far og amming

Tipsene til far ved mating av babyen

Slik forbereder far seg på å gi babyen mat og hjelpe mor ved amming.

Det kan være flere grunner til at far må mate babyen, enten mor har lite melk eller fordi mor er sliten. Disse rådene trenger far ved "amming". FOTO: Getty Images.
Det kan være flere grunner til at far må mate babyen, enten mor har lite melk eller fordi mor er sliten. Disse rådene trenger far ved "amming". FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- En nybakt mor er ofte sliten etter svangerskapet og påkjenningen etter fødselen. Amming er tidkrevende, og babyen må ofte øve seg en god stund før amming fungerer tilfredsstillende.

Det sier leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

På bakgrunn av dette er det lurt at far bidrar med det han kan, enten under amming eller ved å gi babyen flaske.

Støtte mor i amming

Camilla Krogli Hansen er ammehjelper i Ammehjelpen. Hun understreker at det er viktig at partneren anerkjenner at amming kan kreve mye tid og energi fra mor i starten av ammeperioden, og derfor tar ansvar for det praktiske rundt babyen.

- Det kan virke selvsagt, men byssing, bæring, skifting og trilling er noe partner kan bidra med. Amming tar mye tid de første ukene, så det er viktig at mor får sitte eller ligge godt, i tillegg til at hun har mat og drikke innen rekkevidde, råder hun.

Når den første og mest krevende tiden i ammeperioden er forbi, er partnerens viktigste oppgave å støtte den ammende moren i at hun kan amme så lenge hun og babyen ønsker.

- Mors behov kommer først, ikke omgivelsene. Det er viktig at far eller medmor støtter den ammende mor, uansett hvor lenge hun ønske å amme.

Når far skal «amme»

- Jordmødre anbefaler langsom flaskemating som en metode å mate babyen med flaske på, som i likhet med amming skjer mest på babyens premisser. Forskjellen på flaskemating og amming skal være minst mulig, forteller Schjelderup.

Det vil si at også far kan mate babyen med morsmelk eller morsmelkerstatning, også den første tiden.

Schjelderup forteller at denne metoden egner seg både for brystbarn som i en periode må mates på annen måte, men også for barn som primært får flaske.

- Langsom mating hindrer at babyen overspiser, fordi det har mulighet til å ta naturlige pauser i sugingen, og kan lettere avslutte måltidet når det kjenner seg mett, sier hun, og legger til:

- Flasken holdes forholdsvis vannrett slik at melken renner av seg selv inn i babyens munn. Akkurat som med en god ammestund skal babyen kunne drikke melken fra flaske uten å bli andpusten og anspent. Far bør la flaskematingen vare i 10-20 minutter slik som en ammestund med mor vanligvis ville vart.

Langsom flaskemating

Noen mødre har et ønske om å ikke amme, mens noen klarer ikke å fullernære babyen med amming. Da er det morsmelkerstatning eller delamming som er nærmeste alternativ.

- Dersom babyen delammes helt fra starten, er det lurt å bruke kopp fremfor flaske for å unngå sugeforvirring. Når ammingen er godt etablert, kan dere gå over til tåteflaske, råder Hansen.

Hun legger til at Ammehjelpen anbefaler å bruke en metode som kalles langsom flaskemating, en teknikk som skjer mest mulig på babyens premisser.

- Ved langsom flaskemating skal flasken holdes forholdsvis vannrett, slik at melken ikke renner av seg selv inn i barnets munn. Bruk god tid og ta pauser slik at du etterligner melkestrømmen ved amming der utdrivningen ikke er konstant. Barnet bør få bestemme hvor mye eller lite det skal spise, på samme måte som ved selvregulert amming. Det er ikke et mål at barnet skal drikke opp alt som er i flaska, sier hun.

Dette er noe både far og medmor kan gjøre.

Slik gir partneren flaske

Ifølge Schjelderup kreves mer forarbeid ved flaskemating enn ved amming, fordi morsmelkerstatning må kjøper, lages i stand og tempereres.

- Dersom mor sliter med amming, er det viktig at far er støttende og motiverer mor i en vanskelig og sårbar fase, tipser hun.

Det er viktig å søke råd tidlig hos jordmor, slik at gode ammeteknikker kan læres raskt. Og om du ikke får til amming, er det ikke noe i veien for at mating kan deles på av mor og far med flaske.

- Foreldreskap og familiedannelse krever et bidrag og samarbeid fra både mor og far. Kommunikasjon om felles forventninger og rettferdig fordeling er viktig for paret, og harmonien i hele familien, sier Schjelderup.

Partnerens største utfordring

- Fars største utfordring hva gjelder å mate babyen er at han ikke har pupper med melk i, det er ofte enklere å svinge ut puppen enn å tilberede en flaske, sier Hansen.

Det er ifølge ammehjelperen viktig at flaske- eller koppmating av babyen er forbeholdt de aller nærmeste de første ukene, slik babyen slipper å forholde seg til mange ulike personer i matesituasjonen.

- Mitt beste tips til partneren er å lese seg opp på amming og ulike måter å mate babyen på. Eksempelvis ved koppmating eller langsom flaskemating, sier Hansen, og avslutter:

- I tillegg kan partneren tilberede mat til mor, og venne babyen til ulike smaker i familiens kosthold, da melkens smak endres etter det mor spiser.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning