Få baby til å ta flaske

Slik får du babyen til å ta flaske

- Å gi flaske for første gang til en sulten baby som er vant til å få pupp, er ingen god idé.

FÅ BABY TIL Å TA FLASKE: Flasken er et godt hjelpemiddel dersom mor er bortreist, har såre brystvorter eller lite melk. Foto: Gettyimages.com.

FÅ BABY TIL Å TA FLASKE: Flasken er et godt hjelpemiddel dersom mor er bortreist, har såre brystvorter eller lite melk. Foto: Gettyimages.com.

Publisert Oppdatert

Tips for flaskemating:

Du kan ha et eggeglass med melk som du dypper flasketuppen i slik at det kommer melk i munnen. Det finnes ulike flasker i handelen. Calma/Medela er en flaske med ventil som gjør at barnet må suge for å få ut melk. Det ligner på sugeteknikken barnet bruker ved brystet. Når barnet dier tar det en pause for å svelge og puste før det suger en gang til. Sjekk apoteket eller Medela.no.

– Det første man må forstå er det ikke handler om at babyen ikke vil, sier Kari Mathisen, sykepleier og ammeveileder ved Ammekontoret.no.

Babyen er vant til å få puppen i munnen, og da kommer det mat. Smokken har en helt annen fasong og oppleves fremmed.

– De skjønner rett og slett ikke hva du holder på med. Prøv med melk på tuppen av smokken, legg den gjerne på overleppen for å stimulere refleksen til å åpne munnen. Først når babyen selv åpner munnen er hun klar. Hvis hun ikke suger, kan du prøve å duppe flasken forsiktig i munnen slik at det drypper litt melk ut. Men pass på at babyen er sulten, men ikke hysterisk skrubbsulten. Det er ingen god tid å gjøre det på. Et lurt triks kan være å amme noen minutter først, og bytte til flaska etterpå. Deretter kan du bytte fra flaska til puppen – slik skjønner de etter hvert forskjellen, og de blir trygge på at det kommer mat. Det kan være lurt å prøve noen dager. Ikke gi opp, sier Mathisen.

Les også: Produserer du for lite melk til å fullamme?

Få baby til å ta flaske

Så lenge barnet vokser og trives, og så lenge mor trives med ammingen, er det ingen grunn til å gi barnet annen mat og drikke enn morsmelk de første seks månedene. I denne perioden gir morsmelk all næring og væske barnet trenger, med unntak av D-vitamin som bør gis fra barnet er fire uker gammelt.

Mathisen mener det er viktig at barnet også lærer seg å ta flaske. Det kan være helsemessige årsaker til at mamma ikke kan amme i kortere eller lengre perioder, eller hun er borte noen timer. Det kan imidlertid være lurt å trene litt på forhånd.

– Å gi flaske for første gang til en hysterisk sulten baby som er vant til å få pupp, er ingen god idé. Nødløsningen da kan være å sprøyte litt melk inn i munnen til babyen ved hjelp av en transprøyte, for å roe ned. Babyene vet at det er mamma som har puppen, og derfor kan det faktisk være lettere for far å få til flaskemating. Det er imidlertid best for ammingen at far bare gir flaske når det er nødvendig, slik at melkeproduksjonen ikke går ned, sier Mathisen.

Les også: Alt du bør vite om økedøgn

Flaske som hjelpemiddel

Hun mener at flaske kan være et godt hjelpemiddel hvis mammaen har såre brystvorter eller for lite melk. 

– Hvis mor ikke klarer å slappe av uten å vite hvor mye melk barnet har spist, kan hun prøve å pumpe seg slik at hun ser hvor mye melk hun har og deretter gi med flaske. Da kan hun fortsette å amme med mer ro og trygghet på at det finnes melk, sier Mathisen.

– Du kan faktisk oppleve at de blir enda mer glad i puppen etter en periode med flaske. Hvis babyen er veldig liten, skjønner de ikke helt hva de skal gjøre. Da kan det være smart å starte måltidet med flaske, og deretter bytte over til pupp. Da suger de stort sett fordi de er sultne. Men husk: En baby som ikke er hysterisk sulten er mer samarbeidsvillig, legger hun til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning