vaske kjøkkenvifte

Slik rengjør du kjøkkenviften

En kjøkkenvifte må rengjøres ofte for at den skal ha effekt, eller i det hele tatt fungere.

VASKE KJØKKENVIFTE: En kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett.
VASKE KJØKKENVIFTE: En kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett. Foto: Elkjøp
Publisert Oppdatert

Når du lager mat på komfyren, oser det damp og fett opp fra grytene. En moderne kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett.

Viften kan til slutt gå i stykker av for mye fett. Den alvorligste konsekvensen av dårlig renhold er brann.

Derfor mener brannvesenet at kjøkkenvifta bør rengjøres hver tredje måned.

Slik rengjør du kjøkkenvifta

  • Bruke oppvaskmiddel eller tilsvarende fettløsende midler.
  • Fyll kjøkkenvasken med varmt vann blandet med oppvaskmiddel og rør rundt. Legg filteret i og la det stå over natten.
  • Bruk så en gammel oppvaskbørste for å løsne så mye fett som mulig.
  • Når filteret virker relativt rent, kan de fleste fettfiltre vaskes i oppvaskmaskin. Kjør filteret alene i maskinen, slik at det ikke setter seg fett på annet som vaskes samtidig.
  • Vær oppmerksom på at enkelte fettfiltre kun er tynne tøy- eller stoffmatter. Disse kan ikke vaskes, og må byttes. Sjekk gjerne i bruksanvisningen om ditt filter tåler maskinoppvask. Før et nytt eller et rengjort filter monteres tilbake på plass, bør du også tørke godt både på undersiden av ventilatoren og på kanten mot innsiden der hvor filteret skal stå.

Kilde: Fredrik Tønnesen/ Elkjøp.

Derfor må den rengjøres regelmessig for å hindre at det samler seg for mye fett der.

Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Skader inneklimaet

Hvor ofte ventilatoren skal rengjøres avhenger av bruken, men en tommelfingerregel er at du i alle fall bør rengjøre den hvert halvår, og gjerne oftere. Samtidig bør du rengjøre eller bytte filteret dersom det begynner å bli gammelt og vanskelig å få helt rent.

Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da istedenfor legger seg rundt i huset.

- Blir kjøkkenvifta for tett, stopper ventilasjonen helt opp. Du kan gjøre en enkelt test av ventilasjonen ved å holde et A4 ark foran vifta. Hvis arket fester seg er det en indikasjon på at avtrekket fungerer bra, tipser Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Hvis ikke avtrekket fungerer vil det bli for lavt luftskifte i boligen.

- Dette vil lett føre til kondensproblemer og muggsopp, spesielt om du bor du i et eldre bygg med dårlig isolasjon, forklarer Mohn Jenssen.

Inneklimaet blir forverret, og det vil gradvis begynne å lukte vondt.

Tette kjøkkenvifter er skadelige for innelufta og for astmatikere og allergikere er spesielt viktig å rengjøre filteret i kjøkkenvifta regelmessig. Norges Astma- og allergiforbund anbefaler å rengjøre ventilatoren hyppig fordi matos og damp fra matlaging kan gi plager for mange.

Les også: Slik holder du kokeplatene rene

Slik vasker du kjøkkenvifta

Husk å alltid slå av sikringen eller trekk ut stikkontakten til kjøkkenvifta før du begynner å løsne filtrene. Mange anbefaler en blanding av zalo og salmiakk fordi det er godt egnet til å løse opp fett. De aller fleste filtre kan settes i oppvaskmaskinen og vaskes på normalt vaskeprogram. Du kan også vaske filtrene for hånd i såpe og vann. Husk å skylle og tørke godt før du setter det på plass.

- Design har blitt mye viktigere, og mange av de modellene vi har nå i butikkene ligner overhodet ikke på de tradisjonelle viftene de fleste av oss har hengende over ovnen hjemme. Inntoget av nye kullfilterløsninger har også gjort at viftene kan ha en helt annen form og fasong enn de hadde før, sier Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Noen kjøkkenvifter blåser ikke luften ut, men tilbake i rommet. De har et kullfilter som tar bort lukt og matos som ellers ville blitt blåst tilbake i rommet. Dette filteret kan ikke vaskes, men må byttes ut med jevne mellomrom.

Les også: Slik vet du om du skal velge kjøkkenvifte med eller uten kullfilter

- Vask hver måned

- Ikea anbefaler at fettfiltrene vaskes hver måned slik at ventilatoren yter best mulig. Alle fettfiltrene solgt på Ikea kan vaskes i oppvaskmaskinen, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger til klikk.no.

Noen ventilatorer har avtrekksrør som sender luften ut av huset. Men i mange blokkleiligheter og bygårder har man ikke denne muligheten. Da kan man ha en kjøkkenventilator med kullfilter. I slike ventilatorer blir luft og matos fra komfyren trukket inn i vifta og sendt gjennom kullfilteret, før renset luft slippes tilbake inn i kjøkkenet.

Egger forteller at de fleste ventilatorer kan brukes enten med avtrekk eller med kullfilter. Hvis du ikke har et avtrekk og rør ut fra ventilatoren så har du et kullfilter.

Noen typer kullfilteret kan vaskes i oppvaskmaskinen, mens andre må byttes ut 1-2 ganger i året.

- Dette avhenger av typen ventilator du har og hva slags kullfilter det er. Hvor ofte det bør byttes eller vaskes vil også avhenge av hvor ofte man lager mat på kjøkkenet og hva slags mat som lages, sier Egger.

FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenvifta. Slik ser filteret ut før og etter en vask.
FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenvifta. Slik ser filteret ut før og etter en vask. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Kjøkkenventilatoren kan ta fyr

Viften kan til slutt gå i stykker av for mye fett. Den alvorligste konsekvensen av dårlig renhold er brann. Derfor mener brannvesenet at kjøkkenvifta bør rengjøres hver tredje måned.

- Flammer eller varme fra en gryte kan føre til at fettet i kjøkkenvifta tar fyr. Dersom vifta står på, vil ilden spre seg raskt opp gjennom luftekanalen som også er full av fett. Det kan ta fyr i både kjøkkeninnredning og yttervegg, og da er katastrofen et faktum, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

- Fra 2010 til 2014 ble det rapportert om 697 branner som hadde årsaken tørrkoking og overoppheting, mens 14 branner startet i kjøkkenventilator, opplyser Reidun Mo, seniorkonsulent ved kompetanse og rapportering Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Oppstår det brann i kjøkkenvifta, er det viktig at du handler raskt og riktig.

- Skru av kjøkkenviften og prøv å komme til med slukkepulver opp i ventilatoren. Ikke bruk vann for å slokke, for det kan få brannen til å blusse kraftig opp. Dersom det brenner i en gryte, skal du legge på lokket og vente til den er kald før du tar lokket av igjen, sier Kalheim.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning