ved inngangen til Huk naturiststrand på Bygdøy i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

En deilig følelse

Selv føler hun seg langt mer komfortabel med sitt eget utseende når hun besøker en naturiststrand.

– Der trenger jeg ikke bekymre meg for om bikinien holder pupper og rumpe på plass, det er greit at man ser ut som man gjør. Og så er det befriende å kunne være naken.

Og følelsen av å legge seg ned og tørke kroppen sin i sol og vind, den unner hun alle.

– Jeg bader stort sett enten steder som er naturiststeder eller på hytta. Hvis folk må kjøre veldig, veldig sakte forbi i båt akkurat i det jeg går opp og ned av vannet på hytta så tenker jeg at det blir deres problem.

Og finner du deg et bortgjemt sted i skogen eller langst kysten, er det få som reagerer om man kaster klærne.

– I Norge har det i mange år vært en slags konsensus i marka at den som kommer først til et sted er den som legger lista for hva man gjør der, forteller Eriksen.

– Hvis jeg hadde kommet til et vann i marka, og det lå et par der med klær på, ville jeg aldri lagt meg naken rett ved dem. Dersom jeg hadde vært der først, ville det vært litt annerledes.

Eriksen understreker at det er viktig å huske på at det ikke er ulovlig å være naken i Norge. Det som er ulovlig er seksuell og støtende adferd.

Les også: (+) Hvis jeg får meg en kjæreste, må han klare seg uten sex

Nakenhet er ikke ulovlig

– Men så varierer det rundt omkring i landet hvordan politiet velger å tolke lovverket. Noen syns kanskje det er plagsomt at andre bader nakne, og anmelder det. Men det er viktig at folk skjønner at nakenhet ikke trenger å være koblet til seksualitet.

– Vi er så vant til i dagens samfunn at nakenhet handler om seksuell ladede situasjoner, men nakenhet er bare fravær av klær.

Og blir du så glad i å bade naken at du vil gjøre det året rundt er det ingen grunn til å fortvile. Oslo naturistforening arrangerer nemlig svømming innendørs to ganger i uken.

Generelle tips til nye naturister:

–Ha alltid med deg eget håndkle å sitte på. Dette av hygiene årsaker.

Bruk solkrem, og smør deg ofte. Ikke glem å smøre områdene som vanligvis dekkes av tøy. Å bli solbrent på «privaten» er veldig vondt.

Kilde: Siv Aina Thorbjørnsen

Her kan du bade naken i Norge:

Klikk for å se stedene i Google maps.

Huk- Oslo

Kalvøya- Sandvika

Langøyene- Oslo

Svartkulp- Oslo

Gautviken Naturistområde - Vefsn kommune

Hjertøya- Molde

Hoøya- Steinkjer

Glomstadbukta- Gjøvik

Kollevågen- Bergen

Kviljoodden- Lista

Mauren- Ålesund

Orrestranden- Jæren

Roppestad- Larvik

Skåtangen- Tønsberg

Stykkjevika- Fyresdal

Søm- Kristiansand

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2020, og sist oppdatert 11/06 2020.

Les også