vaske kjøkkenvifte

Slik rengjør du kjøkkenviften

En kjøkkenvifte må rengjøres ofte for at den skal ha effekt, eller i det hele tatt fungere.

VASKE KJØKKENVIFTE: En kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett.
VASKE KJØKKENVIFTE: En kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett. Foto: Elkjøp
Publisert Oppdatert

Når du lager mat på komfyren, oser det damp og fett opp fra grytene. En moderne kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett.

Viften kan til slutt gå i stykker av for mye fett. Den alvorligste konsekvensen av dårlig renhold er brann.

Derfor må kjøkkenvifta rengjøres regelmessig.

Slik rengjør du kjøkkenvifta

  • Bruke oppvaskmiddel eller tilsvarende fettløsende midler.
  • Fyll kjøkkenvasken med varmt vann blandet med oppvaskmiddel og rør rundt. Legg filteret i og la det stå over natten.
  • Bruk så en gammel oppvaskbørste for å løsne så mye fett som mulig.
  • Når filteret virker relativt rent, kan de fleste fettfiltre vaskes i oppvaskmaskin. Kjør filteret alene i maskinen, slik at det ikke setter seg fett på annet som vaskes samtidig.
  • Vær oppmerksom på at enkelte fettfiltre kun er tynne tøy- eller stoffmatter. Disse kan ikke vaskes, og må byttes. Sjekk gjerne i bruksanvisningen om ditt filter tåler maskinoppvask. Før et nytt eller et rengjort filter monteres tilbake på plass, bør du også tørke godt både på undersiden av ventilatoren og på kanten mot innsiden der hvor filteret skal stå.
  • Før et nytt eller rengjort filter monteres tilbake på plass, bør du også tørke godt både på undersiden av ventilatoren og på kanten mot innsiden hvor filteret skal stå.

Kilde: Fredrik Tønnesen/ Elkjøp.

– Som et minimum bør den vaskes en gang i halvåret, forteller Dagfinn Kalheim, direktør hos brannsikrings-firmaet Firesafe AS.

Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Hvor ofte ventilatoren skal rengjøres avhenger av bruken, men en tommelfingerregel er at du i alle fall bør rengjøre den hvert halvår, og gjerne oftere. Samtidig bør du rengjøre eller bytte filteret dersom det begynner å bli gammelt og vanskelig å få helt rent.

Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da istedenfor legger seg rundt i huset.

– Som en lunte

Om filteret i kjøkkenviften er veldig mettet med fett, vil dette kunne smelte på grunn av varme fra kokeplatene.

Fettet som drypper ned vil kunne antenne på en varm plate og gi flammer som tar tak i det fettfulle filteret. Selv med filter i kjøkkenviften, vil det alltid være noe noe fett i kanalen som fører stekosen ut.

– Denne kanalen går gjerne gjennom kjøkkenskap og bygningskonstruksjoner. Om det tar fyr i kjøkkenviften, vil også fettet i kanalen begynne å brenne forklarer Kalheim, og utdyper:

– Med andre ord har du nærmest en ”lunte” gjennom kjøkkenskapene og boligen. En slik brann vil utvikle seg svært raskt og er ikke enkel å slukke. Antennelse av fett eller smult i en gryte vil gi den samme konsekvensen.

Oppstår det brann i kjøkkenviften er det viktig at du handler raskt og riktig. Skru av kjøkkenviften og prøv å komme til med slukkepulver opp i ventilatoren.

– Ikke bruk vann for å slokke, siden det kan få brannen til å blusse kraftig opp. Ved brann i en gryte skal du legge på lokket, og vente til den er kald før du tar av lokket igjen, forteller Kalheim.

Test med et A4-ark

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam, tipser om at du kan gjøre en enkel test av ventilasjonen ved å holde et A4 ark foran viften:

– Hvis arket fester seg, er det en indikasjon på at avtrekket fungerer bra. Om ikke avtrekket fungerer, vil det bli for lavt luftskifte i boligen. Dette vil føre til kondensproblemer og muggsopp, spesielt om du bor i et eldre bygg med dårlig isolasjon, forklarer han.

Inneklimaet blir forverret, og det vil gradvis begynne å lukte vondt.

Tette kjøkkenvifter er skadelige for innelufta og for astmatikere og allergikere er spesielt viktig å rengjøre filteret i kjøkkenvifta regelmessig. Norges Astma- og allergiforbund anbefaler å rengjøre ventilatoren hyppig fordi matos og damp fra matlaging kan gi plager for mange.

Les også: Slik holder du kokeplatene rene

Slik vasker du kjøkkenvifta

Slå alltid av sikringen eller trekk ut stikkontakten til kjøkkenviften før du begynner å ta løs filtrene. En blanding av zalo og salmiakk kan være godt egnet til rengjøring fordi det løser opp fett. De aller fleste filtre kan vaskes i oppvaskmaskinen på normalt vaskeprogram. Ellers er det fullt mulig å vaske for hånd med såpe og vann. Skyll og tørk godt før du setter det på plass igjen.

I følge Siv Elizabeth Egger Westin, fungerende kommunikasjonssjef hos Ikea, bør fettfiltrene vaskes hver måned slik at ventilatoren yter best mulig.

– Noen ventilatorer har avtrekksrør som sender luften ut av huset. I mange blokkleiligheter og bygårder har man ikke denne muligheten. Da kan man ha en kjøkkenventilator med kullfilter.

I slike ventilatorer blir luft og matos fra komfyren trukket inn i viften og sendt gjennom kullfilteret, før renset luft slippes tilbake inn i kjøkkenet.

– De fleste ventilatorer kan brukes enten med avtrekk eller med kullfilter. Om du ikke har et avtrekk og rør ut fra ventilatoren, så har du et kullfilter, forklarer Westin.

– Noen typer kullfilter kan vaskes i oppvaskmaskinen, mens andre må byttes ut 1-2 ganger i året. Dette avhenger av type ventilator og hva slags kullfilter det er. Også hyppighet av matlaging og type mat som lages vil ha betydning for hvor ofte det bør byttes eller vaskes, legger hun til.

Les også: Slik vet du om du skal velge kjøkkenvifte med eller uten kullfilter

FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenvifta. Slik ser filteret ut før og etter en vask.
FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenvifta. Slik ser filteret ut før og etter en vask. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Fokus på design

I følge Fredrik Tønnesen, administrerende direktør hos Elkjøp Norge AS, er stadig flere forbrukere opptatt av designet på viftene.

– Vi opplever at design har blitt mye viktigere. Mange av de modellene vi har i butikkene våre nå ligner overhodet ikke på de tradisjonelle viftene de fleste av oss har hengende over ovnen hjemme, sier han, og utdyper:

– Inntoget av nye kullfilterløsninger har også gjort at viftene kan ha en helt annen form og fasong enn de hadde før.

Noen typer kullfilteret kan vaskes i oppvaskmaskinen, mens andre må byttes ut 1-2 ganger i året.

NB: Denne artikkelen er gjennomgått og oppdatert 29.11.2019.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning