Ammepress

Er det feil å si høyt at amming gir høyere IQ?

Gro Nylander har hisset på seg mammaer ved å fortelle at det anses som sikkert at spedbarn som får morsmelk, får noe høyere IQ.

SÅRT TEMA: Det føles ikke godt å hele tiden høre om fordelene med amming når man selv har vært nødt til å gi opp.
SÅRT TEMA: Det føles ikke godt å hele tiden høre om fordelene med amming når man selv har vært nødt til å gi opp. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

I Foreldre & Barn (02/15) fortalte ammeeksperten Gro Nylander om sammenhengen mellom amming og IQ, og kom med mange grunner til hvorfor hun mener det alltid er best for barnet å bli ammet.

Les hele innlegget her.

– Nok ammepress

Dette fikk vår leser Liv til å reagere. I et leserinnlegg skriver hun:

– Hva tror dere dette gjør med følelsene til dem som ikke har melk, dem som føder prematurt og kanskje sliter litt ekstra, eller dem som virkelig har prøvd det de kunne for å amme men likevel ikke får det til. Det er nok ammepress i Norge slik det er.

Ønsker mer dokumentasjon

Liv mener det er greit at vi skriver om sammenhengen mellom amming og IQ, men at vi da må dokumentere hvor vi har det fra.

– Alle de andre fordelene med morsmelk som dere har tatt med er jo noe man er klar over, og derfor strever man ekstra for å få det til. Men at barnet får lavere IQ enn de som ammes? Det er helt ok for meg at dere skriver om det, men da må dere faktisk vise til forskningen! skriver hun.

Les hele brevet hennes her.

Trenger du ammeråd? Se vår tv-sending om amming.

Svar fra Nylander

Gro Nylander har skrevet et svar på leserinnlegget , der hun forteller mer om studiene hun viser til. Hun synes det er et dilemma hvordan hun skal forholde seg til forskning som nødvendigvis rammer noen.

– Skal vi f.eks. unnlate å snakke om at trim er bra – fordi mange ikke kan trimme? Eller la være å referere til forskning som viser at det er nyttig for små barn å også omgås pappa – fordi mange ikke har en far i nærheten? Når det gjelder ammingens fordeler blir det ekstra sårt, fordi vi alle så inderlig gjerne vil gi våre bitte små det aller, aller beste.

Kan ikke underslå kunnskap

Nylander har selv barn, og var selv blant dem som måtte innse at hun ikke fikk til ammingen.

– Jeg husker min egen fortvilelse da jeg måtte gi opp ammingen etter seks uker, og har full sympati for såre følelser.

Men fagfolk har ikke rett til å underslå kunnskap (…) Vi kan ikke alltid få til det aller beste. Men det vi gjør, og det vi gir, må være godt nok. Morsmelkerstatning kombinert med tran, hudkontakt og stimulans blir bra! sier Nylander.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning