Ammepress

Fram med puppen

Litt nedgang i amming – er’e så fali da?

GRO NYLANDER: – Som foreldre kan vi ikke gjøre livet risikofritt for barna våre, og det vil helst gå bra uansett, men vi kan gjøre vårt ytterste.
GRO NYLANDER: – Som foreldre kan vi ikke gjøre livet risikofritt for barna våre, og det vil helst gå bra uansett, men vi kan gjøre vårt ytterste. Foto: Foto: Eva Rose Furmyr
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

For første gang siden 70-tallet ser man en liten nedgang i amming i Norge. En av flere årsaker kan være at media liker å så splid og helst gir plass til kontroversielle innlegg om nytteverdien.

Ikke la dere lure! Det følgende er basert på konklusjonen til den norske Vitenskapskomiteen, der noen av Norges beste forskere nylig har gjennomgått all relevant internasjonal kvalitetsforskning. De velger å skille mellom det som er helt sikkert bevist, og det som i dag anses sannsynlig, men ikke er 100 prosent sikkert.

Dersom du velger å IKKE amme barnet ditt er det statistisk sett:

1) Helt sikkert økt risiko for at det får - ikke bare forkjølelse og ørebetennelse, men også alvorligere infeksjoner som bronkitt, lungebetennelse og mage-tarminfeksjoner. Det har også økt risiko for å bli overvektig (denne effekten ser ut til å vare helt opp i voksen alder). Endelig anses det sikkert bevist at spedbarn som får morsmelk får en litt høyere IQ (antagelig fordi fettet i morsmelk er særlig gunstig for veksten av hjernen, som for en stor del består av fett) Parentesene er mine.

2) Sannsynligvis økt risiko for at det kan pådra seg diabetes, altså sukkersyke, og for høyt blodtrykk.

3) Begrenset bevis som tyder i retning av at risikoen kan være litt økt for barnekreft og krybbedød, (heldigvis uansett svært sjelden), for å nevne noe.

Må informere

Dette er skremmende for dem som ikke har ammet, enten det har vært et valg eller ikke! Det er leit, men slik kunnskap kan IKKE kan unndras befolkningen, like lite som man kan la vær å informere om økt risiko for barn som ikke bruker barnesete i bil.

Som foreldre kan vi ikke gjøre livet risikofritt for barna våre, og det vil helst gå bra uansett, men vi kan gjøre vårt ytterste.

Ny norsk studie

I skrivende stund får jeg tilsendt en helt ny norsk studie som understreker betydningen av at barn får morsmelk i all fall hele første leveår, helst noe lenger. 50 000 norske barn har vært fulgt i årevis. Én gruppe hadde særlige arveanlegg for å få diabetes 1, altså den alvorligste, som krever insulin.

De av barna i denne gruppen var blitt ammet i minst ett år eller lengre, fikk i langt mindre grad diabetes enn de som ikke var ammet eller bare hadde fått morsmelk i kortere tid.

Så ”Heia!” norske mødre, fortsett den enestående ammepraksisen som Norge er kjent for over hele verden.

Les en flaskemammas svar på dette innlegget her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning