Barn og morgenstress

20 tips for å unngå morgenstress

Enkle huskeregler gir morgenstund gull i munn.

HARMONISK START: Følg noen enkle råd og få en hyggeligere morgen sammen med barna.
HARMONISK START: Følg noen enkle råd og få en hyggeligere morgen sammen med barna. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Etter ferier og helger opplever mange familier en blåmandag som varer langt ut i uka, men med litt disiplin og noen enkle triks kan også ukestart nærmest gå av seg selv.

Les også: Slik finner du tilbake rutinene

1. Finn frem klær dagen før

Til både deg selv og barna. De må gjerne være med og bestemme hva de skal ha på seg, men innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig. Finner du også fram regntøy og gummistøvler hvis det er spådd regn, har du spart deg for mye stress.

Les også: Slik får du barna til å kle på seg om morgenen

2. Lag rutiner

La barna gjøre de samme tingene, som å pusse tenner, kle på seg og spise, i samme rekkefølge hver dag. Det gir stabilitet, og barna får mulighet til å bli raskere ettersom de kommer inn i rutinen. Dette vil også gi dem gode vaner for fremtiden.

3. Skap ekstra tid

Vurder hvor lang tid dere trenger om morgenen, for eksempel en time. Legg til et kvarter når du stiller alarmklokka, og still den for sikkerhets skyld fem minutter frem.

Foto: Foto: Rich H. Legg

4. Vær klar før barna

Er du ferdig dusjet og påkledd når barna skal opp, unngår du å måtte stå dryppende våt og dirigere dem til å komme seg ut av pysjen. Det skaper en uoversiktlig situasjon. Er du påkledd, kan du også hjelpe dem dersom de trenger det.

Les også: Dusj i kaffe

5. Legg ting til rette

Pass på at hårbørste, tannbørste og tannkrem er lett tilgjengelig og at minsten har en krakk å stå på, slik at han får børstet tenner og gredd hår selv. Kontrollspørsmål som "Har du gredd tennene og børstet håret?" når de kommer fra badet, letter stemningen og virker ikke masete.

6. Alt til sin tid

Hjelp barna å gjøre ting i riktig rekkefølge: Pusser de tenner i pyjamasen, søler de ikke tannpasta på klærne.

7. Gjør stell til en lek

Småbarn synes det er gøy å måle. Bruk en stoppeklokke og lek "Hvem kler på seg fortest"-leken, eller sett et tidsur på fem minutter og lek "Kle-på-seg-før-det-ringer"-leken.

8. Glem tv-en

Ikke ha på tv-er eller datamaskiner om morgenen, det kan gjøre at barna sporer av og glemmer tiden. Det gjelder også for foreldrene: Ikke la deg distrahere av ytre forstyrrelsesfaktorer.

9. Sov nok

Er barna vanskelige å få opp om morgenen, kan det være de sover for lite. Barn under 12 år bør sove 10-12 timer hver natt. Sjekk også at ikke eldre barn sitter lenge oppe med data eller smugleser under dyna. Klikk Foreldres undersøkelse viser at over halvparten av norske barn legges for sent. Pass også på at du selv får nok søvn, slik at du har overskudd til å takle morgenen på en ok måte for deg selv om barna.

10. Tenk smart om klær

Kjøp en ladning ensfargete sokker i samme farge, så slipper dere å lete etter to som "hører sammen". Sokker uten mønster til hverdags sparer også tid fordi barna ikke får noen favoritter. Sokker er lettere å ta på enn strømper. Kjøp også ensfargete strømpebukser til jentene, så slipper du å måtte matche striper eller prikker med skjørtet.

12 TIMERS SØVN: Barn under 12 år trenger 12 timer søvn hver natt for å våkne opplagt.
12 TIMERS SØVN: Barn under 12 år trenger 12 timer søvn hver natt for å våkne opplagt. Foto: Foto: Elena Elisseeva

11. Lær barna smarte husketriks

Mange foreldre bruker verdifulle minutter på å bytte om sko som sitter på feil fot. Tegner du et smilefjes på innsiden av hver sko, og forklarer at det blir rett når smilefjesene smiler til hverandre, ser barnet lett hvilken sko som skal på hvilken fot.

12. Lær dem foran speilet

Har du et speil i huset, der barna kan se seg selv fra topp til tå, bør du gjøre de siste justeringene der. Når barna ser seg selv i helfigur, stopper de opp for å studere seg selv, og følger med på forbedringene du gjør.

13. Lag maten dagen før

I tillegg til å legge fram klærne til barna, lønner det seg å gjøre ferdig nistematen dagen i forveien. Pakk den ekstra godt inn, for eksempel med plastfolie inni boksen, slik at den holder seg frisk i kjøleskapet over natten.

Les også: Fedon Lindberg - Matpakka er ikke folkets sjel

14. Bær babyen

Har du baby i huset samtidig med småbarn, kjøp en bæresele slik at du har begge hender fri i morgenrushet.

VANSKELIG: Barn har vanskelig for å forstå hvorfor mamma eller pappa blir en helt annen person om morgenen når dere har dårlig tid. De har ikke begrep om tid på samme måte som oss, og når vi blir sinte og strenge, kan det føles urettferdig for et lite barn.
VANSKELIG: Barn har vanskelig for å forstå hvorfor mamma eller pappa blir en helt annen person om morgenen når dere har dårlig tid. De har ikke begrep om tid på samme måte som oss, og når vi blir sinte og strenge, kan det føles urettferdig for et lite barn. Foto: Foto: Crestock

15. Lett mat - lite søl

Server enkelt og næringsrikt om morgenen. Ha kornblanding og melk oppi til de klarer å styre sikkert selv. Har du plastduk, kan du spare deg for mye vask. Har barna plastservise og -bestikk om morgenen, unngår du også de mest tidkrevende ulykkene der du må frem med støvsugeren etter glasskår.

Les også: Frokostguide for barn

16. Forbered deg på søl

Noen søler mer enn andre. Enkelte barn bør kanskje ha et forkle om morgenen, slik at de ikke søler på skoleklærne og må skifte før dere drar. Hvis dere innfører rutine med frokostforkle tidlig, går det knirkefritt. For å innføre barn i denne litt snåle, men veldig praktiske, skikken, kan det være at dere voksne også må ha frokostforkle en liten stund - da blir det færre protester.

17. Heng opp mange kroker

Få opp kroker i gangen til gymbagger, vesker og lignende. Oppbevar alt som dere skal ha med om morgenen i gangen, for det er lett å glemme ting i kaoset. Kanskje trenger dere også en egen krok til husnøkler.

Les også: Slik fester du ting i gipsveggen

Les også: Gangbart - innred entreen praktisk

PLASTGLASS: Kan være lurt å bruke om morgenen. Hvis noe går i gulvet, slipper du i alle fall å bale med støvsugeren.
PLASTGLASS: Kan være lurt å bruke om morgenen. Hvis noe går i gulvet, slipper du i alle fall å bale med støvsugeren. Foto: Foto: Crestock

18. Lag lister

Lag lister dagen i forveien over det dere må gjøre dagen etter, og heng opp på kjøkkenet. Da er barna forberedt, og de kan krysse av ettersom oppgaver er utført.

19. Gi belønning

Barn synes det er gøy med belønningssystemer, som den klassiske "stjerne i boka". Sett opp et system der den som er flinkest om morgenen, får et klistremerke - for eksempel i aktivitets- eller familiekalenderen.

20. Ha nødproviant i bilen

Forsovet dere? Ingen grunn til panikk. Kjører du bil om morgenen, kan du kjøpe inn og legge "energy bars" og små juicekartonger i hanskerommet på bilen, slik at barna kan spise på veien de gangene dere blir veldig forsinket. Har du også en pakke våservietter i bilen, kan du raskt vaske bort småflekker og ta en sveip rundt truten før du leverer i skole eller barnehage.

(Kilder: Mirror, Allt om barn, Klikk Foreldre )

Les også:

Presser mat i barna sine

Advarer stressa menn

Finn roen i hverdagen

Premature barn: Vanskelig og stressende

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning