Ammepress

– Snart må MME-mødrene også få litt kred!

Liv er lei av ammepresset.

FLASKEBARN: Alle vet at det vokser opp friske, fine og intelligente barn - som ikke er blitt ammet.
FLASKEBARN: Alle vet at det vokser opp friske, fine og intelligente barn - som ikke er blitt ammet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Jeg sitter nå her og skulle kose meg med bladet. (Foreldre & Barn, nr 2, 2015)

Setter meg til rette og leser artikkelen fra Gro Nylander, "Fram med puppen". Har selv en bok av henne som jeg synes var ganske lærerik da jeg fikk førstemann.

Nok ammepress!

Men det sjokkerer meg at dere kommer med en uttalelse om at "endelig anses det som sikkert at spedbarn som får morsmelk får noe høyere IQ." Som om man ikke får med seg dette når man leser artikkelen, har dere i tillegg valgt å utheve den i annen fargeskrift.

Hva tror dere dette gjør med følelsene til dem som ikke har melk, dem som føder prematurt og kanskje sliter litt ekstra, eller dem som virkelig har prøvd det de kunne for å amme men likevel ikke får det til. Det er nok ammepress i Norge slik det er.

Alle de andre fordelene med morsmelk som dere har tatt med er jo noe man er klar over, og derfor strever man ekstra for å få det til. Men at barnet får mindre IQ enn de som ammes? Det er helt ok for meg at dere skriver dette men da må dere faktisk vise til forskningen!

Vil vite mer

Jeg forventer at dere sender meg forskningsartikkelen denne påstanden/fakta er basert på, og/eller at dere viser denne i neste blad.

Er spent på hvor mange som har deltatt i denne, og om det baserer seg på norske barn. Hvordan har man sammenlignet MME-barn og morsmelk-diede barn? Hvor mange år strekker dette seg over? Som sikkert dere også vet, skal man ha en ganske bred forskning før man kan konkludere med slikt.

Barn er veldig forskjellige og man er nødt til å ha et ganske stort antall barn med for at resultatet ikke skal være tilfeldig. Jeg er også spent på å lese hvordan denne forskningen definerer IQ. Er det hvem som går først? Er flinkest til å prate? Flater utviklingen ut, slik at det på sikt ikke har noe å si foruten de første årene? Eller er dette noe som følger barnet resten av livet?

Meslinger

Hvis dette bare er en løs påstand fra Gro Nylander, regner jeg med at en beklagelse er på sin plass.

Føler denne påstanden blir litt på samme nivå som påstanden om at man kan bli autistisk av meslingvaksinen - noe som har vist seg å være sprøyt fra ende til annen, men som har hatt mye å si for den negative økningen av meslinger på verdensbasis.

Kred til MME-mødrene

Snart må MME-mødrene også få litt kred! For det er jammen ikke lett å måtte gi flaske heller. De fleste som gir flaske vet alt om såre pupper og alle andre vondter man får ved amming.  Det er få som tar et bevisst valg om ikke å amme i dette landet.

Og ja, jeg tar slike sitater litt personlig da jeg selv motvillig har et flaskebarn. Jeg tviler overhodet ikke på IQ-en hennes, da hun har både gått tidlig, har godt utviklet språk, og skjønner mer enn jeg trodde 2,5-åringer gjorde før jeg fikk barn.

Men jeg blir sint, da jeg vet hvor mange følelser man sitter med etter en fødsel og ender opp med å måtte gi flaske. Og jeg blir lei meg for alle mødrene som kanskje nettopp nå faller noen ekstra barseltårer og kanskje blir enda mer deprimerte over å ha lest nettopp denne setningen. Det kan virke banalt, men dette er et veldig sårbart emne for dem som ikke får til ammingen.

Les svaret fra Gro Nylander her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning