vaske Stekepanne

Hvordan rengjøre teflonpannen

Hva gjør du hvis middagen, mot alle odds, setter seg i fast i den friksjonsfrie teflonpannen? Det er ikke alltid så lett å vite om man bør skrubbe løs, sette i bløt eller pøse på med Zalo.

VASKE STEKEPANNE: En stekepanne i jern og en stekepanne i teflon skal vaskes på ulike måter. Slik gjør du det.
VASKE STEKEPANNE: En stekepanne i jern og en stekepanne i teflon skal vaskes på ulike måter. Slik gjør du det. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Stekepanner med såkalt "non stick"-belegg bør behandles riktig for å vare lengst mulig.

Og ifølge Kristine Bjerve Gutzkow, som er forsker ved Folkehelseinstituttet, er for eksempel ikke riper i seg selv spesielt farlig.

- Om du skulle få i deg noen biter av teflon vil det nok bare gå ut i avføringen. Men riper i teflonen vil uansett svekke produktet, og hvis det begynner å ramle av flak er det bare å kvitte seg med den, sier hun.

Teflonbeleggene har generelt blitt bedre og bedre med årene i dag er det ikke farlig å bruke slike panner. Teflon er egentlig et varemerke på polytetrafluoreten, som ofte går under andre navn. Tefal, som blant annet produserer Jamie Oliver-pannene, har for eksempel tilsvarende belegg i sine panner.

Les også: Slik rengjør du kjøkkenviften

Vask av stekepanne

Stekepanne med teflon:

 • MÅ vaskes etter bruk.
 • Vaskes med oppvaskbørste i varmt vann og zalo.
 • Trenger ikke smøres inn med olje etter bruk.
 • Ikke bruk grove vaskesvamper eller stålull.
 • Fastbrent mat kan kokes ut ved å fylle pannen med vann og maskin-oppvaskmiddel. ,

Jernpanne:

 • Vaskes med vann uten såpe. (Såpe fjerner fettlaget)
 • Kan kokes ut med vann.
 • Bruk en gryteskrubb om nødvendig.
 • Smør inn med matolje før du setter den bort.

Ulik behandling

Gro Flisnes er markedsansvarlig hos Fiskars Norge, som blant annet produserer og selger kjente merkevarer til hus, kjøkken og hage.

Hun forteller at teflon er et varemerke på et PTFE-belegg som er en plastforbindelse. Fiskars kaller tilsvarende belegg HardTec. Noen PTFE-belegg tåler vask i oppvaskmaskin, men dette kan over tid slite på belegget.

- Det er viktig å få frem at slikt belegg må vaskes etter hver bruk og ikke må utsettes for temperatursjokk eller temperatur over 250 °C over tid. Varmen vil over tid skade belegget og gjøre det mindre slipp-lett.

Dersom du ikke vasker en teflonpanne, vil fastbrent mat som stadig varmes opp igjen over tid kunne lage et forkullet fastbrent belegg som er vanskelig å fjerne.

Vask av teflonpanner

Flisnes anbefaler å vaske HardTec-pannene for hånd med oppvaskkost i varmt vann og zalo. Når du vasker pannen, bør du være varsom med å bruke grove vaskesvamper.

- De kan lage små riper i belegget. I tillegg må du ikke bruke stålull. Om du har fastbrent mat som du ikke klarer å fjerne med vanlig vask, kan et tips være å fylle pannen med vann og et par spiseskjeer oppvaskmaskinmiddel. La dette småputre i 45 minutter før du vasker og skyller produktet, sier Flisnes.

Hun påpeker at dette er en tøff prosess for belegget og derfor ikke bør gjøres for ofte.

- Det kan gjøre belegget tørt, derfor kan påføring av litt matolje etterpå være lurt.

Les også: Slik holder du kokeplatene rene

Vask av jernpanner

Elisabet Høye, forfatter av den moderne husmorboken «Ren Glede», oppfordrer sine lesere til å unngå å vaske jernpanner med oppvaskmiddel til daglig.

- Såpe fjerner fettlaget og gjør at fettet lettere setter seg fast i bunnen, skriver hun. Høye anbefaler i stedet å bruke en gryteskrubb dersom det er nødvendig.

Hun forklarer også at en av utfordringene med jernpannen er at den kan ruste, noe som kan forebygges ved å smøre inn pannen med matolje før du setter den bort.

Moderne jernpanner

Det finnes også stekepanner laget av jern, hvor pannene er blanke og ikke svarte som den tradisjonelle jernpannen.

Marianne Winters, kategorisjef hos Jernia, opplyser at det anbefales at du vasker slike panner når de er varme.

- Bruk varmt vann og kjøl gjerne baksiden av pannen med det varme vannet først. Da unngår du matos på kjøkkenet. En fin måte å rengjøre pannen på er også å koke ut pannen med litt varmt vann etter bruk, sier Winters.

Når pannen er ren, bør du tørke bunnen med tørkepapir og litt olje slik at den får en tynn film.

- Etter at du har brukt pannen noen ganger, kan du ta stålull og skrubbe forsiktig for å få den skinnende ren. Vær forøvrig oppmerksom på at dette kan føre til at den naturlig slipp-effekten forsvinner, sier Winter.

Dersom du glemmer å smøre olje i en jernpanne etter vask, kan stekepannen korrodere.

Slik fjerner du matrester

Det er fort gjort å svi fast matrester selv i panner med slippbelegg. Ifølge Flisnes er det ofte nettopp fastbrent mat som hindrer belegget i å gjøre jobben sin. Feil bruk av redskap eller for høy varme kan også gjøre belegget tørt og skadet.

Det kan være fristende å gyve løs med skrapesiden av oppvaskkosten, men dette er ekspertens råd:

 • Kok opp vann og oppvaskmaskinpulver i pannen eller kjelen (cirka 2 spiseskjeer per 1-2 liter)
 • La dette småputre i cirka 45 minutter og skyll godt etterpå

Skyldes problemet varme eller skade, er det derimot vanskelig å gjøre noe med saken.

- Mange mener at man må bytte panne minst hvert 3 år. Men dette er mye avhengig av bruk og spesielt hvorvidt man er varsom med varmen, sier Gro Flisnes fra Høyang Polaris.

Vær spesielt oppmerksom på induksjonstopper som gir rask varme.

Riktig bruk er viktigst

Kristine Gutzkow fra Folkehelseinstituttet mener at det er på høy tid å kvitte med seg med pannen eller kjelen hvis det begynner å falle av flak av belegget.

Selv om hun unngår å bruke skarpe materialer som kan ripe opp bunnen bruker hun bruker sine kjøkkenredskaper hardere enn anbefalt, også stekepannene med teflon.

- De skal jo egentlig ikke brukes på så høy varme, men jeg steker for eksempel biff i mine. Jeg kjører dem inn i stekeovnen også. Med slik hard bruk slites en panne ut i løpet av et år, forteller Westlie.

Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Faser ut bruken av PFOA

Det er imidlertid høye temperaturer som gjør at perfluorert oktansyre (PFOA) slippes løs. PFOA er grunnen til at teflonbelegg lenge har vært omdiskutert.

- Man skal ikke råsteke i teflonpanner, for da ødelegges belegget. Hvis du flytter pannen rett over i iskaldt vann etterpå hvis jeg tro at det også kan være uheldig. Risikoen med høy temperatur er at det kan føre til at det damper og at man inhalerer det, forteller Gutzkow.

PFOA binder seg til proteiner i blodet og holder seg lenge i kroppen. Gutzkow forteller at befolkningsstudier har sett sammenheng med spesielt to ting: økning i kolesterol og lavere fødselsvekt.

Det er innført nasjonalt forbud mot PFOA i forbrukerprodukter, men virksomheter har anledning til å selge ut varer som per 1. juli 2014 var på lager i Norge.

Tefal, som ble nevnt tidligere i saken, presiserer for eksempel at det ikke finnes PFOA i deres produkter. I fjor oppga Ikea at de også faset ut all bruk av PFOA. Høyang Polaris har heller ikke dette stoffet i sine produkter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning