rengjøre induksjonstopp og kokeplater

Slik holder du kokeplatene rene

Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Slik holder du skitt og smuss unna kokeplatene.

RENGJØRE INDUKSJONSTOPP OG KOKEPLATER: Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det også viktig at de blir vedlikeholdt.
RENGJØRE INDUKSJONSTOPP OG KOKEPLATER: Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det også viktig at de blir vedlikeholdt. Foto: Thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

Vi har vel alle griset når vi lager mat. Potetene koker over, fettflekker brenner seg inn i platen eller andre uhell skjer.

Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

– Jeg bruker alltid å si at det er enklere å holde rent enn å gjøre rent, sier rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. Hun har skrevet boken «Rent, enkelt og greit».

– Rengjør derfor med en gang dersom det oppstår flekker eller skitt, men unngå mikrofiberklut på varm ovn, for kluten kan risikere å smelte, sier hun.

Les også: Alt du må vite før du kjøper komfyr

Bruk skurekrem og svamp

Simen Garborg Tronsaune er produktutvikler i Orkla Home & Personal Care. Han råder deg til å bruke kjøkkenspray, både på og rundt platene, for deretter å tørke godt av med en fuktig klut.

EKSPERT PÅ SKUREKREM: Produktutvikler Simen Garborg Tronsaune i Orkla Home & Personal Care.
EKSPERT PÅ SKUREKREM: Produktutvikler Simen Garborg Tronsaune i Orkla Home & Personal Care. Foto: Orkla Home & Personal Care

– Hvis du setter på varme og lager mat på allerede skitne platetopper blir det fort fastbrente spor, og kjeler ogpanner får også dyptsittende flekker, advarer han.

Du burde derfor vaske etter hver gang de er brukt, og det skal heller ikke være så vanskelig å forebygge skader og misfarging på slike glassoverflater.

Moderne induksjonstopper og keramisk platetopper er begge rengjøringsvennlige, fordi overflaten er helt glatt, slik at fett og matrester ikke setter seg så lett fast.

Skulle skaden likevel skje, og du har fastbrent matrester på induksjonstoppen, anbefaler Tronsaune skurekrem og svamp.

- Skurekrem og svamp er perfekt for å fjerne fastbrente matrester. For daglig rengjøring er det tilstrekkelig med en kjøkkenspray eller en universalspray, og tørk til slutt over med tørkepapir eller tilsvarende, sier han.

Det er særlig viktig at det ikke er rester etter rengjøringsmidler på kokeplatene, da dette kan brenne seg fast når platene blir varme.

På fastbrent smuss på tradisjonell kokeplate kan du også benytte stålull.

– Husk at stålullen ikke riper, så lenge produktet skummer. Men når såpen slutte å skumme fra stålullen, kan det gi riper, sier han.

Tronsaune legger til at slipe- og skuremidler med lavere hardhet enn glass, for eksempel Jif Skurekrem, ikke riper glassoverflaten når man rengjør med en fuktig svamp.

Les også: Triksene som gir deg en skinnende ren stekeovn

Styr unna håndoppvaskmiddel

Tidligere har vi fått råd fra kunderådgiver Øistein Jamtveit i Miele Norge om å styre unna håndoppvaskmiddel når man vasker induksjonstoppen.

- Da blir ikke alle flekker og matrester fjernet. Det vil dannes en usynlig film, som fører til misfarging av glasskeramikken, sier han.

VASK MED FUKTIG KLUT: Moderne komfyrtopper har glatt overflate som gjør at matrester ikke setter seg fast så lett.
VASK MED FUKTIG KLUT: Moderne komfyrtopper har glatt overflate som gjør at matrester ikke setter seg fast så lett. Foto: Getty Images

- Fjern alle grove tilsmussinger med en fuktig klut, og smuss som sitter fast, fjernes med en glass-skrape. Rengjør komfyrtoppen med en fuktig klut og tørk den, sier Jamtveit.

Glasskrape har den fordelen at den ikke lager risser i platetoppen.

Les også: Dette må du vite når du velger kjøkkenvifte

Rengjøre filteret i viften over komfyren

Ta ut filteret og legg det i en vaskevannsløsning med lunkent vann, Salmi og Zalo. La det ligge i cirka 20 minutter, slik at smuss et løsner. Skyll deretter godt og skrubb med oppvaskbørste.

- De aller fleste filtere tåler også vask i oppvaskmaskin, forklarer Simen Garborg Tronsaune.

Husk å se på bruksanvisning til viften du har før du går i gang med vasken. Noen filtere er ikke vaskbare og må skiftes ut etter behov.

Les også: Slik rengjør du kjøkkenviften

kilder: plusstid.no, viivilla.no

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2012, og sist oppdatert 08/01 2024.

Les også