rengjøre induksjonstopp og kokeplater

Slik holder du kokeplatene rene

Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Slik holder du skitt og smuss unna kokeplatene.

RENGJØRE INDUKSJONSTOPP OG KOKEPLATER: Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det også viktig at de blir vedlikeholdt. Foto: Thinkstockphotos.com
RENGJØRE INDUKSJONSTOPP OG KOKEPLATER: Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det også viktig at de blir vedlikeholdt. Foto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Vi har vel alle grist når vi lager mat. Potetene koker over, fettflekker brenner seg inn i platen eller andre uhell skjer.

Komfyren er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

- Jeg bruker alltid å si at det er enklere å holde rent enn å gjøre rent, sier rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. Hun har skrevet boken Rent, enkelt og greit.

- Rengjør derfor med en gang dersom det oppstår flekker eller skitt, men unngå mikrofiberklut på varm ovn for kluten kan risikere å smelte, sier hun.

Bruk skurekrem og svamp

Malin Skaar er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Hun råder deg til å bruke kjøkkenspray, både på og rundt platene, for deretter å tørke godt av med en fuktig klut.

– Hvis du setter på varme og lager mat på allerede skitne platetopper, er det stor sjanse for permanent skade, advarer Skaar.

Du burde derfor vaske etter hver gang de er brukt, og det skal heller ikke være så vanskelig å forebygge skader og misfarging på slike glassoverflater.

Moderne induksjonstopper og keramisk platetopper er begge rengjøringsvennlige fordi overflaten er helt glatt, slik at fett og matrester ikke setter seg så lett fast.

Skulle skaden ha skjedd, og du har fastbrent matrester på induksjonstoppen, anbefaler Skaar skurekrem og svamp.

- Skurekrem og svamp er veldig effektiv til å fjerne fastbrent mat. I den daglige rengjøringen anbefaler jeg en god kjøkkenspray. Bruk så en universalspray og tørk tilslutt over med tørkepapir eller tilsvarende, sier hun.

Det er særlig viktig at det ikke er rester etter rengjøringsmidler på kokeplatene, da dette kan brenne seg fast når platene blir varme.

På fastbrent smuss på tradisjonell kokeplate kan du også benytte stålull.

Les også: Triksene som gir deg en skinnende ren stekeovn

Styr unna håndoppvaskmiddel

Øistein Jamtveit i Miele Norge anbefaler folk å styre unna håndoppvaskmiddel når man vasker indeuksjonstoppen.

- Da blir ikke alle flekker og matrester fjernet. Det vil dannes en usynlig film, som fører til misfarging av glasskeramikken, sier han. Han sier du heller ikke bør bruke skure- eller slipemidler, fordi dette kan ripe opp toppen.

- Fjern alle grove tilsmussinger med en fuktig klut, og fjern smuss som sitter fast fjernes med en glass-skrape. Rengjør komfyrtoppen med en fuktig klut og tørk den, sier Jamtveit.

Glasskrape har den fordelen at den ikke lager risser i platetoppen.

Les også: Dette må du vite når du velger kjøkkenvifte

Rengjøre filteret i viften over komfyren

Ta ut filteret og legg det i en vaskevannsløsning med lunkent vann, Salmi og Zalo. La det ligge i cirka 20 minutter, slik at smuss et løsner. Skyll deretter godt og skrubb med oppvaskbørste.

- De aller fleste filtere tåler også vask i oppvaskmaskin, forklarer Skaar.

Husk å se på bruksanvisning til viften du har før du går i gang med vasken. Noen filtere er ikke vaskbare og må skiftes ut etter behov.

kilder: plusstid.no, viivilla.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning