Lykke:

10 ting du kan lære av barna dine

Lurer du på hva som er hemmeligheten bak et lykkelig liv? Spør barna dine.

HVERDAGSLYKKE: Barn er fulle av nysgjerrighet og glede, og legger merke til små ting som kan lage stor lykke i hverdagen. Det kan voksne lære mye av.
HVERDAGSLYKKE: Barn er fulle av nysgjerrighet og glede, og legger merke til små ting som kan lage stor lykke i hverdagen. Det kan voksne lære mye av. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Synes du livet er litt kjedelig? Tenkt deg på et kurs i mindfulness? Ta heller en titt på barna dine. De kan lære deg alle de små, viktige tingene som bringer lykke i en travel hverdag.

1. Le hver dag

Husker du når du var liten, hvordan du lo nesten hele tiden? Hvordan latter føltes like naturlig som det å puste? Barn ler av det meste: En rar sang, en tullete vits, en overraskende hendelse, en pappa som sier bø. Det skal ikke så mye til, barnelatteren er der så fort den får mulighet. Vi voksne er mer blaserte, og koster kanskje bare på oss en liten humring her og der. Men en god dose trillende latter hver dag gjør deg ikke bare gladere, forskning har vist at det også kan gjøre deg friskere: Det øker blodsirkulasjonen, får fart på forbrenningen, minsker stress og kan faktisk forebygge hjerte- og karsykdommer, ifølge internasjonal forskning.

2. Vær stolt av deg selv

Se hva jeg har klart! En tegning, et legobyggverk, å klatre til topps i et epletre: Barn er ikke redde for å vise stolthet over egne bragder. Vi voksne er mer beskjedne, ofte i den grad at vi underdriver egne ferdigheter og nedvurderer hva vi faktisk har fått til. Har du halt i land tidenes avtale på jobben, sier du? "Pytt, det var vel ingenting". Bakt en fantastisk kake? "Njæh, det kunne vel alle fått til." Men overdreven beskjedenhet tjener ingen, aller minst oss selv. Vær heller som barna: Uendelig imponert over deg selv. Det er bra for livsgleden.

Hva som gjør deg lykkelig, forandrer seg gjennom livet. Her er 15 veier til lykke.

3. Bruk fantasien

Da jeg var liten, kunne det plutselig dukke opp et sjørøverskip midt i stua. Eller en elefant på soverommet, en giraff i hagen og et digert troll i skogen. Jeg gikk på tur til Ville Vesten, fant dinosaurskjeletter i myra og reiste med båt til Amerika rett som det var. I dag reiser jeg med buss til jobben, finner i beste fall noen blåbær i skogen, og har aldri sett noe annet enn vanlige møbler i stua mi. Herregud, så kjedelig det er.

4. Legg merke til småting

Husker du hvordan en tur til nærbutikken nedi veien kunne ta en time, fordi det var så mye rart å se på underveis? Eller hvordan en tur i skogen ble til et helt lite eventyr? Husker du hvordan hagen var full av underlige maur, marihøner, biller og bier? Husker du hvordan du kunne sitte på brygga i en halv evighet og bare se på båtene som kjørte forbi? Barn er mestere i å legge merke til alle de små tingene som utgjør livet rundt oss. Det er ingen grunn til å slutte med det bare fordi vi er blitt voksne. Da ender du kanskje opp på et kostbart kurs for å lære mindfulness - en egenskap barna dine kan lære deg helt gratis.

5. Knytt sterke, ekte vennskap

Har du noen gang savnet en venn så mye i løpet av en kort ferieuke at du gleder deg til den er over så dere kan snakke sammen igjen? Ikke på en god stund, kanskje? Du holder deg jo oppdatert på Facebook. Men nære venner er viktige for vår psykiske helse, også når vi er voksne, og det holder ikke med noen statusoppdateringer på Facebook. Varige vennskap krever tilstedeværelse, samtaler og felles opplevelser. Der er barna dine suverene. Se og lær.

Vil du gi barnet ditt en lykkelig barndom? Her er 10 råd som hjelper deg.

6. Syng

Musikk er et av livets store underverker, som sprer glede og bedrer vår psykiske helse. Ville det ikke vært fint å leve i en god, gammeldags musikal, der folk er muntre hele tiden, spontant bryter ut i sang og steppedanser gatelangs uten tanke for at det kan være flaut, upassende eller vekke unødvendig mye oppmerksomhet? Men vent litt - tar du en titt på barna dine, oppdager du snart at du lever i en musikal allerede! Det er bare vi voksne som har glemt å delta. For finnes det egentlig noe mer passende sted å jodle ut "Hjulene på bussen" enn nettopp på bussen? Og går det an å være sur om man plasker rundt i regnet og synger Singing in the Rain?

Marit Bromark

Marit Bromark er journalist, forfatter og mor til tre barn i alderen 8-15 år.

Hun har skrevet en rekke artikler om lykke og lykkeforskning, og har blant annet arbeidet med Rådet for psykisk helses prosjekt Hverdagslykke.

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med hennes sønn Sander Bromark og hans klassekamerat Eirik Nistad.

7. Vær kreativ uten å bry deg om resultatet

Gi ungene dine litt papir, noen fargeblyanter, en saks og en limtube, og de vil være intenst opptatt i minst en time. Sluttresultatet er irrelevant. Det er den kreative prosessen som er poenget, det er tegningen, klippingen og limingen i seg selv som er målet, ikke hvilket produkt skaperen sitter igjen med til slutt. Når gjorde du sist noe kreativt, bare for kreativitetens skyld? Og uten en baktanke om å poste et bilde av det fine resultatet på Facebook? Prøv det. Det er herlig befriende.

Her er tegnene på at babyen din har det bra.

8. Vær raus med klemmer

Studier har vist at en god klem øker nivået av kjærlighetshormonet oxytocin i kroppen, senker blodtrykket og reduserer nivået av stresshormonet kortisol. Å gi eller få en klem er rett og slett sunt, og de som er aller flinkest til det, er barn. De klemmer i vei på både voksne og andre barn, bare fordi det er så koselig.

9. Vær nysgjerrig

Hvorfor er gresset grønt? Går det an å falle oppover? Hvorfor må vi sove? Hvordan virker en radiostyrt bil? Går det an å bo på månen? Hvordan kommer bildene inn i tv-en? Hvorfor kan ikke hunder snakke? Barn stiller tusen millioner spørsmål om alt mellom himmel og jord, og synes det meste er forunderlig. Det burde vi voksne også gjøre. Nysgjerrighet er nemlig en forutsetning for utvikling, viktigere enn intelligens, og en verdsatt egenskap både sosialt og i arbeidslivet.

10. Vær glad uten grunn

Husker du da du var liten og våknet opp om morgenen og bare var glad? Det var ingen spesiell grunn til gleden, den bare var der, som en grunnstemning. Man våknet opp, og var glad. Borte var gårsdagens tårer på grunn av et skrubbsår, surhet etter en krangel eller bekymringer for at blomstene du hadde plukket kanskje snart ville visne. Hver dag var en ny start, og utgangspunktet var glede. Hva med å prøve det som voksen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning