barn med influensa

Mistenker du at barnet har influensa?

Dette er symptomene på influensa hos barn.

BARN MED INFLUENSA: Influensa er veldig lett å bli smittet av, og er lik feber. Her er tips til hvordan du kan forebygge influensa hos barn. FOTO: Getty Images.
BARN MED INFLUENSA: Influensa er veldig lett å bli smittet av, og er lik feber. Her er tips til hvordan du kan forebygge influensa hos barn. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Influensa er en virusinfeksjon som sitter både i øvre og nedre luftveier som bronkier, og selve lungevevet. Viruset sprer seg til flere organer via blodbanen og kan gi symptomer som røde øyene, hodepine og muskelverk, samt hoste og sår hals. Man blir mye sykere av influensa enn av en vanlig forkjølelse, sier Hossein Banitalebi.

Han er lege og spesialist i barnesykdommer i Helsepartner.

- Det er lett å smitte andre med influensa. Hvis man puster inn dråper fra en som har influensa og hoster eller nyser, er det stor sjanse for at barnet blir syk. Fra smitte til sykdomsutbrudd tar det ca. 1-3 dager, sier Hege Willoch, fag og kvalitetsdirektør for Norsk Medisinaldepot.

Symptomer på influensa hos barn

Influensa er svært vanlig hos barn, og er ikke farlig for de fleste.

- Dersom barnet ditt har astma eller cystisk fibrose, kan det bli sykere av influensa enn andre barn. Da bør du ta kontakt med lege, sier Banitalebi.

Kontakt også lege dersom du hører surkling i lunger og hals.

- Hvis det er hørbar surkling eller piping bør du kontakte lege. Da kan det være mistanke om lungeinfeksjon eller bronkitt. Dersom barnet er under ett år og har forkjølelse og surkling fra brystet, kontakt lege. Det kan være et luftveisvirus, som for eksempel RS- virus, forklarer Banitalebi.

Influensa kan også gi barnet en betennelse.

- Noen kan få en bakterieinfeksjon som komplikasjon til influensasykdommen. Eksempler på dette er bihulebetennelse, lungebetennelse eller mellomørebetennelse. En influensa varer vanligvis 1-2 uker, sier Willoch.

I barnehagen med influensa?

Dersom barnet har influensa eller almenntilstanden er dårlig, er det best å bli hjemme.

- Du bør ikke sende smittsomme barn som er i dårlig form i barnehagen, sier Willoch.

Snakk gjerne med en lege hvis du er usikker.

- Dersom almenntilstanden er dårlig, så skal man bli hjemme. Er den bra, kan barnet dra i barnehagen, sier Banitalebi.

Behandle barn med influensa

Ved influensa er det først og fremst aktuelt å behandle symptomene og ikke selve virusinfeksjonen. Dersom barnet ditt er under to år, må du avtale med lege før du gir barnet medisiner, selv om de er reseptfrie.

Prøv også å få barnet til å drikke så mye vann som mulig.

- Noe av det viktigste du kan gjøre er å sørge for at barnet får nok væske. Paracet kan gis ved høy feber eller dersom barnet er spesielt plaget, sier legen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning